Jobbmarknadens regionala sidor som en del av TE2024-reformen

Nyheter

Jobbmarknaden har under de senaste ett och ett halvt åren etablerat sin ställning som tillhandahållare av lediga arbetsplatser och som en väg för skötsel av myndighetsärenden i anslutning till sysselsättningstjänsterna. Efter att sysselsättningsområdena inrättats är det viktigt att kunderna lätt hittar den regionala och riksomfattande information de behöver om arbetslivet och sysselsättningstjänsterna, vilket innebär att betydelsen av Jobbmarknadens regionala sidor betonas ytterligare.

Jobbmarknadens regionala sidor togs i bruk i april 2023. På de regionala sidorna finns landskaps- och kommunspecifik information om lokala evenemang samt nyheter om sysselsättningsteman. Du kan också söka kontaktuppgifter till aktörerna i området och tjänster som beskrivs i Suomi.fi-servicedatalagret. Ett nätverk som består av sysselsättnings- och näringsaktörer i regionerna upprätthåller det lokala innehållet.

Jobbmarknadens regionala sidor fungerar som stöd för de nya sysselsättningsområdena

I januari 2025 överförs ordnandet av arbets- och näringstjänsterna till kommunerna. Förändringen är historiskt stor och för med sig mycket nytt. I Finland inrättas över 40 sysselsättningsområden som ansvaret för sysselsättningstjänsterna överförs till. Syftet med reformen är att ordna sysselsättningstjänsterna så att de effektiviserar kommunernas och regionernas livskraft och konkurrenskraft. Förväntningen är att sysselsättningen ska bli snabbare när samma anordnare ansvarar för sysselsättningstjänsterna, kommunens utbildningstjänster och näringstjänsterna.

Sysselsättningsområde är en ny term, men Jobbmarknaden har varit i bruk redan en längre tid. Från och med januari 2025 blir Jobbmarknadens regionala sidor allt viktigare när ansvaret för att ordna sysselsättningstjänster överförs på allt fler aktörer. Sysselsättningsområdena får en färdig och etablerad plattform för sin kommunikation på Jobbmarknads regionala webbplats.

De regionala sidorna upprätthålls redan nu av en grupp yrkespersoner inom de kommande sysselsättningsområdena. Med hjälp av de regionala sidorna kan sysselsättningsområdena förbättra synligheten för regionens sysselsättningsteman och kampanjer. Via de regionala sidorna kan olika organisationer erbjuda tjänster på ett övergripande sätt och över organisationsgränserna.

Läs mer

Mer information

Reformen av arbets- och näringstjänsterna 2024 (tem.fi)