Anvisningar och stöd⁠

Sisustussuunnittelija

Intervjuer Publicerad

"Hyvä suunnittelija osaa luoda tiloja, jotka ovat kauniita ja käytännöllisiä. Se edellyttää visuaalisuutta, kiinnostusta estetiikkaan sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia. Myös pienet yksityiskohdat, kuten laattasaumojen oikea sävy, pitää huomioida."

  • Kaisa Oikari-Virtanen
  • Sisustussuunnittelijana ja yrittäjänä tmi Kaisa Designissa.
  • Suorittanut tekstiili- ja sisustusalan artesaanin sekä sisustajan ammattitutkinnon Vantaan ammattiopisto Variassa. Opiskelee parhaillaan yrittäjyyden ammattitutkintoa.
  • Työkokemusta alalta yhdeksän vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Teen sisustussuunnittelua yrityksille ja yksityisasiakkaille. Tilat voivat olla joko uusia, remontti- tai muutoskohteita, joissa halutaan uudistaa tilan ilmettä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Työskentelin pitkään kaupan alalla, mutta kaipasin työtä, joka vastaisi paremmin arvojani. Olen aina ollut luova ja halusin hyödyntää tätä vahvuutta enemmän. Myös yrittäjyys kiinnosti minua. Äitiysloman jälkeen en palannutkaan tuttuun työhön, vaan päätin aloittaa sisustussuunnittelijan opinnot.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillisen työviikon aikana tapaan uuden asiakkaan, jonka kanssa keskustelen sisustettavaan tilaan liittyvistä toiveista. Otan mittoja ja valokuvia kohteesta, minkä jälkeen piirrän suunnitelman tietokoneella. Seuraavaksi etsin sopivia tuotteita, kierrän tavarantoimittajia ja rautakauppoja sekä hankin materiaalinäytteitä. Olen yhteydessä urakoitsijoihin, ja tilaan tarvittaessa asiakkaan puolesta tarvittavat tuotteet ja materiaalit. Lisäksi hoidan yrityksen toimintaan liittyviä tehtäviä, kuten kirjanpitoa ja markkinointia.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen enimmäkseen kotona, ja pyrin hoitamaan työni arkipäivisin. Tapaamiset sovin asiakkaiden toiveiden mukaisesti, mutta muuten pystyn päättämään omista aikatauluistani hyvin itsenäisesti.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tärkeintä on taito kuunnella asiakasta. Sisustussuunnittelijan tehtävä on hahmottaa asiakkaan toiveet myös silloin, kun asiakas ei osaa ilmaista niitä selkeästi. Hyvä suunnittelija osaa luoda tiloja, jotka ovat kauniita ja käytännöllisiä. Se edellyttää visuaalisuutta, kiinnostusta estetiikkaan sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia. Myös pienet yksityiskohdat, kuten laattasaumojen oikea sävy, pitää huomioida.

Sisustussuunnittelijan on hyvä tuntea rakentamisen perusteet sekä materiaalit ja niiden valmistusprosessi. Esimerkiksi valaistukseen ja sähköjärjestelmiin liittyvä osaaminen on eduksi. Taito käyttää erilaisia piirustusohjelmia sujuvasti tehostaa suunnittelutyötä merkittävästi.

Mikä on parasta ammatissasi?

Työssäni yhdistyvät minulle tärkeät ja mieluisat asiat. Saan työskennellä sekä itsenäisesti että ihmisten kanssa ja pääsen tutustumaan alan huippuammattilaisiin. Nautin luovasta ongelmanratkaisusta ja siitä, että pystyn helpottamaan asiakkaiden arkea hyvän suunnittelun avulla.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Talouden suhdanteet vaikuttavat palveluiden kysyntään merkittävästi. Kun uudisrakentaminen hiipuu, ihmiset muuttavat vähemmän ja rahankäyttöä punnitaan tarkemmin. Tämäntyyppisistä palveluista karsitaan usein ensimmäisenä. Lisäksi aiemmista suunnittelukohteista saatujen referenssien kerryttäminen ja markkinointi vievät paljon aikaa.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee sisustussuunnittelijan ammattia?

Jos tunnet intohimoa sisustamista kohtaan ja sinulla on hyvä paineensietokyky, voin suositella sisustussuunnittelijan työtä lämpimästi. Kannattaa tutustua huolellisesti eri koulutusvaihtoehtoihin, jotta löydät itsellesi sopivimman. Sisustussuunnittelijaksi voi opiskella esimerkiksi suorittamalla perustutkinnon ammatillisessa oppilaitoksessa tai muotoilijan opinnot ammattikorkeakoulussa.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Uskon, että ihmiset arvostavat toimivia ja kauniita tiloja myös tulevaisuudessa. Suunnittelutyö saattaa muuttaa muotoaan teknologian myötä, mutta sen tarve ei tule katoamaan.

Dela artikeln