Lättföretagande är ett enkelt sätt att arbeta som företagare

Nyheter

Självsysselsättning blir vanligare i framtiden. Ett enkelt sätt att börja som företagare är att pröva lättföretagande. Lättföretagande har blivit populärare under de senaste åren, eftersom företagarens arbetsbörda minskar då pappersarbetet sköts av någon annan för företagarens räkning. Numera kan man vara lättföretagare både utan FO-nummer och med FO-nummer.

I och med globala strukturella förändringar inom näringslivet förändras arbetsformerna och arbetets betydelse. Allt oftare skaffar man sig utkomst i flera samtidiga anställningsförhållanden och genom att sysselsätta sig själv. 

– Människor vill inte nödvändigtvis längre ha ett avlönat arbete från klockan åtta till fyra, fem dagar i veckan, utan sysselsätter hellre sig själva och utför korta, projektartade arbetsuppgifter. Företagande kan utgå från till exempel egna hobbyer och intressen. Företagsverksamheten kan med tiden växa och bli en huvudsyssla, men det är inte nödvändigt. En stor del av dem som sysselsätter sig själva är företagare som bisyssla, och det är precis lika mycket att vara företagare ”på riktigt” som att vara företagare på heltid, beskriver Lassi Leppänen som är sakkunnig i tjänsten OP Lättföretagare. 

Antalet självsysselsatta, dvs. enskilda näringsidkare, ökar hela tiden i Finland. Enligt olika uppskattningar kan det efter 2030 finnas upp till 300 000 självsysselsatta i vårt land.  

Vad är lättföretagande?

Traditionellt har företagarna bedrivit affärsverksamhet och skött pappersarbetet antingen själva eller anställt en bokförare. För cirka tio år sedan började lättföretagande bli vanligare i Finland. Enligt Lassi Leppänen är termen lättföretagande i sin enklaste form en allmän benämning på att en enskild näringsidkare utför ett arbete och faktureringen i anslutning till arbetet och andra pappersarbeten sköts av en tjänst som är specialiserad på den uppgiften. 

– Företagsverksamheten underlättas avsevärt av att faktureringstjänsten utför pappersarbetet åt dig. Kom dock ihåg att det inte fråntar dig ansvar för ditt företagande. Du måste vara medveten om vad du gör när du blir företagare. Du ansvarar själv för att sköta arbetsuppgifterna, skaffa kunder, ta hand om marknadsföringen och för att se till att du för din del också fullgör alla lagstadgade skyldigheter. Syftet med lättföretagartjänsterna är att ge stöd för att inleda företagsverksamhet och att underlätta att bedriva företagsverksamhet. 

Vilka är fördelarna med att vara lättföretagare?

Om du har kompetenser som gör att du kan erbjuda fakturerade tjänster kan du börja erbjuda dina kompetenser professionellt. Att välja lättföretagande är i det här fallet ett bra alternativ. 

– Det är det enklaste sättet att starta ett företag. Du behöver inte betala startavgifter och får ditt arvode enligt faktureringen. Faktureringstjänsterna tar endast ut en serviceavgift på en viss procent av de belopp som faktureras, vilket är betydligt förmånligare för dig än att använda en bokförare. Faktureringstjänsterna är nya, digitala versioner av bokförare och löneräknare, och en faktureringstjänst kan fungera som din partner under hela företagsverksamheten, berättar Lassi Leppänen. 

Lättföretagande lämpar sig väl till exempel för säsongs- och projektartat arbete. 

– Om du tycker om att måla och på din promenad upptäcker att målarfärgen på ett staket vid grannens gård har börjat flagna kan du knacka på och föreslå att du kan måla staketet till ett bestämt pris. På så sätt kan du få din första erfarenhet av att skaffa kunder och sätta priser samt få ditt första arbete som du kan fakturera för. Ditt mål som självsysselsättare behöver inte nödvändigtvis gälla företagsverksamhet som omsätter miljoner, utan det väsentliga är att du har möjlighet att sysselsätta dig själv. 

Med eller utan FO-nummer?  

Till särdragen för lättföretagande har länge hört att den som bedriver företagsformen inte har något FO-nummer, men numera kan även lättföretagare vara företagare med FO-nummer.  

– Den viktigaste skillnaden mellan en lättföretagare utan FO-nummer och en lättföretagare med FO-nummer är att en lättföretagare som verkar utan FO-nummer räknas som löntagare i beskattningen, men i fråga om pensionsförsäkring och annat socialskydd som företagare. I praktiken innebär det här att lättföretagare utan FO-nummer har mycket begränsade avdragsgilla skatter, men att de ändå betalar till exempel pensionsavgift enligt typen av FöPL-pensionsförsäkring på samma sätt som företagare med FO-nummer, berättar Lassi Leppänen. 

Möjligheten att idka lättföretagande med FO-nummer har skapats av den anledningen att lättföretagare utan FO-nummer förlorar sådan lagstadgad nytta som företagare med FO-nummer har.  

– Som företagare med FO-nummer får du ett företagaravdrag på fem procent i beskattningen, dvs. du betalar mindre skatt för din verksamhet. Dessutom får du momsåterbäring för nödvändiga anskaffningar som telefon eller dator. Om du är lättföretagare med FO-nummer går inte all mervärdesskatt som dina kunder betalar till Skatteförvaltningen, utan du får behålla en del av den själv enligt statens nedre gräns för momslättnad. Som företagare med FO-nummer har du också möjlighet att få startpeng som beviljas av arbets- och näringsbyrån till skillnad från en företagare utan FO-nummer, säger Leppänen när han räknar upp fördelarna med ett FO-nummer. 

Enligt Lassi Leppänen är det dock viktigare att ta det första steget än vilken form av företagande du väljer.  

– Jag anser att valet av företagsform, faktureringstjänst eller bokförare är det enklaste steget i att välja att inleda företagsverksamhet. Däremot är det viktigaste steget att du knackar på och frågar om du får måla grannens staket. Du lär dig alltså mest genom att börja och göra, men det är naturligtvis bra att förstå vissa saker redan innan du inleder din företagsverksamhet.  

Att vara företagare är livslångt lärande 

Lassi Leppänen räknar upp några egenskaper som en företagare bör ha för att kunna skapa en framgångsrik företagsverksamhet.  

– Som företagare måste du känna dina kunder och anpassa dig till deras behov. Om du tillverkar surdegsbröd och din kund är ett bostadscenter för celiakier, måste du modifiera din affärsidé och ta bort gluten från din produkt. Det lönar sig också att ta reda på särdragen och marknadstrenderna inom ditt kompetensområde. Du behöver inte vara världens bästa målare på ditt första målningsjobb, men dina kunder upplever att de får mervärde av det arbete de betalar för om du till exempel kan berätta om olika målarfärger eller målningstekniker.  

Det lönar sig också att ta reda på om det finns konkurrens i din bransch och arbeta därefter. Om du märker att någon i en annan stad är bättre på en uppgift som du själv utför, utnyttja den regionala faktorn: betona att du erbjuder tjänsten i fråga just i ditt eget område. Se också till att potentiella kunder lätt hittar och når dig. 

– När du planerar att inleda företagsverksamhet, jämför tjänster och skaffa information. Kom dock ihåg att man aldrig blir färdig som företagare, utan att vara företagare är lika med livslångt lärande. Oavsett om din företagsverksamhet är bisyssla, huvudsyssla eller av engångskaraktär ger den dig säkert vägkost för resten av ditt liv.  

Lassi Leppänen berättade om lättföretagande på RekryExpo-mässan i Åbo Mässcentrum den 14 november. 

Läs mer