Köttstyckare
Köttstyckare arbetar vid köttstyckerier och -avdelningar i slakterier eller korvfabriker. Till uppgifterna hör att skära och stycka djurkroppar för olika ändamål. Arbetet utförs till största delen för hand. Arbetet är fysiskt tungt och kräver att man är noggrann och flink.
Arbetsmiljön är kall och risker för olycksfall finns. Av styckaren krävs händighet, fysisk styrka, god hälsa och beaktande av hygieniska faktorer.
Yrket lär man sig vanligen genom praktiskt arbete. Grundexamen inom livsmedelsbranschen inom utbildningsprogrammet för köttindustri ger basfärdigheter för yrket. Grundexamen kan avläggas som fristående examen. Som fristående examen kan också yrkesexamen inom köttförädling och köttindustri avläggas. I branschen ordnas också läroavtalsutbildning och arbetskraftpolitisk vuxenutbildning.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset, lihanleikkaamot ja lihasavustamot.
Lihanleikkaajan ammatissa tarvitaan hyviä kädentaitoja ja eläinten anatomian tuntemusta, jotta lihat saadaan leikattua siististi ja ilman turhaa hävikkiä. Hygieniavaatimusten noudattaminen on välttämätöntä, koska työssä ollaan koko ajan tekemisissä elintarvikkeiden kanssa. Työssä tarvitaan kohtuullisia voimia, esimerkiksi ruhojen siirtelyssä sekä hyvää liikkeiden hallintaa. Oma-aloitteisuuden lisäksi myös yhteistyötaidot ovat tarpeen.
Työ on fyysisesti raskasta seisomatyötä, joko paikallaan tai liikkuen. Työ tapahtuu osittain myös kumarassa asennossa, joten työntekijältä edellytetään hyvää terveyttä sekä hyvää yleiskuntoa.
Työskentely tapahtuu kylmissä ja usein vetoisissa oloissa, joten taipumusta reumatismiin tai vilustumissairauksiin ei saisi esiintyä.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös elintarviketeollisuuden ammattitutkinto.
Lihanleikkaajat tarvitsevat hygieniapassin.
Medianlön
3333 €/m
Privata sektorn
3333 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.