Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Tuotekehittäjä, makeisteollisuus

Haastattelut Julkaistu

"Tuotekehittäjältä vaaditaan hyvää mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä, jotta hän pystyy tuottamaan uusia ideoita. Ammatissa täytyy osata laskea ja listata ainesosia sekä ymmärtää pakkausmerkintöjä. Lisäksi tarvitaan sekä yhteistyötaitoja että kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon."

  • Piia Hyttinen 
  • Tuotekehittäjänä Brunberg Oy:ssä. 
  • Valmistunut elintarvikelaborantiksi Päijät-Hämeen ammattioppilaitoksesta ja biotekniikan insinööriksi Metropoliasta. 
  • Työkokemusta alalta 21 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Työskentelen makeisten tuotekehittäjänä. Työhöni kuuluu uusien makujen ideointia ja kehittämistä sekä reseptiikasta huolehtimista. Reseptiikka tarkoittaa reseptien laatimista, kehittämistä ja soveltamista. Se kattaa myös ravintoarvojen laskemisen, kustannusten arvioinnin ja lainsäädännön huomioimisen, kuten ainesosamerkintöjen ja allergeenien ilmoittamisen pakkauksissa. Lisäksi vastaan kuluttajien lähettämiin kysymyksiin sekä kirjaan ja raportoin asiakaspalautteita. Vastuulleni kuuluu myös raaka-ainetoimitusten vastaanottamista ja materiaalihankintojen koordinointia.  

Ylläpidän tuotteiden tietoja Synkka-järjestelmässä, joka on suomalainen tuotetietojen jakamiseen ja hallintaan tarkoitettu digitaalinen palvelu. Otan myös pintahygienianäytteitä ja koulutan tuotannon työntekijöitä allergeeneihin ja tuoteturvallisuuteen liittyen. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olin aikanaan kesätöissä meijerissä UHT-pakkauskoneen hoitajana, minkä jälkeen sain vakituisen työpaikan pakkaussalista. Olin kuitenkin kertonut työantajalleni, että haluaisin työskennellä tehtävissä, jotka vastaavat paremmin koulutustani. Kun jäätelön tuotekehitykseen tarvittiin kiireapulaista, vaihdoin työtehtäviä. Kolmen kuukauden pesti venyi lähes 20 vuodeksi. Kun työt jäätelön tuotekehityksessä loppuivat, Brunbergilla haettiin tuotekehittäjää ja päätin hakea paikkaa.  Tulin valituksi tehtävään. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Työpäiväni alkaa sähköpostien ja kuluttajapalautteiden läpikäynnillä. Kirjaan palautteet sisäiseen järjestelmäämme ja koostan ne listaksi, jonka esittelen tuotannon aamupalaverissa. Aamupalaverin jälkeen vastaan viesteihin ja keskityn päivän muihin tehtäviin, jotka määrittyvät sen mukaan, missä vaiheessa tuotekehitystä olemme. 

Kun kehitämme uusia tuotteita, työpäiväni sisältää makunäytteiden testaamista esimerkiksi erilaisilla karkkipohjilla, kuten marmeladilla tai toffeella. Testeissä käytetyt reseptit ja ainesosat kirjataan ylös tarkasti. Kun potentiaalisia makunäytteitä on kehitetty tarpeeksi, järjestän arvioinnin, johon osallistuu tehtaan eri osastojen edustajia. Arviointien perusteella jatkamme lupaavimpien näytteiden kehittämistä valmiiksi tuotteiksi yhdessä markkinointiosaston kanssa. Kun uusi resepti on valittu, työpäivääni kuuluu hintalaskelmien ja ainesosalistojen tekemistä, ravintoarvojen laskemista ja pakkaustietojen valmistelua. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen makeistehtaalla. Minulla on myös mahdollisuus etätöihin, mutta useimmat työtehtävät vaativat läsnäoloa tehtaalla. 

Työpäiväni kestävät yleensä kello 7–15, ja minulla on mahdollisuus käyttää liukumaa.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Tuotekehittäjältä vaaditaan hyvää mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä, jotta hän pystyy tuottamaan uusia ideoita. Ammatissa täytyy osata laskea ja listata ainesosia sekä ymmärtää pakkausmerkintöjä. Lisäksi tarvitaan sekä yhteistyötaitoja että kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon. Suunnitelmallisuus auttaa työn sujumisessa, ja tarkkuudesta ja yksityiskohtaisista muistiinpanoista on paljon hyötyä. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta työssäni on vaihtelevuus ja mielenkiintoisten tuotteiden parissa työskenteleminen. Pidän siitä, että minulle on annettu vastuuta ja saan tehdä asioita omalla tavallani. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Toisinaan ideat ovat vähissä. Kauppojen uusien tuotteiden lanseerausten aikataulut asettavat tuotekehitykselle aikarajat, ja joskus niiden vuoksi tulee kiire. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee tuotekehittäjän ammattia? 

On hyvä tiedostaa, että uuden tuotteen kehittäminen vie aikaa ja vain pieni osa testatuista tuotteista päätyy kauppojen hyllyille. Yhdenkin hyvän tuotteen valmiiksi saaminen vaatii yksityiskohtien hiomista ja useita testauksia.  

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Uutuustuotteita tarvitaan aina, sillä monet kuluttajat ovat kokeilunhaluisia. Erilaisten ruokavalioiden kirjo ja raaka-aineiden hintojen nousu asettavat haasteita perinteisten makeisten valmistamiselle. Teemme kuitenkin parhaamme, jotta pystymme tarjoamaan parhaita mahdollisia tuotteita myös tulevaisuudessa. 

Jaa artikkeli