Kuulumisia työllisyysalueiden nuorten palveluista
- Uutinen
Vuoden alussa työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyi valtiolta kuntien muodostamille työllisyysalueille. Tässä yhteydessä astui voimaan laki työllistymisen monialaisesta edistämisestä. Laissa säädetään muun muassa nuorten työllistämistä edistävästä monialaisen tuen yhteispalvelusta. Kysyimme muutamasta kunnasta, millaista palvelua niissä on nuorille tarjolla.

Lakisääteinen nuorten työllistämistä edistävä monialaisen tuen yhteispalvelu on alle 30-vuotiaille suunnattua ja maksutonta matalan kynnyksen palvelua. Sen tarkoituksena on tarjota esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen, asumiseen ja hyvinvointiin liittyvää neuvontaa, ohjausta ja palveluita.
Lapualla palvelutarpeet tunnistetaan aiempaa selkeämmin
Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Lapua on osa kymmenen kunnan muodostamaa Kympin työllisyysaluetta. Lapualla monialaisen tuen yhteispalvelua tarjoaa nuorille Ohjaamo, joka muutti vuodenvaihteessa uusiin toimitiloihin lähemmäs muita työllisyyspalveluita.
– Omia vastuualueitani ovat asumiseen, talouteen, opiskeluun ja työelämään liittyvät tukitoimet. Lisäksi meillä on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka tarjoaa mielenterveyteen ja riippuvuuksiin liittyvää matalan kynnyksen keskustelutukea, arvioi hoidon tarvetta ja ohjaa tarvittaessa hoitoon. Lapuan Ohjaamossa toimii myös ohjaamokoordinaattori ja hyvinvointiohjaaja, sosiaaliohjaaja Petra Kyrönlahti (kuvassa) kertoo.
Ennen työllisyysalueiden toiminnan käynnistymistä työvoimapalveluiden asiantuntija tarjosi palvelua Lapuan Ohjaamossa kerran viikossa neljän tunnin ajan. Nykyisin asiantuntija on paikalla kahtena–kolmena päivänä viikossa klo 8–16. Tämä on lisännyt ja nopeuttanut nuorten ohjautumista palveluiden pariin tilanteissa, joissa nuori tarvitsee apua esimerkiksi työkokeilupaikan etsimiseen, CV:n tekemiseen tai työmarkkinatuen hakemiseen.
– Myös paikallinen yhteistyö eri toimijoiden välillä on lisääntymässä, ja teemme sitä aiempaa matalammalla kynnyksellä ja konkreettisemmin. Palvelualueen tuntemus on entistä parempaa, minkä vuoksi tiedostamme palvelutarpeet aiempaa selkeämmin. Koen, että yhteishenki eri toimijoiden välillä on positiivinen ja että yhteistyön tekemiseen on aito halu.
Lapuan Ohjaamo tekee yhteistyötä myös paikallisten oppilaitosten kanssa ja järjestää esimerkiksi pop up -tilaisuuksia yläkoulussa sekä työnhakuun liittyviä teemapäiviä lukiossa. Lisäksi Ohjaamo käy esittäytymässä uusille opiskelijoille ja osallistuu rekrytointimessuille.
Onko asioita, joihin liittyen nuoret kaipaavat apua tai palveluja tällä hetkellä erityisesti?
– Oman osaamisen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen sekä kykyyn nähdä oma urapolku ja tulevaisuus. Näin keväällä nuoret ovat kaivanneet kaveria korkeakouluihin hakemisessa. Toki meille ohjautuu myös nuoria, jotka eivät ole täysin työkuntoisia ja tarvitsevat tukea elämän eri osa-alueisiin liittyviin haasteisiin, Kyrönlahti kertoo.
Lapuan Ohjaamossa voi asioida ajanvarauksella kolmena päivänä viikossa, ja kahtena päivänä Ohjaamossa on avoimet ovet, jolloin ajanvarausta ei ole.
– Avoimien ovien päivinä tänne voi tulla keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista tai vaikka pelkästään kahville.
Porissa kehittämistarpeita koskevat näkökulmat lisääntyneet
Satakunnassa sijaitsevassa Porissa nuorten palvelut on järjestetty sekä kaupungin palveluina että Satakunnan työllisyysalueen toimesta. Työllisyysalueella nuoren asiakkuus voi olla joko alkupalveluissa ja työnvälitystoimintayksikössä tai monialaisten palveluiden toimintayksikössä.
– Kun nuori ilmoittautuu työnhakijaksi, hänen tilanteensa kartoitetaan yleensä alkupalveluissa. Jos työttömyys pitkittyy, hänen asiakkuutensa siirtyy monialaisiin palveluihin kuuluvan nuorten tiimin vastuulle. Nuori voi siirtyä myös suoraan nuorten tiimin vastuulle, jos monialaisten palveluiden tarve todetaan jo työttömyyden alkuvaiheessa, palvelupäällikkönä Satakunnan työllisyysalueen monialaisissa palveluissa toimiva Anne Paavilainen kertoo.
Aiemmin nuorille työnhakijoille oli Porissa omat virkailijansa sekä alkupalveluissa että monialaisissa palveluissa, mutta työllisyysalueiden toiminnan käynnistymisen myötä nuorten virkailijoita on ainoastaan nuorten tiimissä. Lisäksi nuorten virkailijat toimivat Porin Ohjaamossa, jota hallinnoi Porin kaupungin sivistystoimi. Sivistystoimi tuottaa myös etsivää nuorisotyötä ja nuorten pajoja. Työllisyysalueella on lisäksi hankkeita ja järjestöjä, jotka tukevat nuorten kanssa työskentelyä.
