Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Grävmaskinsförare

Intervjuer Publicerad

"Huvudsakligen arbetar jag i skogen och tillbringar mest tid i grävmaskinens hytt. Våren är en hektisk tid då jag arbetar längre dagar och även under veckosluten. Under hösten finns det mindre arbete och då är arbetsdagarna kortare."

Kaivinkoneenkuljettaja Lauri Leppänen
  • Lauri Leppänen
  • Företagare som arbetar med LL-maskiner.
  • Har avlagt grundexamen för skogsmaskinsförare vid Jämsä ammattiopisto.
  • 10 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som grävmaskinsförare. För närvarande sköter jag främst skogsförbättringsarbeten, det vill säga jag bearbetar skogsmark med grävmaskin för att plantor ska kunna planteras. Jag utför även underhåll och förbättring av skogsvägar samt samlar in energived. Ibland förbättrar jag åkrar och gräver täckdiken på bondgårdar och sommarstugetomter.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag är uppväxt på en bondgård. Jag har alltid varit intresserad av maskiner, så jag har hållit på med dem sedan jag var liten. Därför gick jag efter grundskolan till skogsbruksskolan i Jämsä. Efter examen körde jag skogsmaskin en kort tid tills jag av en slump erbjöds ett jobb som avlönad grävmaskinsförare. År 2017 grundade jag ett eget företag och köpte en egen grävmaskin.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Varje arbetsdag är annorlunda, men mest tid tillbringar jag i grävmaskinens hytt.  På morgonen dricker jag först kaffe, gör matsäck och kör med min bil till arbetsplatsen där jag bearbetar skogsmark för att plantor ska kunna planteras. Ibland underhåller jag grävmaskinen eller flyttar den med en lavett och lastbil. 

Dessutom diskuterar jag med markägaren om arbetsdetaljer. Jag är också i kontakt med skogsvårdsföreningen eftersom de förmedlar entreprenadarbeten till mig och ger mig instruktioner om dem. Ibland besöker jag arbetsplatsen i förväg, planerar det kommande arbetet med kunden eller lämnar offerter.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Huvudsakligen arbetar jag i skogen och tillbringar mest tid i grävmaskinens hytt. Jag bestämmer själv när jag arbetar. Eftersom jag är företagare tänker jag ofta på arbete även om jag inte egentligen arbetar. En typisk arbetsdag är 10 timmar. Våren är en hektisk tid då jag arbetar längre dagar och även under veckosluten. Under hösten finns det mindre arbete och då är arbetsdagarna kortare.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I det här arbetet måste man vara intresserad av grävmaskiner och arbetsprojekten. Dessutom måste man vara villig att lära sig nytt, eftersom det exempelvis ständigt sker förändringar inom skogscertifiering och nya anvisningar för skydd av vattendragen införs. Kraven på arbetet är olika beroende på arbetsplatsen. 

Det är bra att trivas med att vara ensam eftersom det här arbetet oftast utförs självständigt. Problem måste på egen hand kunna lösas på plats. Även färdigheter i kundservice är viktigt eftersom markägare är av olika slag och man måste komma överens med dem.

Vad är det bästa med ditt yrke?

 Det bästa är friheten och mångsidigheten. Jag trivs i skogen och jag är hellre ute i naturen än trängs bland människor. Dessutom ser man resultatet av sitt arbete i det här yrket.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

I Finland kan väderförhållandena ibland vara utmanande men man måste ge sig av till jobbet oavsett väder. Att reparera grävmaskinen i kallt regn kan till exempel kännas tungt.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli ansvarschef?

Om maskinbranschen intresserar är grävmaskinsförare ett yrke att överväga. Med en grävmaskin kan man arbeta i mycket olika miljöer, såsom i skogar, vid byggnadsarbeten och vid vägbyggen.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Digitaliseringen ökar hela tiden och alla arbetsskeden sparas på en digital karta. Miljömedvetenheten och bestämmelserna ökar, och man måste vara allt mer noggrann med dem.

Bild: Sami Mäkinen

Dela artikeln