Restaurangchef

Intervjuer Publicerad

"Man blir i allmänhet inte restaurangchef direkt från skolbänken, så det behövs en mångsidig erfarenhet både från köket och salen. Bäst klarar man sig inom branschen om man är driftig och utåtriktad till sin karaktär och har god social kompetens."

Ravintolapäällikkö Heidi Lindholm
  • Heidi Lindholm
  • Restaurangchef i Antell.
  • Utexaminerad som storhushållskock från Vanda yrkesinstitut Varia och som merkonom från Mellersta Nylands samkommun för utbildning Keuda, där hon också har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen.
  • 25 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag är restaurangchef i lunch- och personalrestaurangföretaget Antell i Helsingfors. Restaurangchefen ansvarar för restaurangens verksamhet, personal och kundnöjdhet. Till mina arbetsuppgifter hör mycket administrativt arbete, såsom att göra grossistbeställningar samt planera menyer och arbetsscheman. Jag deltar också i utförande arbete alltid när det är möjligt.

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Som ung tyckte jag om matlagning och studerade därför till kock. Jag har arbetat som kock och köksmästare och har småningom utbildat mig vidare under min karriär. Till slut blev jag restaurangchef.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

På morgonen sätter man restaurangen i ordning för kunderna och kontrollerar om det har beställts mötesservering i representationslokalerna. Under dagen planerar jag menyer, gör grossistbeställningar, betalar räkningar och sköter rapportering. Dessutom gör jag eventuellt nattskiftsplanering som görs med tre veckors mellanrum. Arbetsdagarna präglas av att man hela tiden är tvungen att flytta sig från en plats till en annan.

I hurdan arbetsmiljö eller vilka arbetstider arbetar du? 

Jag arbetar i restaurangen, konferensrum och på kontoret. Min arbetstid följer restaurangens öppettider, dvs. min arbetstid är från måndag till fredag kl. 7–14.30.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

Restaurangchefen är mångkunnig inom restaurangbranschen och till den kompetens som krävs hör kännedom om branschens lagar och bestämmelser. Man måste till exempel behärska bestämmelserna om livsmedel och principerna för egenkontroll. Dessutom behövs driftighet, eftersom arbetsdagarna är fartfyllda och det uppstår överraskande situationer som man måste klara av effektivt.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Arbetsdagar då allt går smidigt och kunderna är nöjda med den mat vi serverar.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Att hitta kompetent personal i överraskande situationer, såsom sjukdomsfall. Arbetet är hektiskt som det är och sådana situationer försvårar vardagen ytterligare.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en restaurangchef? 

Man blir i allmänhet inte restaurangchef direkt från skolbänken, så det behövs en mångsidig erfarenhet både från köket och salen. Bäst klarar man sig inom branschen om man är driftig och utåtriktad till sin karaktär och har god social kompetens.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Arbetet inom restaurangbranschen tar inte slut, men distansarbetskulturen utmanar lunchrestaurangerna, eftersom måndagar och fredagar är lugnare vardagar än andra. Även de stigande livsmedelspriserna kommer att medföra utmaningar för branschen inom den närmaste framtiden.

Dela artikeln