Viktig information om utbetalning av kostnadsersättning enligt prövning och ändringar år 2025

Nyheter

AN-byråerna och kommunförsöken kan bevilja sina personkunder kostnadsersättning enligt prövning. Utbetalningen av ersättningen har skötts av UF-centret, men på grund av lagändringar kommer utbetalningen att överföras till de nya arbetskraftsmyndigheterna från början av nästa år.

Utbetalningen av kostnadsersättning enligt prövning har fördröjts på UF-centret på grund av det stora antalet ansökningar. Antalet ansökningar ökade plötsligt som en följd av Rysslands angreppskrig mot Ukraina och den flyktingvåg som det orsakat. För närvarande finns det cirka 30 000 ansökningar i handläggningskön, och det förutspås att ytterligare cirka 16 000 nya ansökningar kommer att tillkomma under årets lopp. De flesta ansökningarna är pappersansökningar, vars överföring till de nya arbetskraftsmyndigheterna tar flera månader.

UF-centret avbryter utbetalningen av kostnadsersättning enligt prövning under övergångsperioden, för att de nya arbetskraftsmyndigheterna ska kunna börja handlägga ansökningarna så smidigt som möjligt från och med den 1.1.2025. Inkomna ansökningar registreras och överförs till de nya arbetskraftsmyndigheterna för handläggning enligt kundens hem- eller bostadskommun. Kunden får ett mottagningsmeddelande när ansökan har tagits upp för handläggning.

Läs mer

Kostnadsersättning enligt prövning

Mer information