Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

CNC-maskinist

Intervjuer Publicerad

"Jag jobbar i fabrikshallen. Människor har ofta fördomar om att en maskinverkstad är mörk och smutsig, men sanningen är precis tvärtom. Hos oss är det rent och belysningen är bra."

CNC-koneistaja Angelo Ollikainen
  • Angelo Ollikainen
  • CNC-maskinist i Ingersoll Rand Finland Oy.
  • Har avlagt yrkesexamen för verkstadsmekaniker vid Tampereen seudun ammattiopisto.
  • Sex års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är en CNC-maskinist och tillverkar olika metallstycken som främst används i kompressorer. CNC står för Computerized Numerical Control, vilket innebär en datorstyrd och spånbildande bearbetningsmetod som bygger på svarvning, fräsning eller borrning. Genom maskinbearbetning kan en produkt tillverkas med mycket exakta mått.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag flyttade från Chile till Finland år 2015 och studerade finska i ett år. Jag hoppades få arbete eftersom dagarna kändes långa utan sysselsättning. Jag sökte in till Tampereen seudun ammattiopisto inom metallbranschen, eftersom det rådde brist på arbetskraft inom branschen. I Chile hade jag arbetat med helt andra uppgifter och där hade jag avlagt en universitetsutbildning. Jag blev antagen till utbildningen inom metallbranschen där jag var den enda invandraren. Jag klarade mig bra även om undervisningen endast gick på finska.

År 2017 påbörjade jag den arbetspraktik som var en del av studierna och fick sommarjobb på samma arbetsplats och senare deltidsarbete. Jag utexamineras år 2019 och ville utvecklas som CNC-maskinist och gå vidare i min karriär, därför tog jag beslutet att byta arbetsplats och sökte anställning hos Ingersoll Rand. Jag gillar att lära mig nya saker och för närvarande studerar jag för en International Business-examen vid Åbo yrkeshögskola vid sidan av mitt arbete.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Vi gör treskiftsarbete och fem verkstadsmekaniker arbetar på arbetsplatsen. Ibland är det mycket hektiskt, men nätterna är vanligtvis lugnare. Vi övervakar maskinernas status och ser till att produktionen framskrider korrekt. Maskinerna utför extremt exakt arbete, därför måste allt fungera med en hundradels millimeters precision. Jag utför också slipservice och underhåll av maskinerna.

Det allra tyngsta arbetsmomentet är när vi byter ut delar i maskinerna, vilka kan vara mycket tunga. Dessutom har de flera skruvar som måste dras åt. Automatiseringen ökar ständigt och nuförtiden har vi en robot som hjälper oss med att byta ut delar.

Metodplanerarna besöker ibland maskinområdet. Jag diskuterar med dem om pågående arbeten för att säkerställa att de utförs så bra och effektivt som möjligt.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag jobbar i fabrikshallen. Människor har ofta fördomar om att en maskinverkstad är mörk och smutsig, men sanningen är precis tvärtom. Hos oss är det rent och belysningen är bra. Jag uppskattar verkligen att man på min arbetsplats tar väl hand om arbetssäkerheten, särskilt eftersom så många truckar rör sig omkring där.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Detta är treskiftsarbete som utförs i skift kl. 6–14, 14–22 eller 22–6. Vi måste använda arbetskläder, skyddsglasögon och oftast även hörselskydd samt handskar om vi till exempel arbetar med kemikalier.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Arbetet kräver främst precision, men också tålamod eftersom saker måste göras noggrant. Dessutom tycker jag att viljan att lära sig nya saker är en bra egenskap eftersom branschen är under konstant utveckling. 

Jag gillar att jag i detta yrke direkt kan se resultatet av mitt arbete när nya stycken skapas.  Arbetsmiljön och arbetsklimatet är mycket bra. Jag har trevliga kollegor och lär mig hela tiden nya saker från dem.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Familjelivet lider något av treskiftsarbetet eftersom dagen efter nattskiftet spenderas mestadels sovande och det är utmanande att upprätthålla rutiner. Ibland är det frustrerande om ett stycke har varit dåligt fastsatt i maskinen och inte godkänns i produktionen.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli CNC-maskinist?

Jag anser att marknadssituationen inom branschen är mycket bra, dvs. att det säkert finns arbete. Detta jobb kräver viss förståelse för datorlogik och kodning, därför är matematiska färdigheter till nytta.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Det finns mycket arbete inom branschen, men automatiseringen ökar hela tiden, och därför måste yrkesverksamma ha en vilja att ständigt bli bättre.

Bild: Katja Lehtinen

Dela artikeln