Nyheter om sysselsättningsområdenas tjänster för unga

  • Nyheter

I början av året överfördes ansvaret för att ordna arbetskraftsservice från staten till de sysselsättningsområden som kommunerna bildar. I samband med detta trädde lagen om sektorsövergripande främjande av sysselsättningen i kraft. I lagen föreskrivs bland annat om samservice inom sektorsövergripande stöd som främjar sysselsättningen av unga. Vi frågade några kommuner hurdan service de erbjuder unga.

Petra Kyrönlahti Lapuan Ohjaamossa. Petra Kyrönlahti i Lapua Ohjaamo. Petra Kyrönlahti in Lapua Ohjaamo.

Den lagstadgade samservicen inom sektorsövergripande stöd som främjar sysselsättningen av unga är avgiftsfri service med låg tröskel för personer under 30 år. Syftet med den är till exempel att erbjuda rådgivning, handledning och tjänster i anslutning till studier, sysselsättning, boende och välbefinnande.

I Lappo identifieras servicebehovet tydligare än tidigare

Lappo i Södra Österbotten är en del av ett sysselsättningsområde på tio kommuner. I Lappo erbjuds samservice inom sektorsövergripande stöd för unga av Navigatorn, som vid årsskiftet flyttade till nya lokaler närmare andra sysselsättningstjänster.

– Mitt eget ansvarsområde är stödåtgärder i anslutning till boende, ekonomi, studier och arbetslivet. Dessutom har vi en psykiatrisk sjukskötare som erbjuder samtalsstöd med låg tröskel i anslutning till psykisk hälsa och beroende, bedömer vårdbehovet och hänvisar vid behov till vård. Vid Navigatorn i Lappo finns också en Navigatorkoordinator och en välfärdshandledare, berättar socialhandledare Petra Kyrönlahti (på bilden).

Innan sysselsättningsområdenas verksamhet inleddes erbjöd en expert inom arbetskraftsservicen service vid Navigatorn i Lappo en gång i veckan i fyra timmar. Numera är experten på plats två–tre dagar i veckan kl. 8–16. Detta har ökat och påskyndat hänvisningen av unga till tjänster i situationer där de behöver hjälp till exempel med att hitta en arbetsprövningsplats, göra ett CV eller ansöka om arbetsmarknadsstöd.

– Även det lokala samarbetet mellan olika aktörer håller på att öka och vi gör det med lägre tröskel och mer konkret än tidigare. Kännedomen om serviceområdet är bättre än tidigare och därför är vi mer medvetna om servicebehovet än tidigare. Jag upplever att sammanhållningen mellan olika aktörer är positiv och att det finns en genuin vilja att samarbeta.

Navigatorn i Lappo samarbetar också med lokala läroanstalter och ordnar till exempel pop up-evenemang i högstadiet samt temadagar om jobbsökning i gymnasiet. Dessutom presenterar sig Navigatorn för nya studerande och deltar i rekryteringsmässan.

Finns det saker som unga för närvarande särskilt behöver hjälp med eller tjänster för?

– Att identifiera den egna kompetensen och de egna styrkorna samt förmågan att se den egna karriärstigen och framtiden. På våren har unga saknat en kompis för att söka till högskolorna. Visserligen hänvisas också unga som inte är helt arbetsföra och som behöver stöd för utmaningar i livets olika delområden, berättar Kyrönlahti.

Vid Navigatorn i Lappo kan man uträtta ärenden med tidsbokning tre dagar i veckan och under två dagar har Navigatorn öppna dörrar, varvid det inte behövs någon tidsbokning.

– Under öppet hus-dagar kan man komma hit för att diskutera sådant som man funderar på eller till exempel bara ta en kopp kaffe.

I Björneborg har perspektiven på utvecklingsbehoven ökat

I Björneborg i Satakunta har tjänsterna för unga ordnats både som stadens tjänster och av Satakunta sysselsättningsområde. I sysselsättningsområdet kan den unga vara kund antingen inom de inledande tjänsterna och arbetsförmedlingsenheten eller vid verksamhetsenheten för sektorsövergripande tjänster.

– När en ung person anmäler sig som arbetssökande kartläggs hens situation i allmänhet i de inledande tjänsterna. Om arbetslösheten drar ut på tiden överförs hens kundrelation till ungdomsteamet som hör till de sektorsövergripande tjänsterna. Den unga kan också övergå direkt på ungdomsteamets ansvar om behovet av sektorsövergripande tjänster konstateras redan i början av arbetslösheten, berättar Anne Paavilainen, servicechef inom de sektorsövergripande tjänsterna i Satakunta sysselsättningsområde.

Tidigare fanns det egna tjänstemän för unga arbetssökande i Björneborg både inom de inledande tjänsterna och de sektorsövergripande tjänsterna, men i och med att sysselsättningsområdenas verksamhet inleddes finns det endast tjänstemän för unga i ungdomsteamet. Dessutom verkar tjänstemännen för unga vid Björneborgs Navigator, som förvaltas av Björneborgs stads bildningsväsende. Bildningsväsendet producerar också uppsökande ungdomsarbete och verkstäder för unga. Sysselsättningsområdet har dessutom projekt och organisationer som stöder arbetet med unga.

