Kylmälaiteasentaja
"Työ on haastavaa, mutta työpaikkoja on usein tarjolla ja palkkataso on kilpailukykyinen. Kylmäasentajan työ sopii rauhalliselle henkilölle, joka on valmis opettelemaan jatkuvasti uutta. Lisäksi alalla on hyvät etenemismahdollisuudet."

- Erja Pelkonen
- Kylmäasentajana Refitem Finland Oy:ssä.
- Suorittanut talotekniikan perustutkinnon sekä kylmäasentajan ammattitutkinnon Taitotalossa.
- Työkokemusta alalta yhdeksän vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Korjaan ja huollan yritysasiakkaiden kylmälaitteita. Teen myös asennuksia silloin, kun huoltotöitä ei ole niin paljon.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Lukion jälkeen työskentelin siivoojana, enkä tiennyt, mille alalle haluaisin suunnata. Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta. Kun olin työskennellyt muutaman vuoden siivousalalla, löysin talotekniikan opinnot ja päätin hakea Stadin ammattiopistoon putkiasentajan koulutukseen.
Opintojen alussa oli jakso, jossa tutustuimme talotekniikan eri osa-alueisiin. Silloin innostuin kylmäalasta, koska se tuntui paljon monipuolisemmalta kuin putkiala. Kylmäasentaja tarvitsee työssään sähkö-, putki- ja kylmätekniikan osaamista.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Tyypillisen työpäivän aikana olen yhteydessä asiakkaisiin, teen huoltoja ja korjauksia sekä kirjoitan raportteja.
Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?
Työskentelen joka päivä eri kohteessa, ja toisinaan teen huoltoja useissa eri kohteissa saman päivän aikana. Enimmäkseen huollan toimistokiinteistöjen kylmälaitteita, jotka sijaitsevat erilaisissa konehuoneissa ja ulkotiloissa.
Työskentelen päiväsaikaan, mutta joskus työpäivät venyvät ja teen töitä myös viikonloppuisin.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Kylmäasentajan työssä tarvitaan käytännöllisyyttä ja kykyä suunnitella työtehtäviä huolellisesti ennen niiden aloittamista. Rauhallisuudesta ja pitkäjänteisyydestä on hyötyä, sillä toisinaan vian löytyminen voi viedä paljonkin aikaa. Lisäksi paineensietokyky on tärkeä.
Työssä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, sillä laitteet ja työkalut ovat raskaita. Kylmäasentajan täytyy pystyä käyttämään erilaisia työkaluja tarkasti ja hallitusti.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta työssäni on monipuolisuus, sillä yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Pääsen näkemään erilaisia ja mielenkiintoisia kohteita sekä opin koko ajan uutta.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Työ on fyysisesti raskasta ja toisinaan jopa vaarallista. Tiukat aikataulut lisäävät painetta ja aiheuttavat stressiä.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kylmäasentajan ammattia?
Kylmäasentajan töitä ei opita kirjoista, vaan käytännön työssä. Oppiminen vie aikaa, ja uutta opittavaa riittää jatkuvasti. Jopa pitkän linjan ammattilaiset joutuvat kysymään toisinaan neuvoa.
Työ on haastavaa, mutta työpaikkoja on usein tarjolla ja palkkataso on kilpailukykyinen. Kylmäasentajan työ sopii rauhalliselle henkilölle, joka on valmis opettelemaan jatkuvasti uutta. Lisäksi alalla on hyvät etenemismahdollisuudet.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Alan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä töitä riittää myös tulevaisuudessa. Toimitilojen ja asuntojen jäähdytyksen ja lämmityksen tarve saattaa jopa kasvaa. Kylmäalan tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja uusia standardeja, eli alaa sääteleviä vaatimuksia ja sääntöjä, otetaan käyttöön kaiken aikaa.