Ravintola-alan osaajille on kysyntää

Uutinen

Ravintola-alalla on pulaa työvoimasta, ja alan osaajille on kysyntää todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Työntekijöiltä edellytetään ravintola-alan perustaitojen hallinnan ja asiakaslähtöisen ajattelun lisäksi yhä enemmän moniosaamista. Esimerkiksi digitaitojen tarve on kasvamassa ravintola-alalla.

Elinkeinoelämän keskusliiton tammikuussa 2023 julkaiseman Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-ala on yksi niistä aloista, joilla työvoimasta on pulaa. Tilanne vaikuttaa jatkuvan samanlaisena tulevaisuudessakin.

Myös Osaamisen ennakointifoorumin (OEF) majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalveluiden ennakointiryhmä arvioi tekemässään ennakointityössä, että ravintola-alan perusosaamiselle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa. Perusosaamiseen kuuluvat esimerkiksi raaka-aineiden ja ruoanvalmistustekniikoiden tunteminen, erilaisten maksutapojen hallitseminen ja vaikkapa ruokapöydän kattaminen.

Osaamisen ennakointifoorumin mukaan asiakaslähtöinen ajattelutapa ja palveluhenkisyys ovat tärkeitä taitoja niin keittiössä kuin salinkin puolella. Myös digitaalisen osaamisen merkitys on kasvamassa ravintola-alalla, minkä vuoksi ainakin perusdigitaitojen pitäisi olla hallussa. Näihin taitoihin kuuluvat esimerkiksi online-varausten ja -tilausten vastaanottaminen sekä sisältöjen tuottaminen digitaalisiin kanaviin.

Asiakkaiden tarpeet ovat tulevaisuudessa yhä moninaisempia. Siihen vaikuttavat muun muassa väestön ikääntyminen, globalisaatio ja arvojen muutokset. Ravintola-alan henkilöstön kyky ja halu kehittää osaamistaan auttaa yrityksiä vastaamaan näihin tarpeisiin.

Osaamisen ennakointifoorumi arvioi, että myös moniosaamista tarvitaan jatkossa yhä enemmän. Moniosaamisella tarkoitetaan eri alojen osaamisen yhdistämistä, kuten perusosaamisen hallitsemista sekä keittiö- että puhdistuspalvelupuolella.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää siitä, millaista on työ ravintola-alalla? Työmarkkinatorin Ammattitieto-osiosta löydät ravintola-alalla toimivien henkilöiden haastatteluja. Haastattelut tarjoavat ammatista kiinnostuneelle tietoa ammatissa toimivan työtehtävistä sekä työn parhaista ja haastavista puolista.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Osaamisen ennakointifoorumi (oph.fi)