– En ny tjänst är tjänsten Nopsa som inleddes i februari och som har karaktären av jour. Aktörerna i intressentgrupperna kan kontakta en expert via ett videokonferenssystem och föra kundens ärenden vidare. Kunden behöver inte nödvändigtvis ha anmält sig som arbetssökande hos arbetskraftsservicen, berättar Paavilainen.

Enligt servicechefen behöver Nopsa-tjänsten mer omfattande marknadsföring och aktörerna måste utbildas i att använda den i större utsträckning än tidigare. De unga har hittat bra till Navigatorns tjänster trots att Navigatorn flyttade till nya lokaler vid årsskiftet.

– Vårt sysselsättningsområde strävar också efter att vara en så aktiv aktör som möjligt till exempel vid evenemang med anknytning till utbildning och arbetsplatser. Vi har ingått ett regionalt samarbetsavtal mellan kommunala aktörer, producenter av utbildningstjänster, välfärdsområdet och sysselsättningsområdet. I avtalet avtalas bland annat om möjligheten att vid behov delta i läroanstalternas egna evenemangsdagar.

I samband med bearbetningen av samarbetsavtalet har man fört en givande diskussion om olika samarbetsformer och diskussionen har ökat synvinklarna på utvecklingsbehoven samt aktiviteten i samarbetet mellan aktörerna. Vid sidan av läroanstalterna, välfärdsområdet och kommunen är aktörer inom tredje sektorn viktiga samarbetspartner.

Enligt Paavilainen är den största utmaningen för de unga för närvarande att arbetsmarknaden inte är stark. Den utdragna arbetslösheten bland unga har ökat.

– En annan betydande utmaning är att välfärdsområdenas förebyggande tjänster minskar. Sådana tjänster är till exempel hälso- och sjukvård och mentalvårdstjänster med låg tröskel. I Björneborg har man dock lyckats svara på problemet till exempel genom att en psykiatrisk sjukskötare erbjuder sina tjänster vid Navigatorn.

Multiprofessionellt samarbete i Nokia

Riikka Katajainen, servicechef vid Varikko utbildnings- och träningsenhet, och Minna Jääkari, servicehandledare vid Navigatorn i Nokia, berättar om nyheterna kring Nokias ungdomstjänster som hör till Tammerforsregionens sysselsättningsområde. Navigatorn inledde sin verksamhet som en ny tjänst i Nokia i början av mars.

– Sedan kommunförsöket med sysselsättning inleddes har Nokia haft ett ungdomsteam där olika aktörer samlas för att diskutera aktuella frågor. Deltagarna är sysselsättningstjänster, Birkalands välfärdsområde Pirhas vuxensocialarbete samt ledare för social rehabilitering och arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte, NuoTio-träning, uppsökande ungdomsarbete samt Navigatorn. Dessutom har vi diskuterat komplettering av teamet med studiehandledare.

Sysselsättningstjänsterna, Pirha och det uppsökande ungdomsarbetet arbetar också delvis vid Navigatorn. Några enskilda serviceproducenter ordnar arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Andra samarbetspartner till Navigatorn är till exempel Lasten ja nuorten keskus, Nuorisoasunnot, Pirkan Opisto, ekonomi- och skuldrådgivningen, FPA och stadens integrationsarbete.

– Vårt samarbete med Nokia är omfattande och multiprofessionellt. Ur denna synvinkel har Navigator-verksamheten kommit igång mycket bra. Alla aktörer är motiverade att tillsammans främja de ungas handlingsberedskap och välbefinnande.

Hur väl har ungdomarna hittat tjänster i Nokia?

– Mycket bra och dessutom underlättar ett tätt nätverksarbete kundhandledningen mellan olika tjänster. Fördelen med en liten stad är att samarbetet mellan aktörerna är snabbt och enkelt, eftersom aktörerna känner varandra och det har funnits gemensamma arbetsmöjligheter redan tidigare. Om vi upptäcker ett serviceunderskott eller andra behov kan vi göra ändringar snabbt.

Enligt Katajainen och Jääkari har det hittills funnits mest efterfrågan på Nokias Navigators tjänster för handledning i jobbsökning för studerande samt hjälp med att skapa jobbsökningsdokument och video-CV samt söka arbetsplatser. Det förs också många diskussioner med de unga om till exempel studierelaterade frågor, FPA- och penningfrågor, psykiskt välbefinnande och boende.

Riikka Katajainen och Minna Jääkari önskar att nätverken skulle styra de unga till Navigatorn och att de unga också på egen hand skulle våga besöka platsen även i små frågor.

– Vår avsikt är att hjälpa även när behovet av hjälp ännu inte har hopat sig. Man kan be oss om råd om boende, ekonomi, välbefinnande, studier, arbetslivet eller till exempel hobbyer. Huvudsaken är att den unga inte lämnas ensam.

Mer information om sysselsättningsområdenas tjänster finns på Jobbmarknadens regionala sidor.

Läs mer

Regionala sidor. Arbetslivstjänster lokalt