Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Mejerist, produkttillverkare inom mejeriindustri

Yrke Publicerad

Mejerist eller en mejeriarbetare som tillverkar mejeriprodukter arbetar i mejerier vid tillverkning av mjölkprodukter. De kan också använda och övervaka den automatiserade tillverkningsprocessen för olika mjölkprodukter. Uppgifterna kan också omfatta mottagning av mjölk, provtagning samt skötsel och tvätt av utrustning. Till uppgifterna hör också provtagning, analys och rapportering. I yrket behövs omsorgsfullhet samt kännedom om tillverkningsprocesser, kvalitetsmedvetenhet och förmåga att arbeta självständigt.

Mejeristen ska behärska de olika skedena i produktionen av mjölkprodukter samt tillverkningslinjens verksamhet. I yrket ska man känna till faktorer i anslutning till mjölkens kvalitet och kvalitetskraven för olika produkter. Tillverkning av mjölkprodukter förutsätter hygienkompetens.

I arbetssituationer uppstår plötsliga förändringar och problemsituationer som beror på processen och som kräver en helhetskännedom om processen och produkten, självständighet och förmåga att fatta beslut. Vid tillverkningen av mejeriprodukter är målet att minimera felen i produktionen, vilket förutsätter ansvarsfullhet och noggrannhet. I yrket behövs samarbets- och interaktionsfärdigheter.

Färdigheter att använda datateknik är nödvändiga. Mejeristyrket är ofta skiftarbete.

Grundexamen inom livsmedelsbranschen (mejerist) kan avläggas vid en yrkesläroanstalt på andra stadiet. När kunnandet har ökat kan man också avlägga yrkesexamen i livsmedelsförädling, yrkesexamen inom livsmedelsindustrin och specialyrkesexamen inom livsmedelsbranschen. Yrkesexamen på andra stadiet kan också avläggas genom läroavtal.

Vid yrkeshögskolan kan man studera bio- och livsmedelsteknik med inriktning på mejeriteknik. Examen är ingenjör (YH).

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Personer som i sitt arbete i livsmedelslokaler hanterar oförpackade och lättfördärvliga livsmedel ska ha ett hygienkompetensintyg hygienpass som påvisar livsmedelshygienisk kompetens, dvs. hygienpass. Självständigt fungerande kompetenstestare som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket ordnar hygienkompetenstest och utfärdar hygienkompetensintyg. Bestämmelser om livsmedelshygienisk kompetens finns i den allmänna livsmedelshygienförordningen (852/2004/EU) och i livsmedelslagen (23/2006) som trädde i kraft 1.3.2006.

Månadslön. Olika tillägg tillkommer på grundlönen bl.a. för tjänsteår och skiftarbete. Kollektivavtalet för mejeriarbetstagare har ingåtts mellan Finlands Livsmedelsindustriförbund rf och Finlands Livsmedelsarbetareförbund rf.

Kollektivavtalet för mejeriernas specialutbildade och tekniska funktionärer har ingåtts mellan Livsmedelsindustriförbundet rf samt Mejeribranschens Yrkesförbund rf och Tjänstemannaunionen TU rf. För mejeritjänstemän bestäms månadslönen utgående från tjänstens svårighetsgrad och den personliga kompetensen. På detta tillkommer tjänsteårstillägg samt övriga tillägg.

Yrkesområde