Nuförtiden kan man sysselsätta sig på många olika sätt
Samhället, kulturen och arbetsmarknaden har förändrats mycket under de senaste årtiondena, så arbetet organiseras numera på ett annat sätt än tidigare. Informationen och tjänsterna har digitaliserats, vilket har haft en väsentlig inverkan på människornas vardag. Dessutom påverkas arbetslivet av en kultur som betonar individualitet.
I synnerhet coronapandemin har lett till att arbetet blivit självständigt och närledningen individualiserats. Många kan bli trötta av att arbeta ensamma på distans under en lång tid. Utvecklingen mot ett självständigt arbete har pågått redan en längre tid, men den förstärktes till följd av pandemin.
Tekniken har utvecklats snabbt under de senaste årtiondena och ersatt mänskligt arbete, så den har med andra ord påverkat arbetslivet i hög grad. Pandemin påskyndade digitaliseringen ytterligare, vilket har ökat behovet av kontinuerligt lärande i arbetet.
Kombinerat arbete blir vanligare
Heltidsanställningar som varar hela arbetskarriären börjar bli allt mer sällsynta. Arbetstagaren är i dag alltså inte nödvändigtvis beroende av en enda arbetsgivare. Man kan sälja sin egen kompetens till olika kunder och ibland ha många olika inkomstkällor. Personer som sysselsätter sig själva och säljer sin yrkeskompetens är företagare och frilansare på arbetsmarknaden.
Traditionellt har vi varit vana att skilja mellan företagare och löntagare. Att förflytta sig mellan företagande och lönearbete är dock vanligare än man trott. Dessutom kan man också ha ett lönearbete och vara företagare samtidigt. Enligt Sitras ordlista för det föränderliga arbetslivet är kombinerat arbete en arbetsform där en person samtidigt arbetar på flera olika sätt, till exempel genom löneanställning, stipendium, företagande eller frilansverksamhet. Till följd av att kombinerat arbete blivit vanligare får man alltså ofta sin utkomst från många olika källor.
Det finns många företagare i Finland
Trots förändringen är den vanligaste arbetsformen i Finland fortfarande lönearbete på heltid. År 2021 arbetade 62 procent av 15–74-åringarna i sysselsättning som löntagare i en heltidsanställning som gäller tills vidare.
I Finland är företagande dock en vanligare form av sysselsättning än i de övriga nordiska länderna. År 2021 var 13,5 procent av alla sysselsatta i Finland företagare. Under de senaste tio åren har företagarnas andel hållits mellan 12 och 14 procent i Finland. Under de senaste tio åren har andelen företagare minskat något i EU-länderna. Av de nordiska länderna har Norge och Danmark det lägsta antalet företagare.
Hitta ett sätt att arbeta som passar dig
Även om över hälften av finländarna fortfarande arbetar i en fast anställning på heltid, har det blivit vanligare att skaffa sig utkomst på flera olika sätt samtidigt. Förändringarna i arbetslivet ger möjlighet att beakta sina egna behov och skapa en egen karriär.
Hitta ett sätt att arbeta som passar dig – i ett enda anställningsförhållande eller kombinera flera olika arbetssätt. På Jobbmarknaden hittar du både heltids- och deltidsanställningar samt visstids- och tillsvidareanställningar. Bekanta dig också med de företagarplatser som erbjuds.
Mer information
- ”Se on tapa tavallaan elää” – Tulevaisuuden työn tekijät yrittäjyyden ja palkkatyön kategorisoinnin kyseenalaistajina (journal.fi/tyoelamantutkimus, pdf, på finska)
- Sosiaaliturva työn murroksessa – palkkatyö, yrittäjyys ja toimeentulon riskit (julkaisut.valtioneuvosto.fi, pdf, på finska)
- Muuttuvan työelämän muuttuva sanasto (sitra.fi, på finska)
- Suomessa yrittäminen yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa, osa-aikatyötä tehdään selvästi vähemmän (stat.fi, på finska)
- Nu pågår den största förändringen av arbetslivet på årtionden (ttl.fi)