Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Produktutvecklare, sötsaksindustrin

Intervjuer Publicerad
  • Piia Hyttinen
  • Produktutvecklare vid Brunberg Oy.
  • Examen som livsmedelslaborant vid Päijänne-Tavastlands yrkesläroanstalt och ingenjör i bioteknik vid Metropolia.
  • Arbetserfarenhet inom branschen 21 år.

"En produktutvecklare ska ha god fantasi och uppfinningsrikedom för att kunna hitta på nya idéer. I yrket måste man kunna räkna ut och lista upp ingredienser samt förstå förpackningspåskrifter. Dessutom behövs både samarbetsförmåga och förmåga till självständigt arbete och beslutsfattande."

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som produktutvecklare av sötsaker. I mitt arbete ingår att komma med idéer och utveckla nya smaker samt att ta hand om recepten. I mitt arbete ingår att utarbeta, utveckla och tillämpa recept. Där ingår också beräkning av näringsvärden, kostnadsbedömning och beaktande av lagstiftningen, såsom märkning av beståndsdelar och allergener på förpackningarna. Dessutom svarar jag på konsumenternas frågor samt bokför och rapporterar kundrespons. Jag ansvarar också för att ta emot råvaruleveranser och samordna materialanskaffningarna.

Jag upprätthåller information om produkterna i Synkka-systemet, som är en finländsk digital tjänst för delning och hantering av produktinformation. Jag tar också ythygienprover och utbildar produktionens anställda i anslutning till allergener och produktsäkerhet.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag sommarjobbade i mejeriet och skötte en UHT-förpackningsmaskin och fick sedan fast jobb i förpackningssalen. Jag hade dock berättat för min arbetsgivare att jag skulle vilja arbeta med uppgifter som bättre motsvarar min utbildning. När det behövdes extrahjälp i glassens produktutveckling bytte jag arbetsuppgifter. Det som skulle vara tre månader blev nästan 20 år. När arbetet med produktutveckling av glassen tog slut sökte Brunberg en produktutvecklare, och jag bestämde mig för att söka jobbet.  Jag fick det.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Min arbetsdag börjar med att jag går igenom e-posten och konsumentresponsen. Jag antecknar responsen i vårt interna system och sammanställer den till en lista som jag presenterar på morgonmötet för produktionen. Efter morgonmötet svarar jag på meddelanden och fokuserar sedan på dagens övriga uppgifter. Uppgifterna ställs fast enligt produktutvecklingsfasen.

När vi utvecklar nya produkter innehåller min arbetsdag testning av smakprover till exempel på olika godisgrunder, såsom marmelad eller kola. De recept och ingredienser som använts i testerna antecknas noggrant. När de potentiella smakproverna har utvecklats tillräckligt ordnar jag en utvärdering där representanter för fabrikens olika avdelningar deltar. Utifrån utvärderingarna fortsätter vi att utveckla de mest lovande proverna till färdiga produkter tillsammans med marknadsföringsavdelningen. När ett nytt recept har valts fylls min arbetsdag av prisberäkningar och ingredienslistor, jag räknar näringsvärden och förbereder förpackningsuppgifter.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag jobbar på en godisfabrik. Jag har möjligheten att jobba på distans, men de flesta arbetsuppgifter kräver närvaro på fabriken.

Mina arbetsdagar är vanligtvis kl. 7–15 och jag har möjlighet att använda flextid.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

En produktutvecklare ska ha god fantasi och uppfinningsrikedom för att kunna hitta på nya idéer. I yrket måste man kunna räkna ut och lista upp ingredienser samt förstå förpackningspåskrifter. Dessutom behövs både samarbetsförmåga och förmåga till självständigt arbete och beslutsfattande. Att jobba planmässigt gör att arbetet flyter smidigt, och noggrannhet och detaljerade anteckningar är till stor nytta.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt arbete är variationen och arbetet med intressanta produkter. Jag gillar att jag har fått ansvar och får göra saker och ting på mitt eget sätt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ibland har jag dock knappt om idéer, Tidtabellerna för lanseringen av nya produkter i butikerna ställer upp tidsgränser för produktutvecklingen och ibland blir det därför bråttom.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli produktutvecklare?

Det är bra att vara medveten om att det tar tid att utveckla en ny produkt och att endast en liten del av de testade produkterna hamnar på butikernas hyllor. För att få ens en bra produkt färdigt krävs finslipning av detaljerna och flera tester.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Nya produkter behövs alltid, eftersom många konsumenter gillar att pröva på nyheter. De många olika dieterna och de stigande råvarupriserna ställer utmaningar på tillverkningen av traditionella sötsaker. Men vi gör vårt bästa för att kunna erbjuda bästa möjliga produkter även i framtiden.

Dela artikeln