– Uutena palveluna on helmikuussa käynnistynyt, päivystysluonteinen Nopsa-palvelu, jossa sidosryhmätoimijat voivat olla asiakkaan kanssa yhteydessä asiantuntijaan videoneuvottelujärjestelmän kautta ja viedä asiakkaan asioita eteenpäin. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse olla ilmoittautunut työnhakijaksi työvoimapalveluihin, Paavilainen kertoo.
Palvelupäällikön mukaan Nopsa-palvelu kaipaa vielä laajempaa markkinointia, ja toimijoita täytyy kouluttaa sen käyttöön aiempaa laajemmin. Ohjaamon palveluiden pariin nuoret ovat löytäneet hyvin siitä huolimatta, että Ohjaamo muutti uusiin toimitiloihin vuodenvaihteessa.
– Työllisyysalueemme pyrkii olemaan myös mahdollisimman aktiivinen toimija esimerkiksi koulutukseen ja työpaikkoihin liittyvissä tapahtumissa. Olemme tehneet alueellista yhteistyösopimusta kuntatoimijoiden, koulutuspalveluiden tuottajien, hyvinvointialueen ja työllisyysalueen kesken. Sopimuksessa sovitaan muun muassa mahdollisuudesta jalkautua tarvittaessa oppilaitosten omiin tapahtumapäiviin.
Yhteistyösopimuksen työstämisen yhteydessä on käyty antoisaa keskustelua yhteistyön eri muodoista, ja keskustelu on lisännyt kehittämistarpeita koskevia näkökulmia sekä aktiivisuutta yhteistyössä toimijoiden kesken. Oppilaitosten, hyvinvointialueen ja kunnan ohella tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat kolmannen sektorin toimijat.
Paavilaisen mukaan suurimpana haasteena nuorten kohdalla on tällä hetkellä se, etteivät työmarkkinat vedä. Nuorten työttömyyden pitkittyminen on lisääntynyt.
– Toinen merkittävä haaste on hyvinvointialueiden ennaltaehkäisevien palveluiden väheneminen. Näitä palveluita ovat esimerkiksi terveydenhuolto ja matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut. Porissa ongelmaan on kuitenkin onnistuttu vastaamaan esimerkiksi siten, että psykiatrinen sairaanhoitaja tarjoaa palveluitaan Ohjaamossa.
Moniammatillista yhteistyötä Nokialla
Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluvan Nokian nuorten palvelujen kuulumisista kertovat Varikon koulutus- ja valmennusyksikössä palveluesimiehenä toimiva Riikka Katajainen ja Nokian Ohjaamon palveluohjaaja Minna Jääkari. Ohjaamo aloitti toimintansa Nokialla uutena palveluna maaliskuun alussa.
– Nokialla on toiminut jo työllisyyden kuntakokeilun alusta alkaen nuorten tiimi, jossa eri toimijat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Osallistujina ovat työllisyyspalvelut, Pirkanmaan hyvinvointialue Pirhan aikuissosiaalityö sekä sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja, NuoTio valmennus, etsivä nuorisotyö sekä Ohjaamo. Lisäksi olemme keskustelleet tiimin täydentämisestä opinto-ohjaajilla.
Työllisyyspalvelut, Pirha ja etsivä nuorisotyö myös työskentelevät osittain Ohjaamossa. Muutama yksittäinen palveluntuottaja puolestaan järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Muita Ohjaamon yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi Lasten ja nuorten keskus, Nuorisoasunnot, Pirkan Opisto, talous- ja velkaneuvonta, Kela sekä kaupungin kotoutumistyö.
– Yhteistyömme Nokialla on laaja-alaista ja moniammatillista. Tästä näkökulmasta katsottuna Ohjaamo-toiminta on käynnistynyt todella hienosti. Kaikki toimijat ovat motivoituneita edistämään yhdessä nuorten toimintavalmiuksia ja hyvinvointia.
Miten hyvin nuoret ovat löytäneet palvelujen pariin Nokialla?
– Erittäin hyvin, ja lisäksi tiivis verkostotyö helpottaa asiakasohjausta eri palveluiden välillä. Pienen kaupungin etuna on se, että yhteistyö toimijoiden kesken on nopeaa ja helppoa, koska toimijat tuntevat toisensa ja yhteisiä työskentelymahdollisuuksia on ollut jo aiemmin. Jos huomaamme palveluvajetta tai muita tarpeita, pystymme tekemään muutoksia nopeasti.
Katajaisen ja Jääkarin mukaan toistaiseksi eniten Nokian Ohjaamon palveluista on ollut kysyntää opiskelijoiden työnhaunohjaukselle sekä avulle työnhakudokumenttien ja video-CV:n tekemisessä sekä työpaikkojen etsimisessä. Nuorten kanssa käydään myös paljon keskusteluja esimerkiksi opiskeluun liittyvistä asioista, Kela- ja raha-asioista, mielen hyvinvoinnista sekä asumisesta.
Riikka Katajainen ja Minna Jääkari toivovat, että verkostot ohjaisivat nuoria Ohjaamoon ja nuoret rohkenisivat myös omatoimisesti käymään paikan päällä ihan pienissäkin asioissa.
– Tarkoituksemme on auttaa myös silloin, kun avun tarve ei ole vielä kasaantunut suureksi. Meiltä voi kysyä neuvoa asumiseen, raha-asioihin, hyvinvointiin, opiskeluihin, työelämään tai vaikkapa harrastuksiin liittyen. Pääasia on, että nuori ei jää yksin.
Enemmän tietoa työllisyysalueiden palveluista löydät Työmarkkinatorin aluesivuilta.