Työttömyyden tasossa ei merkittäviä muutoksia Pohjois-Pohjanmaalla

Nyheter

Pohjois-Pohjanmaalla oli heinäkuun lopussa 24 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyyden tasossa ei ole tapahtunut isoja muutoksia viime kuukausina. Määrälliset muutokset ovat pääosin normaalia kausivaihtelua.

Kesä- ja heinäkuussa työttömien määrä on vuosittain selkeästi toukokuuta korkeampi, kun oppilaitoksista valmistuneet kirjautuvat TE-palveluiden asiakkaiksi. Elokuussa työttömien määrä tullee olemaan edelliskuita alempi. Heinäkuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 770. Toteutuneet lomautukset kohdistuivat erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin, talonrakentajiin sekä putkiasentajiin. 

Maakunnan työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 12,5 % ja koko maassa se oli 11,4 %. Maakunnan alhaisin työttömyysaste oli Haapavesi-Siikalatvan seutukunnassa (8,8 %). Kunnittain tarkasteltuna matalin työttömyysaste oli Reisjärvellä (5,9 %) ja korkein Pudasjärvellä (16,2 %). Oulun työttömyysaste oli 14,3 %. Työttömien määrä oli korkeampi 19 kunnassa ja alhaisempi 11 kunnassa vuoden takaiseen verrattuna. Suhteellisesti eniten kasvua oli Utajärvellä (+31 %) ja Lumijoella (+25 %). 

Heinäkuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna lähes 3 800 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 1 900. Uusien työpaikkojen määrä laski vuoden 2023 heinäkuusta 1 400:lla (-42 %) työpaikalla. Määrällisesti eniten uusia työpaikkoja oli avoinna palvelu- ja myyntityöntekijöille (mm. myyjät, lähihoitajat ja kodinhoitajat) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (mm. rakennussähköasentajat, kirvesmiehet ja rakennuspuusepät). 

Vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli heinäkuun lopussa 8 300. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta 1 100 henkilöllä (+16 %). Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut koko maakunnan alueella. Kesäkuuhun verrattuna pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi hieman vajaalla 300 henkilöllä. Yli kaksi vuotta työttömänä olleita oli heinäkuun lopussa 4 300 ja kasvua vuoden takaiseen oli 830 henkilöä.

Heinäkuussa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi kaikissa ikäryhmissä, suhteellisesti eniten 15–19-vuotiaiden ryhmässä (+20 %). Alle 25-vuotiaita työttömiä oli heinäkuun lopussa noin 3 700, mikä on 330 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Maakunnan nuorisotyöttömyys on valtakunnan kolmanneksi korkein. Kesäkuusta työttömien naisten määrä nousi lähes 830 (+8 %) henkilöllä ja miesten 180 (+1 %) henkilöllä. 

Pohjois-Pohjanmaan aktivointiaste oli heinäkuun lopussa 21,5 % ja aktivointiasteeseen laskettavien TE-palveluiden piirissä oli kaikkiaan 6 600 henkilöä. Kaikista palveluissa olleista henkilöistä 36 % oli koulutuksessa: työvoimakoulutuksessa oli mukana 1 300 opiskelijaa ja omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 100 henkilöä. Palkkatuella kunta- ja yksityissektorilla sekä valtiolle työllistettyinä oli lähes 2 600 henkilöä.

Aiheesta muualla

Työllisyyskatsaukset verkkoversiona (temtyollisyyskatsaus.f)
Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinoiden kuvia, lukuja ja aineistoja: Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinatietoa (ely-keskus.fi)
Työnvälitystilaston data vapaasti tarjolla (pxdata.stati.f) > Työnvälitystilasto
Työllisyyskatsausten julkistukset: Työllisyyskatsausten ja tilastojen julkistamispäivät vuonna 2022 (tem.fi)
Tilastokeskuksen kuukausittain päivittyvä Työvoimatutkimus (stat.fi)
Työllisyyden kuntakokeilujen seuranta (powerbi.com)