Anpassade arbetspromenader ökar kunskapen om anpassat arbete
Anpassade arbetspromenader är en verksamhetsmodell som hjälper organisationerna att lösa utmaningarna med att hitta arbetskraft med tanke på anpassat arbete.
En person med anpassad arbetsförmåga har tillgång till en del av sin arbetsförmåga och en vilja att använda den. Den anpassade arbetsförmågan kan vara permanent eller tillfällig. I anpassat arbete matchar arbetstagarens funktionsförmåga samt arbetets krav och möjligheter varandra: en person med anpassad arbetsförmåga är fullt arbetsförmögen för att utföra skräddarsydda arbetsuppgifter.
Anpassade arbetspromenader är en verksamhetsmodell som genomförs på plats på arbetsplatsen. I den anpassade arbetspromenaden deltar den person som ansvarar för rekryteringen av organisationens personal, arbetstagaren, arbetshandledaren och en erfarenhetsexpert med anpassad arbetsförmåga. Dessutom antecknar en representant för projektet för anpassade arbetspromenader observationer och frågor som framkommit under diskussionerna.
Organisationens situation kartläggs
De personer som deltar i den anpassade arbetspromenaden sätter sig in i arbetsplatsens lokaler, arbetsuppgifter och verksamhetssätt. Man fäster uppmärksamhet vid utvecklingsobjekt och arbetsuppgifter som man eventuellt inte har registrerat tidigare. Dessutom diskuterar deltagarna vilken kompetens som behövs på arbetsplatsen just vid tidpunkten i fråga och i framtiden. Syftet är att samtidigt öka medvetenheten om möjligheterna till anpassat arbete, påverka attityder och skingra fördomar.
Efter den anpassade arbetspromenaden får organisationen en sammanställning av observationerna. Om man utifrån observationerna upptäcker utvecklingsobjekt eller om organisationen behöver stöd till exempel för att utforma arbetet eller rekrytera en person med anpassad arbetsförmåga kan man diskutera fortsatta åtgärder med organisationen.
Fördelarna med anpassade arbetspromenader
En anpassad arbetspromenad medför många fördelar för organisationen:
- Medvetenheten om potentialen hos personer med anpassad arbetsförmåga och deras sysselsättning samt om möjligheterna att utforma arbetet ökar.
- Inom organisationen upptäcks sådana arbetsuppgifter som man eventuellt inte har registrerat tidigare och som därför saknar utförare. På så sätt kan det produktiva arbetet inriktas på ett förnuftigare sätt.
- Organisationen får värdefull information som också hjälper vid introduktionen av nya anställda eller sommar- eller säsongsanställda samt i situationer där det sker förändringar i arbetsförmågan hos företagets befintliga personal.
- Den anpassade arbetspromenaden är ett verktyg som kan användas för att utveckla organisationens sociala ansvar.
Positiva erfarenheter uppmuntrar till att vidareutveckla metoden
Erfarenheterna av de anpassade arbetspromenaderna har varit positiva. I och med de anpassade arbetspromenaderna har organisationerna hittat uppgifter och uppgiftshelheter som lämpar sig för anpassat arbete, fått nya idéer och observerat utvecklingsobjekt som är väsentliga med tanke på arbetssäkerheten och introduktionen.
De anpassade arbetspromenaderna utgör en del av verksamheten för samordningsprojektet Förbättring av sociala företags förutsättningar för affärsverksamhet (ESR+), Kompetenscentret för sociala företag (KSF) och Live-stiftelsen.
Ett av målen för utvecklingsarbetet inom samordningsprojektet är att samla in goda sysselsättningsmodeller från Finland och Europa. När modellerna har utvärderats sprids de bästa på riksnivå. De anpassade arbetspromenaderna är en sådan modell och den har under innevarande år utvecklats och testats med organisationer i huvudstadsregionen, Mellersta Finland, Norra Österbotten och Östra Finland. Målet är att sprida information om anpassade arbetspromenader i större utsträckning och att metoden tas i bruk även i andra regioner.