Heidis berättelse: När drömmarna inte väntar på sin tur

När jag gick ut högstadiet hade jag ingen aning om vilket som skulle kunna bli mitt framtida yrke. Jag tyckte om att skriva och sjunga, men jag trodde inte att jag skulle kunna försörja mig på någondera.

Gymnasiet gav mig tre år till att fundera och yrkesvalspsykologen gav mig många olika tester att göra, men ännu hade jag inte hittat min dröm. Jag hade redan hunnit studera några år inom en annan bransch då jag plötsligt hittade svaret i samband med att jag rekryterade en personlig assistent. Jag ville bli rekryterare och läsa arbetsansökningar varje dag.

En tradenomexamen verkade vara en direkt väg till att bli rekryterare. Efter examen krävdes dock ännu ett och ett halvt år av ihärdig jobbsökning innan jag fick mitt första jobb inom branschen. Livet hade aldrig tidigare känts lika ljust som den dagen.

Jag hann arbeta som rekryterare i några år innan coronapandemin tog jobbet från mig. Jag hade redan i flera år i hemlighet drömt om att bli företagare. Jag tänkte att jag aldrig skulle våga hoppa från ett avlönat arbete till att bli företagare, så nu var det rätt tillfälle att göra det. Samtidigt fick coronapandemin mig att inse livets begränsningar och att fråga mig själv om jag har gjort just de saker jag drömt om.

Så jag började jaga alla mina drömmar samtidigt. Kanske det en dag blir verklighet att jag blir känd för mina kreativa rekryteringar, man letar man efter produktbedömningar i min podcast, jag berättar om hur synskadade beaktas i arbetslivet, hör någon som sjunger min låt eller skriver en dedikation på Bokmässan.

Folk har ofta frågat mig om det inte skulle löna sig att koncentrera sig på en sak i taget. Jag tror dock att allt fler människor i framtiden kommer att göra olika slags arbeten samtidigt snarare än efter varandra. Företagandet har gett mig möjlighet att pröva hur det skulle vara. Det svåraste är att det känns värre att misslyckas med saker som är viktiga för mig själv, men att arbeta med dem gör mig också lyckligare än tidigare.

Heidi Torn