De regionala samordnarna för arbetsförmågan utvecklar servicestigarna för personer med anpassad arbetsförmåga

Nyheter

De regionala samordnarna för arbetsförmågan som inledde sin verksamhet under innevarande år strävar efter att förbättra tjänsterna för arbetsförmågan med hjälp av regionalt samarbete. Var och en av de fem samordnarna har ansvar för den regionala samordningen inom tre NTM-centraler.

De regionala samordnarna för arbetsförmågan har inlett sin verksamhet inom AN-tjänsterna under år 2023. Samordnarnas uppgift är att bygga upp och stärka samarbetet mellan AN-tjänsterna och kommunförsöken samt mellan centrala samarbetsnätverk och intressentgrupper, såsom välfärdsområdena, FPA, organisationer och aktörer som sköter samservice.

Behovet av en uppgiftsbeskrivning för de regionala samordnarna för arbetsförmågan framkom genom en tidigare utredning. Uppgiften är en del av EU:s program för hållbar tillväxt (RRP = Recovery and Resilience Plan) och regeringens utvidgade program för arbetsförmåga. Det har varit möjligt att anställa samordnare inom samma regioner som de nya projekten som är kopplade till utvidgningen av programmet för arbetsförmågan genom separat finansiering från arbets- och näringsministeriet. För samordnarna används också benämningen RRP-samordnare för arbetsförmågan i enlighet med programmet för hållbar tillväxt.

Mot en smidig servicestig genom samarbete och genom att dela god praxis

Det finns fem regionala samordnare för arbetsförmågan och varje samordnare har ansvar för den regionala samordningen inom tre NTM-centraler. Samordnarna arbetar inte direkt med klientarbete, utan bygger upp och stärker kontaktytorna mellan servicehelheterna som stöder arbetsförmågan samt arbetskrafts-, social- och hälsovårdstjänsterna. Ett centralt mål är att höja sysselsättningsgraden i Finland och rikta stödtjänsterna och deras kvalitet till arbetslösa personer med anpassad arbetsförmåga.

De regionala samordnarna för arbetsförmågan stöder samordnare som redan varit verksamma en längre tid inom olika områden att bygga upp samarbetspraxis mellan olika servicesystem och skapa en smidig servicestig för klienten. De fungerar också som motparter till de regionala samordnarna som arbetar inom välfärdsområdena och som främjar programmet för arbetsförmågan.

Ett av syftena med det regionala samarbetet är att med hjälp av nätverket förmedla god praxis vidare.

– Vi är en stabil grupp. Vi har ett intensivt utbyte av idéer genom att modellera god praxis och dela dem vidare. Detta är vår styrka, beskriver Carita Virtanen, regional samordnare för arbetsförmågan i Egentliga Finland, Satakunta och Birkaland.

Det handlar också om utveckling.

– Vi förenas av en passion för utveckling, och vi behöver alla vara med och främja de gemensamma klienttjänsterna, tillägger Henna-Marita Salmensuo, regional samordnare för arbetsförmågan i Nyland, Tavastland och Sydöstra Finland.

Hur skulle fungerande tjänster för personer med anpassad arbetsförmåga se ut?

– Klientcentrerade tjänster. Jag skulle vilja se sektorsövergripande samarbete redan från början i serviceprocessen, eftersom allt fler personer med anpassad arbetsförmåga också behöver stöd från social- och hälsovårdstjänsterna", säger Carita Virtanen.

De regionala samordnarna för arbetsförmågan fortsätter sitt arbete fram till slutet av år 2024. Utöver Carita Virtanen och Henna-Marita Salmensuo fungerar Tanja Kontiainen (Södra Österbotten, Mellersta Finland och Österbotten), Marja Hiissa (Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland) samt Tarja Riihinen-Väänänen (Norra Savolax, Södra Savolax och Norra Karelen) som samordnare.

Mer information

Kontaktuppgifter till samordnare i AN-byråerna (toimistot.te-palvelut.fi)