Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Meteorolog

Intervjuer Publicerad

"Ingen dag är den andra lik och vädret orkar ständigt utmana om och om igen. Man kan inte veta det rätta svaret då man förutspår vädret, så de tuffaste veteranerna i branschen och nybörjarna sitter i samma båt."

Meteorologi Sini Jääskeläinen
  • Sini Jääskeläinen
  • Meteorolog på Meteorologiska institutet.
  • Utexaminerad filosofie magister från Helsingfors universitet med meteorologi som huvudämne och datavetenskap som biämne.
  • Snart sex års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Min huvudsakliga uppgift är att förutspå vädret vid Meteorologiska institutets väderjour. I mitt arbete ingår dessutom föreläsningar särskilt för barn och unga om vädret och om att förutspå vädret samt att utbilda meteorologer i Meteorologiska institutets projekt runt om i världen. I väderprognostiseringen ingår mycket samarbete både med olika finländska organisationer och med Meteorologiska institut i andra länder.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

I mitt barndomshem talade vi mycket om vädret och enligt det planerade vi hur vi klädde oss och hur vi kom och gick. Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av rymden och olika väderfenomen. När jag började högstadiet fick jag en väderdagbok av min farfar. Sedan fyllde jag ivrigt i väderdagböcker i nästan tio år. Jag gjorde olika grafer utifrån mina väderobservationer, eftersom jag var intresserad av att se hur vädret varierade från år till år. Under gymnasietiden studerade jag molnsläkten och förmågan att förutspå vädret med hjälp av molnen. Här började en ständig informationstörst och under gymnasietiden bläddrade jag mycket i finska böcker om väderinformation.

Här måste jag säga att jag från högstadiet till abiåret trodde att jag skulle bli läkare. Men intresset för vädret och atmosfären tog över. Jag klarade mig bra i naturvetenskaper och matematik, så meteorologi kändes som gjort för mig.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Mina arbetsdagar och i själva verket också mina arbetsveckor är mycket varierande. Vid normal väderjour är arbetsskiften 7–10 timmar långa – med undantag av 12 timmars nattskift. När jag gör utbildningsarbete utomlands kan dagarna bli mycket långa.

I arbetsskiftet ingår en varierande cocktail med uppgifter från virtuella kundbriefer till att skriva prognoser i textform samt naturligtvis att göra upp egentliga väderprognoser.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Meteorologiska institutets väderjour är ett stort utrymme där alla väderjourens grupper verkar. Vädret måste förutspås året runt, dvs. det är fråga om treskiftsarbete. Lediga dagar kan alltså infalla under veckoslut eller mitt i veckan.

En del av turerna kan göras på distans. Fördelen med att arbeta på arbetsplatsen är omedelbar och enkel kommunikation samt de allra bästa arbetskamraterna. Om vi står inför en svår vädersituation uppmuntrar vi varandra att göra vårt bästa, diskuterar och funderar tillsammans på hur vädret kommer att se ut. Detta är viktigt eftersom vi arbetar tillsammans under alla tider på dygnet.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Meteorologens arbete är expertarbete. Utöver kunskaper om väderprognoser och vädereffekter krävs till exempel kommunikations- och IT-färdigheter. Mitt arbete skulle misslyckas redan från start om jag inte tydligt kunde berätta för kritiska aktörer vilken slags fara det kommande vädret medför och vilka följder det kan ha. Det räcker alltså inte att jag vet, utan det är viktigare att förmedla informationen vidare.

Det är också viktigt att ha ett lösningsfokuserat tänkesätt och förmågan att arbeta och fatta även svåra beslut självständigt. Dessutom är samarbetsförmågan viktig, eftersom vi alla arbetar för samma sak, i ur och skur. Flexibilitet, att tänka på det gemensamma bästa, förmågan att uppträda och förmågan att uttrycka sig tydligt är till stor nytta dagligen. Ibland får vi också frågor av kunder om ämnen som inte har något direkt samband med vädret. Då måste man själv börja utreda ett lämpligt svar eller leta efter en expert på ämnet bland kollegerna.

En ytterligare utmaning med detta arbete är att man håller utbildningar utomlands och på grund av kulturella skillnader måste fundera på hur man beter sig eller formulerar sig. Vi finländare är väldigt rak på sak i jämförelse med till exempel österländska kulturer. Det är viktigt att formulera informationen och exemplen så att de passar varje målgrupp.

Många blir förvånade över att det är ren fysik man studerar för att bli meteorolog. Någon typ av kartor stöter man på för första gången först i magisterstudierna, även då endast i några veckor. Att förutspå vädret lär man sig främst i själva arbetet som meteorolog.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Ingen dag är den andra lik och vädret orkar ständigt utmana om och om igen. Man kan inte veta det rätta svaret då man förutspår vädret, så de tuffaste veteranerna i branschen och nybörjarna sitter i samma båt.

I internationella projekt är det otroligt givande att se hur vi genom samarbete kan ändra riktningen på även större fartyg och att de länder som vi utbildar kan färdas med ny kunskap mot en mer hållbar väderprognostisering.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

I detta yrke krävs stresstålighet och lång stubin. Vädret är ett ämne som alla känner till, vilket gör att en vanlig medborgare upplever att hen vet allt eller åtminstone mer om väder och väderprognoser än en expert i andra änden av linjen.

Dessutom antyder de rafflande väderrubrikerna som medierna har hittat på ofta något annat än vad meteorologerna verkligen har förutspått. Trots att vi försöker vårt bästa känns prognosarbetet och  kommunikationen kring den tidvis som att slåss mot väderkvarnar.

På grund av att vi arbetar treskift kan det ibland vara utmanande att anpassa arbetsturerna till den egna vardagen.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli meteorolog?

Det behövs fler aktörer inom meteorologin både för att förutspå vädret och för forskningen. Om atmosfären och vädret intresserar dig lönar det sig att söka sig till branschen. Arbetsbilden är varierande och skiljer sig från de allmänna uppfattningarna. Meteorologer anställs gärna också inom andra branscher, såsom luftfarten, energiindustrin och programvaruutvecklingen. Jag tycker att teorin och praktiken förenas på ett mycket unikt sätt i meteorologin.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Artificiell intelligens kommer att förändra branschen. Redan nu finns det väderprognosmodeller där artificiell intelligens utnyttjas för att förbättra resultaten eller påskynda processandet. Väderprognoserna kommer dock inte heller i framtiden att vara fullständiga och i sista hand är det meteorologen som bedömer hur användbara väderprognosmodellerna är.

Jag tror att meteorologerna i framtiden kommer att lägga mer tid på kundservice och mindre tid på att göra egentliga väderprognoser. Men ingen vet vart den tekniska utvecklingen leder, och det är det som är så spännande!

Yrke

Yrkesområde

Dela artikeln