Saritas berättelse: På väg mot drömmarna

Jag fick bekanta mig med arbetslivet redan på lågstadiet när jag tillbringade mycket tid i min mammas lunchcafé och fick hjälpa till med olika arbetsuppgifter. Lunchcaféet var naturligtvis också mitt första sommarjobb. Kundservice och försäljningsarbete har ända sedan starten spelat en viktig roll i min karriär.

När jag fyllde 18 år började jag vid sidan av gymnasiet arbeta i en R-kiosk. Jag tog studentexamen 2016, men hade ingen utbildningsplats efter gymnasiet. Mina stora drömmar om en karriär som skådespelare eller byggnadsarkitekt var inte längre så självklara och jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår.

I början av sabbatsåret lärde jag känna min nuvarande man och började tillbringa nästan all min fritid hos honom i Seinäjoki. Sabbatsåret gick rasande fort. Jag arbetade i två olika kiosker i Raumo och klämde ofta in ett morgonskift i den ena och ett kvällsskift i den andra under samma dag. När jag hade några lediga dagar körde jag från Raumo till Seinäjoki för att få vara med min man.

På våren var det åter dags för den gemensamma ansökan. Jag bestämde mig för att endast söka till yrkeshögskolan i Seinäjoki för att kunna flytta in med min man. Jag fick en studieplats, fastän jag inte förberedde mig för antagningsprovet. Då visste jag ännu inte ens vilka alla saker studierna i företagsekonomi omfattar.

Vid sidan av studierna arbetade jag i kassan i en butik, och jag var alltid beredd att ta extra jobb när det erbjöds. Jag försökte kombinera arbetet och studierna så bra som möjligt. I skolan skulle vi välja inriktningen för studierna. För mig var det ett lätt val, eftersom ekonomiförvaltning inte intresserade mig och marknadsföring kändes mycket avlägset. Ledarskap kändes naturligt och intressant, och dessutom hade jag redan viss erfarenhet av det. Min entusiasm för ledarskap och allt som hör till det syntes i vitsorden, som ofta var berömliga.

Samtidigt befordrades jag till chef på jobbet. Det var trevligt att jobba som chef och det gav mig också bra erfarenhet vid sidan av studierna. I början av coronapandemin förändrades handelsbranschen avsevärt och jag jobbade allt mer. Mina studier blev lidande, eftersom jag satsade så mycket på jobbet. Dessutom är jag mycket extrovert och presterar bättre i sociala sammanhang, så distansstudierna var en tortyr för mig. Men än sker mirakel, och förra hösten lyckades jag bli färdig med studierna. Lärdomsprovet var en börda som jag släpade på i ungefär tre år, men nu är det äntligen klart.

Företagare vid 23 års ålder

Samtidigt som jag försökte slutföra studierna, bestämde jag mig för att byta arbetsplats. Vägen gick tillbaka till R-kiosken sommaren 2021. Just nu är jag R-kioskhandlare, alltså en franchisingföretagare. Min karriär som handlare började fartfyllt och efter det första hela året blev jag nominerad till årets handelsman. År 2022 sålde jag mest godis i hela landet. Jag kan med andra ord, på ett typiskt finländskt anspråkslöst vis, konstatera att vi gjort något rätt. 

Jag är medveten om att inget av detta skulle ha uppnåtts utan mitt fantastiska team. Vi har åstadkommit mycket med bra teamarbete, lite uppfinningsrikedom och realistiska målsättningar. Som ledare försöker jag komma ihåg det jag själv lärt mig, uppmuntra, belöna, vägleda och berömma mitt team ofta. Som företagare har jag lärt mig att det är viktigt att ha mål, eftersom det är svårt att leda försäljningen utan dem. Lärdomsprovet gav mig stöd för ett målinriktat ledarskap och många viktiga lärdomar med tanke på karriären.

Karriären som handlare ger bra erfarenhet för framtiden. Jag har lärt mig mycket, men det återstår fortfarande mycket att lära. Som företagare har jag fått chansen eller ibland även varit tvungen att också göra sådant som inte intresserade mig ett dugg i skolan. Arbetet som handlare har varit en ganska galen bergochdalbana, eftersom jag som företagare har ett stort ansvar för mitt team, mitt företag och mig själv.

På fritiden är det ibland svårt att inte tänka på jobbet, och då och då händer det att en ledig dag plötsligt blir en arbetsdag. I en liten arbetsgemenskap kan även små saker vara stora och plötslig rusning eller ett sjukdomsfall kan kräva stor flexibilitet av både mig och mitt team. I början av min karriär som handlare var jag mycket stressad, eftersom allt var nytt, det fanns någonting att göra hela tiden och jag inte kunde släppa tankarna på jobbet. Nu har jag redan lärt mig att vara lite snällare mot mig själv och klankar inte på mig själv om jag råkar glömma något. Jag tror inte att det kan hända något oåterkalleligt, och allt kan alltid rättas till. Även jag gör misstag och jag försöker lära mig av dem. Utmaningarna i företagandet har dock ökat på sistone på grund av händelserna i världen och inflationen.

Framtiden är öppen

Jag är bara 25 år gammal. Jag gillar att vara handlare, men jag är medveten om att jag inte kommer att vara det resten av mitt liv, utan jag vill ha nya utmaningar. Karriären som handlare har ändå lärt mig mycket och jag rekommenderar franchising för alla som vill prova på företagande på ett tryggt sätt och med betydligt mindre risker. Själv har jag varit nöjd och eftersom jag lätt stressar upp mig, är det bra att jag har ett stort stödnätverk som står bakom mig. Jag tror ändå att jag skulle ha mycket mer att ge som chef eller teamledare än i kundytan. Ledarskap, försäljningsledning och coachningsliknande arbete ligger mig varmt om hjärtat. 

Man måste ha drömmar. Mitt mål är att hitta ett yrke där jag får inspirera andra och använda min kreativitet. Man kan aldrig hitta det man är ute efter om man inte ger sig ut och konkret letar. Jag känner att jag är på väg till mitt drömyrke, även om jag ännu inte exakt vet vad det är eller om jag kanske vill studera mer. Därför håller jag framtiden öppen och är redo för nya utmaningar. Jag vet dock att jag Ä-L-S-K-A-R att utveckla mig själv, mitt företags försäljning och min personals kompetens. Jag vill därför säga att det lönar sig att klättra uppåt i karriären och ta sig an nya utmaningar. Det är klyschigt men jag säger det ändå – ingenting är slutgiltigt och det finns en mening med allt. 

Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och lär känna nya människor, så skicka gärna ett meddelande till exempel via Linkkari!

Sarita Jääskeläinen
R-kioskhandlare