Täsmätyökävelyt lisäävät tietoa täsmätyön mahdollisuuksista
Täsmätyökävely on toimintamalli, jolla organisaatioita autetaan ratkaisemaan työvoiman löytämiseen liittyviä haasteita täsmätyön näkökulmasta.
Täsmätyökykyisellä henkilöllä on käytössä osa työkyvystään ja halu sen käyttämiseen. Täsmätyökykyisyys voi olla pysyvää tai tilapäistä. Täsmätyössä työntekijän toimintakyky sekä työn vaatimukset ja mahdollisuudet täsmäävät toisiinsa, joten täsmätyökykyinen ihminen on täysin työkykyinen suorittamaan hänelle räätälöityjä työtehtäviä.
Täsmätyökävely on toimintamalli, joka toteutetaan paikan päällä työpaikalla. Täsmätyökävelyyn osallistuvat organisaation henkilöstön rekrytoinnista vastaava henkilö, työntekijä, työhönvalmentaja ja täsmätyökykyinen kokemustoimija. Lisäksi täsmätyökävelyyn liittyvän hankkeen edustaja kirjaa ylös havaintoja ja keskusteluissa esiin nousseita asioita.
Organisaation tilanne kartoitetaan
Täsmätyökävelyyn osallistuvat henkilöt perehtyvät työpaikan tiloihin, työtehtäviin ja toimintatapoihin. Huomio kiinnitetään kehittämiskohteisiin ja työtehtäviin, joiden olemassaoloa ei ole aiemmin mahdollisesti huomattu. Lisäksi osallistujat keskustelevat siitä, millaista osaamista työpaikalla tarvitaan juuri kyseisellä hetkellä ja tulevaisuudessa. Tavoitteena on samalla lisätä tietoisuutta täsmätyön mahdollisuuksista, vaikuttaa asenteisiin ja hälventää ennakkoluuloja.
Organisaatio saa täsmätyökävelyn jälkeen koosteen havainnoista. Jos havaintojen pohjalta huomataan kehittämiskohteita tai organisaatio tarvitsee tukea esimerkiksi työn muotoiluun tai täsmätyökykyisen rekrytointiin, organisaation kanssa voidaan keskustella jatkotoimenpiteistä.
Täsmätyökävelyn hyödyt
Täsmätyökävelystä on organisaatiolle monenlaista hyötyä.
- Tietoisuus täsmätyökykyisten henkilöiden potentiaalista ja heidän työllistämisestään sekä työn muotoilun mahdollisuuksista kasvaa.
- Organisaatiossa havaitaan sellaiset työtehtävät, joiden olemassaoloa ei aiemmin ole mahdollisesti huomattu ja joille ei ole tekijää. Tällä tavoin tuottava työ saadaan kohdistettua järkevämmin.
- Organisaatio saa arvokasta tietoa, joka auttaa myös uusien työntekijöiden tai kesä- tai kausityöntekijöiden perehdyttämisessä sekä tilanteissa, joissa yrityksen olemassa olevan henkilöstön työkyvyssä tapahtuu muutoksia.
- Täsmätyökävely on työkalu, jonka avulla voidaan kehittää organisaation sosiaalista vastuullisuutta.
Positiiviset kokemukset kannustavat kehittämään menetelmää laajemmalle
Kokemukset täsmätyökävelyistä ovat olleet positiivisia. Täsmätyökävelyiden myötä organisaatioissa on löydetty täsmätyöksi soveltuvia tehtäviä ja tehtäväkokonaisuuksia, saatu uusia ideoita ja havaittu työturvallisuuteen liittyviä ja perehdyttämisen kannalta olennaisia kehittämiskohteita.
Täsmätyökävelyt ovat osa Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -koordinaatiohankkeen (ESR+) ja Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen (YYO) toimintaa. Live-säätiö on mukana osatoimijana.
Yhtenä koordinaatiohankkeen kehittämistyön tavoitteena on kerätä hyviä työllistämisen malleja Suomesta ja Euroopasta. Kun mallit on arvioitu, parhaita levitetään valtakunnallisesti. Täsmätyökävely on yksi tällainen malli, ja sitä on kehitetty ja pilotoitu organisaatioiden kanssa tämän vuoden aikana pääkaupunkiseudulla, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Tavoitteena on, että tietoa täsmätyökävelyistä tullaan levittämään laajemmin ja että menetelmä otetaan käyttöön myös muilla alueilla.