Det finns efterfrågan på experter inom restaurangbranschen

  • Nyheter

Det råder brist på arbetskraft inom restaurangbranschen och det finns sannolikt efterfrågan på experter inom branschen även i framtiden. Av de anställda förutsätts förutom att de behärskar restaurangbranschens grundläggande färdigheter och ett kundorienterat tänkande allt mer mångkunnighet. Till exempel ökar behovet av digitala färdigheter inom restaurangbranschen.

Enligt Finlands Näringslivs konjunkturbarometer som publicerades i januari 2023 är turism- och restaurangbranschen en av de branscher där det råder brist på arbetskraft. Situationen verkar vara densamma även i framtiden.

Även prognostiseringsgruppen för inkvarterings-, kosthålls- och turisttjänster vid Prognostiseringsforumet för kunnande (OEF) bedömde i sitt prognostiseringsarbete att det finns efterfrågan på grundläggande kunskaper inom restaurangbranschen nu och i framtiden. Till de grundläggande kunskaperna hör till exempel att känna till råvaror och matlagningstekniker, behärska olika betalningssätt och duka matbord.

Enligt Prognostiseringsforumet för kunnande är ett kundorienterat tänkesätt och serviceanda viktiga färdigheter både i köket och i salongen. Även betydelsen av digital kompetens ökar inom restaurangbranschen och därför borde åtminstone de grundläggande digitala färdigheterna vara under kontroll. Till dessa färdigheter hör till exempel att ta emot online bokningar och beställningar samt att producera innehåll för digitala kanaler.

Kundernas behov blir allt mer varierande i framtiden. Detta påverkas bland annat av den åldrande befolkningen, globaliseringen och förändringar i värderingarna. Restaurangpersonalens förmåga och vilja att utveckla sin kompetens hjälper företag att svara på dessa behov.

Prognostiseringsforumet för kunnande bedömer att det i fortsättningen behövs allt mer mångsidig kompetens. Med mångkunnighet avses en kombination av kompetens inom olika branscher, såsom att behärska grundläggande kompetens både inom köks- och rengöringsservice.

Vill du läsa mer om hur det är att arbeta i restaurangbranschen? I avsnittet Yrkesinfo på Jobbmarknaden hittar du intervjuer med personer inom restaurangbranschen. Intervjuerna ger den som är intresserad av yrket information om arbetsuppgifterna som ingår i yrket samt om arbetets bästa och utmanande sidor.

Läs mer

Mer information

Prognostiseringsforumet för kunnande (oph.fi, på finska)