Mitä kuuluu Salon työllisyysalueelle?
- Uutinen
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyivät valtiolta kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle 1.1.2025. Uudistuksessa Suomeen muodostui 45 työllisyysaluetta. Tässä uutisessa kerromme, miten uudistus on vaikuttanut Salon työllisyysalueella.

Kuva: Minna Virta ja Salla Seppälä
Salon työllisyysalueen toiminta käynnistyi vauhdikkaasti heti vuoden alussa. Työllisyyspäällikkö Minna Virran mukaan työntekijät ja asiakaspalvelu pääsivät nopeasti vauhtiin, vaikka alussa oli teknisiä haasteita.
- Kaikkineen uuden työllisyysalueen toiminta on lähtenyt suhteellisen hyvin käyntiin, Virta kertoo.
Salo oli ennen uudistusta mukana kuntakokeilussa, josta saatu kokemus oli merkittävässä roolissa TE-uudistukseen valmistautumisessa. Kokeilun aikana kehitetyt toimintamallit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi.
- Kokeilu antoi hyvää oppia, kokemusta ja varmuutta siihen, minkä tyyppiset palvelut ovat vaikuttavia, Virta lisää.
Erityissuunnittelija Salla Seppälä kertoo, että kuntakokeilun kokemukset auttoivat valmistautumaan muutokseen.
- Kuntakokeilun kokemuksesta oli paljon hyötyä. Muutostilanteen riskit olivat tiedossa ja niihin pystyttiin varautumaan, Seppälä sanoo.
Lähipalvelujen parantuminen on tervetullut muutos
Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen Salon työllisyysalueella vastaan pääosin positiivisesti. Lähipalvelujen saatavuuden parantuminen on ollut tervetullut muutos. Uudistus on tuonut mukanaan myös haasteita, erityisesti taloudellisia. Virran mukaan valtionosuus ei riitä kattamaan kaikkia kustannuksia. Lisäksi työllisyystilanteen vaikeutuminen ja työttömyysjaksojen pitkittyminen haastaa asiakaspalvelua.
- Meillä on motivoitunut ja osaava henkilöstö ja työtehtävien sopiminen sujui alkuvuonna vauhdilla. Kaikki ovat jo täydessä työn touhussa, Virta kiittelee.
Työllisyysasiantuntija Mika Harju näkee uudistuksessa paljon positiivista, erityisesti paikallisen toiminnan ja palveluiden tuottamisen näkökulmasta. Alueen pieni koko luo hyvät edellytykset olla läsnä.
- Palaamme aidosti paikalliseen toimintaan ja palveluiden tuottamiseen, Harju sanoo.
Seppälä kertoo, että tekniset ja hallinnolliset haasteet ovat kuitenkin edelleen arkipäivää työllisyysalueella.
- Positiivista on ollut kaikkien työntekijöiden kärsivällinen suhtautuminen muutoksen tuomiin epäselvyyksiin, Seppälä lisää.
Työmarkkinatorin aluesivut ovat tärkeä tiedotuskanava
Työmarkkinatorin aluesivut ovat olleet Salon työllisyysalueella tärkeä tiedotuskanava sekä työnhakijoille että työnantajille. Harjun mielestä on erityisen tärkeää, että kukin löytää sivuilta oman työllisyysalueensa.
- Työmarkkinatorin aluesivut ovat välttämättömyys tässä uudistuksessa, Harju toteaa.
Salon työllisyysalueen työntekijät toivottavat onnea ja tsemppiä kaikille uusille työllisyysalueille ja korostavat yhteistyön merkitystä alueiden välillä.
- Teemme mielellämme yhteistyötä alueiden välillä ja se on tärkeää myös työvoimapalveluiden yhteiskehittämisen ja asiakaspalvelun osalta, Virta päättää.