TE24 -reformen: Finland får 45 sysselsättningsområden

Nyheter

Alla framtida sysselsättningsområden är nu kända. Statsrådet beslutade den 22 februari 2024 om fyra sysselsättningsområden. Beslut gällde Mellersta Österbottens sysselsättningsområde, Tammerforsregionens sysselsättningsområde, Sydösterbottens sysselsättningsområde och Österbottens sysselsättningsområde.

Finland får sammanlagt 45 sysselsättningsområden eller kommuner som ansvarar för ordnandet av arbetskraftsservice från och med den 1 januari 2025. 

Av kommunerna ordnar sammanlagt

  • 39 arbetskraftsservice enligt modellen med ansvarskommun
  • fyra arbetskraftsservicen själva (Lahtis, Kouvola, Helsingfors, Vanda)
  • två arbetskraftsservice enligt samkommunsmodellen (Sydösterbottens och Kymmenedalens sysselsättningsområden).

Vad eftersträvas i de kommande sysselsättningsområdena

Kommunerna och sysselsättningsområdena känner sina invånare och det lokala näringslivet bäst, så i och med reformen får kunderna individuellt skräddarsydda tjänster som lämpar sig för lokala behov.

Kommunernas möjligheter att utveckla tjänsterna i enlighet med kommuninvånarnas och arbetsgivarnas behov stärker också regionernas livskraft och konkurrenskraft. Sysselsättningen effektiveras när samma anordnare ansvarar för sysselsättnings-, utbildnings- och näringstjänsterna. I reformen beaktas också den regionala rörligheten.

TE24-reformen är en del av regeringens sysselsättningsåtgärder som helhet. Målet är att de arbetssökande ska hitta arbete och arbetsgivarna den kompetens som de behöver. På så vis stärks tillväxten och välfärden i Finland på ett hållbart sätt. Reformen beräknas öka antalet sysselsatta med 7 000–10 000.

Läs mer

AN24, KOTO24, UF-centret-24 – tre stora reformer

Mer information