Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Lihanleikkaaja

Ammatit Julkaistu

Lihanleikkaaja työskentelee teurastamoiden tai makkaratehtaiden lihanleikkaamoissa ja palaosastoilla. Tehtäviin kuuluu leikata ja paloitella ruhot eri käyttötarkoituksia varten. Työ tehdään suurimmaksi osaksi käsityönä. Kädentaitoja vaativa työ on fyysisesti raskasta ja vaatii huolellisuutta sekä ripeyttä.

Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset, lihanleikkaamot ja lihasavustamot.

Selaa avoimia työpaikkoja: Lihanleikkaaja

Lihanleikkaajan ammatissa tarvitaan hyviä kädentaitoja ja eläinten anatomian tuntemusta, jotta lihat saadaan leikattua siististi ja ilman turhaa hävikkiä. Hygieniavaatimusten noudattaminen on välttämätöntä, koska työssä ollaan koko ajan tekemisissä elintarvikkeiden kanssa. Työssä tarvitaan kohtuullisia voimia, esimerkiksi ruhojen siirtelyssä sekä hyvää liikkeiden hallintaa. Oma-aloitteisuuden lisäksi myös yhteistyötaidot ovat tarpeen.

Työ on fyysisesti raskasta seisomatyötä, joko paikallaan tai liikkuen. Työ tapahtuu osittain myös kumarassa asennossa, joten työntekijältä edellytetään hyvää terveyttä sekä hyvää yleiskuntoa.

Työskentely tapahtuu kylmissä ja usein vetoisissa oloissa, joten taipumusta reumatismiin tai vilustumissairauksiin ei saisi esiintyä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.  Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös elintarviketeollisuuden ammattitutkinto. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Lihanleikkaajat tarvitsevat hygieniapassin.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

3333 €/kk

Yksityinen sektori

3333 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat