Työvoimakoulutus – reitti uuteen työhön tai ammattiin

  • Regionala nyheter
  • Nyheter

Työvoimakoulutuksesta saat ammatillisia taitoja ja valmiuksia, jotka edistävät työllistymistäsi joko nykyiselle tai kokonaan uudelle alalle. Alkuvuoden työvoimakoulutukset ovat haussa nyt, tutustu tarjontaan ja hae sinua kiinnostavaan koulutukseen!

Henkilö työstää pöytälevyä.

Työvoimakoulutus on TE-palveluiden hankkimaa koulutusta, jonka tarkoituksena on edistää osallistujien ammatillisia valmiuksia ja työllistymistä. Se suuntautuu aloille, joilla on suurin tarve työntekijöistä.

Työvoimakoulutukset on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille. Myös työssä olevat ja yrittäjät voivat hakeutua työvoimakoulutukseen, jos se edistää työllistymistä nykyisessä työssä tai tukee alanvaihtoa. Työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta, joten ne on yleensä suunnattu yli 20-vuotiaille.

Työvoimakoulutus on osallistujille pääosin ilmaista. Jos kuitenkin koulutukseen liittyy esimerkiksi viranomaismaksuja tai kortin saantiin liittyviä kustannuksia, osallistuja maksaa ne itse.

Mitä työvoimakoulutukseen kuuluu?

Työvoimakoulutus voi olla perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintokoulutusta, tutkinnon osia, jatko- tai täydennyskoulutusta, yrittäjyyskoulutusta tai kotoutumiskoulutusta. Erityistapauksissa työvoimakoulutus voi olla myös aikuisten perusopetusta tai korkeakoulututkintoon johtavia opintoja.

Työvoimakoulutuksessa voi suorittaa myös työssä tarvittava kortteja tai lupia, kuten hygieniapassin, työturvallisuuskortin tai taksiluvan. Lupakorttikoulutuksen voi kuitenkin suorittaa työvoimakoulutuksena vain silloin, jos sen katsotaan olennaisesti edistävän työllistymistä.

Työvoimakoulutukset suunnitellaan ja järjestetään yhteistyössä koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Työvoimakoulutus voidaan toteuttaa myös yhdessä yritysten kanssa RekryKoulutuksena, jossa osallistujat saavat tietyn yrityksen työtehtäviin soveltuvaa ammatillista koulutusta, ja suoritettuaan koulutuksen he työllistyvät suoraan kyseiseen yritykseen.

Työvoimakoulutuksen aikana osallistujalla on oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä ollessaan. Joissain tilanteissa työttömyysturvan voi saada myös korotettuna. Palvelusta aiheutuvien kustannusten korvaamiseen voi lisäksi hakea osallistumispäiviltä kulukorvausta. Tarkempia tietoja löydät alla olevista linkeistä.

Miten työvoimakoulutukseen pääsee?

Työvoimakoulutuksiin haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella suoraan koulutuksen omien verkkosivujen kautta. Hakulomakkeita saa myös TE-toimistosta tai työllisyyden kuntakokeilusta.

Koulutusten osallistujat valitaan hakemusten, haastatteluiden sekä mahdollisten valintakokeiden perusteella. Valinnassa otetaan huomioon hakijan soveltuvuus, kiinnostus sekä koulutuksen vaikutus tulevaan työllistymiseen.

Monien alkuvuonna alkavien työvoimakoulutusten hakuaika on meneillään juuri nyt tammikuussa. Käy siis katsomassa TE-palveluiden verkkosivuilta haussa olevat työvoimakoulutukset, etsi itsellesi sopivimmat vaihtoehdot ja hae mukaan!

Lue lisää

Aiheesta muualla

  • Norra Karelen sysselsättningsområde