Nykyään voi työllistyä monilla eri tavoilla

Uutinen

Yhteiskunta, kulttuuri ja työmarkkinat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä paljon, joten työn tekemistä organisoidaan nykyään eri tavalla kuin ennen. Tieto ja palvelut ovat digitalisoituneet, mikä on vaikuttanut olennaisesti ihmisten arkeen. Lisäksi yksilöllisyyttä korostava kulttuuri vaikuttaa työelämään.

Erityisesti koronapandemian myötä työn tekeminen itsenäistyi ja lähijohtaminen yksilöllistyi. Pitkään jatkuessaan yksin tehtävä etätyö voi uuvuttaa monia. Työn itsenäistymisen kehityskulku on ollut käynnissä jo pidempään, mutta se voimistui pandemian myötä.

Teknologia on kehittynyt viime vuosikymmeninä nopeasti ja sillä on korvattu inhimillistä työtä, joten se on vaikuttanut työelämään paljon. Pandemia kiihdytti digitalisaatiota entisestään, mikä on lisännyt tarvetta jatkuvaan työssä oppimiseen.

Kombityö yleistyy

Kokoaikaiset, koko työuran kestävät työsuhteet alkavat käydä yhä harvinaisemmiksi. Työntekijä ei siis nykyään ole välttämättä riippuvainen yhdestä työnantajasta. Omaa osaamista myydään eri asiakkaille ja toisinaan toimeentulon lähteet saattavat olla moninaiset. Itsensä työllistäviä ja omaa ammattiosaamistaan myyviä ihmisiä toimii työmarkkinoilla yrittäjinä ja freelancereina.

Yrittäjät ja palkansaajat on perinteisesti totuttu erottamaan toisistaan. Siirtymät yrittäjyyden ja palkkatyön välillä ovat kuitenkin luultua tavanomaisempia. Tämän lisäksi palkkatyö ja yrittäjyys ovat mahdollisia myös yhtäaikaisesti. Sitran Muuttuvan työelämän sanaston mukaan kombityö on työnteon muoto, jossa ihminen työskentelee samanaikaisesti useilla eri tavoilla, joita ovat esimerkiksi palkkatyösuhde, apuraha, yrittäjyys tai freelancerina toiminen. Kombityön yleistyttyä toimeentuloa hankitaan siis usein monista eri lähteistä.

Suomessa on paljon yrittäjiä

Yleisin työnteon muoto on Suomessa muutoksista huolimatta edelleen jatkuva kokoaikainen palkkatyö. 62 % 15–74-vuotiaista työllisistä työskenteli palkansaajana toistaiseksi voimassa olevassa kokoaikaisessa työsuhteessa vuonna 2021.

Suomessa yrittäjyys on kuitenkin yleisempi työllistymisen muoto kuin muissa Pohjoismaissa. Vuonna 2021 Suomessa kaikista työllisistä yrittäjiä oli 13,5 %. Viimeisten kymmenen vuoden aikana yrittäjien osuus on pysytellyt Suomessa 12 ja 14 prosentin välillä. EU-maissa yrittäjien osuus on viimeisen kymmenen vuoden aikana hienoisesti laskenut. Pohjoismaista vähiten yrittäjiä on Norjassa ja Tanskassa.

Löydä itsellesi sopiva tapa tehdä työtä

Vaikka yli puolet suomalaisista työskentelee edelleen kokoaikaisessa vakituisessa palkkatyössä, toimeentulon hankkiminen useilla eri tavoilla yhtäaikaisesti on yleistynyt. Työelämän muutokset mahdollistavat omien tarpeiden huomioimisen ja omanlaisen työuran muodostamisen.

Löydä itsellesi sopiva tapa tehdä työtä yhdessä työsuhteessa tai yhdistele useita erilaisia työnteon tapoja. Työmarkkinatorilta löydät niin kokoaikaisia kuin osa-aikaisiakin työpaikkoja sekä määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita. Tutustu myös tarjolla oleviin yrittäjäpaikkoihin.

Avoimet työpaikat

Aiheesta muualla