Livsmedelsarbetare
Livsmedelsarbetare arbetar med uppgifter inom livsmedelsindustrin, bland annat med produktionsuppgifter, kvalitetskontroll och förpackning av produkter. Med livsmedelsarbetare avses i denna beskrivning sådana livsmedelsarbetare som inte direkt jobbar inom kvarn-, mejeri-, bageri-, köttförädlings-, dryckes- eller sötsaksindustrin. Av livsmedelsarbetare förutsätts förtrogenhet med produktionsprocesser, färdighet att hantera maskiner och anordningar samt uppmärksamhet, noggrannhet och hygienkunskap.
Elintarviketeollisuuden yritykset.
Elintarviketyöntekijän on hallittava tuotantoprosessi sekä tuotannossa käytettävien koneiden ja laitteiden käyttö, valvonta ja säätö. Ammatissa on tunnettava elintarvikkeet sekä elintarvikkeiden ja lopputuotteiden laatuvaatimukset.
Työssä tarvitaan hygieniaosaamista sekä tarkkaavaisuutta, huolellisuutta ja hyvää keskittymiskykyä. Joissain tehtävissä kädentaidot ja sorminäppäryys ovat myös tarpeen. Työ on usein rutiiniluontoista, joten se edellyttää pitkäjänteisyyttä. Maistajalta edellytetään erinomaista haju- ja makuaistia.
Työturvallisuusasiat on otettava työssä huomioon ja niitä on noudatettava. Koneista tulee melua, joten työssä käytetään kuulosuojaimia sekä suojavaatteita.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös elintarvikejalostuksen ja elintarviketeollisuuden ammattitutkinnot sekä elintarvikealan erikoisammattitutkinto. Elintarviketeollisuuden yritykset kouluttavat työntekijöitään erilaisiin tehtäviin.
Hygieniapassi vaaditaan, mikäli käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita.
Medianlön
2937 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.