Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Läs mer
 

Anvisningar och stöd⁠

Köttstyckare

Yrke Publicerad

Köttstyckare arbetar vid köttstyckerier och -avdelningar i slakterier eller korvfabriker. Till uppgifterna hör att skära och stycka djurkroppar för olika ändamål. Arbetet utförs till största delen för hand. Arbetet är fysiskt tungt och kräver att man är noggrann och flink.

Arbetsmiljön är kall och risker för olycksfall finns. Av styckaren krävs händighet, fysisk styrka, god hälsa och beaktande av hygieniska faktorer.

Yrket lär man sig vanligen genom praktiskt arbete. Grundexamen inom livsmedelsbranschen inom utbildningsprogrammet för köttindustri ger basfärdigheter för yrket. Grundexamen kan avläggas som fristående examen. Som fristående examen kan också yrkesexamen inom köttförädling och köttindustri avläggas. I branschen ordnas också läroavtalsutbildning och arbetskraftpolitisk vuxenutbildning.

Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset, lihanleikkaamot ja lihasavustamot.

Bläddra bland jobbannonser: Köttstyckare

Lihanleikkaajan ammatissa tarvitaan hyviä kädentaitoja ja eläinten anatomian tuntemusta, jotta lihat saadaan leikattua siististi ja ilman turhaa hävikkiä. Hygieniavaatimusten noudattaminen on välttämätöntä, koska työssä ollaan koko ajan tekemisissä elintarvikkeiden kanssa. Työssä tarvitaan kohtuullisia voimia, esimerkiksi ruhojen siirtelyssä sekä hyvää liikkeiden hallintaa. Oma-aloitteisuuden lisäksi myös yhteistyötaidot ovat tarpeen.

Työ on fyysisesti raskasta seisomatyötä, joko paikallaan tai liikkuen. Työ tapahtuu osittain myös kumarassa asennossa, joten työntekijältä edellytetään hyvää terveyttä sekä hyvää yleiskuntoa.

Työskentely tapahtuu kylmissä ja usein vetoisissa oloissa, joten taipumusta reumatismiin tai vilustumissairauksiin ei saisi esiintyä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.  Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös elintarviketeollisuuden ammattitutkinto. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Lihanleikkaajat tarvitsevat hygieniapassin.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Medianlön

3333 €/m

Privata sektorn

3333 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Nyttiga länkar

Yrkesområde