Hur går det för Salo sysselsättningsområde?
- Nyheter
Ansvaret för arbets- och näringstjänsterna överfördes från staten till sysselsättningsområden bildade av kommunerna den 1.1.2025. I samband med reformen bildades 45 sysselsättningsområden i Finland. I denna nyhet berättar vi hur reformen har påverkat Salo sysselsättningsområde.

Bild: Minna Virta och Salla Seppälä
Verksamheten i Salo sysselsättningsområde inleddes snabbt genast i början av året. Enligt sysselsättningschef Minna Virta kom de anställda och kundservicen snabbt igång, även om det i början förekom tekniska utmaningar.
- Allt som allt har verksamheten i det nya sysselsättningsområdet kommit igång relativt bra, berättar Virta.
Salo deltog före reformen i ett kommunförsök där erfarenheten spelade en viktig roll i förberedelserna inför reformen av arbets- och näringstjänsterna. Verksamhetsmodellerna som utvecklats under försöket har visat sig vara nyttiga.
- Försöket gav goda lärdomar, erfarenheter och säkerhet om vilka typer av tjänster som är effektiva, tillägger Virta.
Specialplanerare Salla Seppälä berättar att erfarenheterna från kommunförsöket hjälpte till att förbereda sig på förändringen.
- Erfarenheten från kommunförsöket var till stor nytta. Riskerna i förändringssituationen var kända och man kunde förbereda sig på dem, säger Seppälä.
De förbättrade närtjänsterna är en välkommen förändring
Kunderna har i huvudsak tagit emot reformen positivt i Salo sysselsättningsområde. En förbättrad tillgång till närtjänster har varit en välkommen förändring. Reformen har också medfört utmaningar, i synnerhet ekonomiska. Enligt Virta räcker statsandelen inte till för att täcka alla kostnader. Därtill utmanas kundservicen av att sysselsättningssituationen försvåras och arbetslöshetsperioderna blir långvariga.
- Vi har en motiverad och kompetent personal och det gick snabbt att komma överens om arbetsuppgifterna i början av året. Alla är redan i full gång, säger Virta tacksamt.
Sysselsättningsexpert Mika Harju ser mycket positivt på reformen, särskilt med tanke på den lokala verksamheten och produktionen av tjänster. Områdets lilla storlek skapar goda förutsättningar för att vara närvarande.
- Vi återgår genuint till lokal verksamhet och produktion av tjänster, säger Harju.
Seppälä berättar att de tekniska och administrativa utmaningarna ändå fortfarande är vardag i sysselsättningsområdet.
- Det har varit positivt att alla anställda förhåller sig tålmodigt till de oklarheter som förändringen medför, tillägger Seppälä.
Jobbmarknadens regionala sidor är en viktig informationskanal
Jobbmarknadens regionala sidor har varit en viktig informationskanal för både arbetssökande och arbetsgivare i Salo sysselsättningsområde. Harju anser att det är särskilt viktigt att var och en hittar sitt eget sysselsättningsområde på webbplatsen.
- Jobbmarknadens regionala sidor är en nödvändighet i denna reform, konstaterar Harju.
De anställda i Salo sysselsättningsområde peppar alla nya sysselsättningsområden och önskar dem lycka till och betonar betydelsen av samarbete mellan regionerna.
- Vi samarbetar gärna mellan regionerna och det är också viktigt för den gemensamma utvecklingen av arbetskraftstjänsterna och kundservicen, avslutar Virta.