Webbtjänsten Mina e-tjänster har ett driftavbrott från torsdagen den 10.10. från klockan 16.30 till måndagen 14.10.2024 klockan 8. Under serviceavbrottet är e-tjänsterna för person- och arbetsgivarkunder ur bruk och det kan förekomma avbrott på Jobbmarknaden. Det är inte möjligt att logga in på Jobbmarknaden mellan klockan 16.30 på torsdagen och klockan 8 på måndagen. Fredagen den 11.10. är alla telefon- och chattjänster för personkunder stängda. Vi beklagar de olägenheter som avbrottet medför. Läs mer.

Sjöbevakare

Intervjuer Publicerad

"En sjöbevakare ska trivas utomhus och även tåla utmanande väderförhållanden. Man träffar hela tiden olika slags människor och behöver därför också ha sociala färdigheter. I det här yrket möter man död, sjukdomsattacker samt våld och hot om våld. Därför behövs också mod och stresstålighet i lämplig mängd. Uppgifterna kräver ofta problemlösningsförmåga. Man behöver ändå inte vara någon övermänniska."

Merivartija
  • Namnet publiceras inte på den intervjuades begäran.
  • Sjöbevakare vid Gränsbevakningsväsendet.
  • Har avlagt grundexamina i VVS-teknik och företagsekonomi.
  • 23 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som sjöbevakare vid en sjöbevakningsstation. Till mina huvudsakliga uppgifter hör sjöräddning och övervakning av sjötrafiken. Jag utför också gränskontroller av passagerare på flygplatser samt av fartyg och besättningar i frakthamnar i samarbete med Tullen. Vi utför också gränskontroller av privata flygplan som ska åka utomlands. I våra uppgifter ingår också bekämpning av miljöskador till havs och utredning av miljöbrott. Jakt- och fiskeövervakningen sysselsätter också sjöbevakningen året runt.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har rört mig på havet sedan barnsben med mina föräldrar och mor- och farföräldrar samt haft segling som hobby. Som yngre kände jag inte till sjöbevakaryrket, utan tänkte att jag skulle bli polis eller brandman. Efter armén förstod jag att det finns en sådan här möjlighet, när ett par av mina vänner började arbeta som gränsbevakare vid landgränsen. Deras berättelser väckte mitt intresse för det yrket, även om jag uttryckligen var intresserad av att arbeta som sjöbevakare.

Kort därefter såg jag en annons i lokaltidningen där man sökte sjöbevakare. Jag sökte jobbet och fick det. På den tiden utbildades sjöbevakare så att man först arbetade vid enheterna och därefter gick grundkursen för gränsbevakare vid Gräns- och sjöbevakningsskolan. Utbildningssystemet har förändrats helt sedan dess. Numera genomförs utbildningen först och därefter börjar man arbeta vid enheterna.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Arbetsskiftet börjar alltid med ett morgonmöte som hålls av skiftchefen. Under mötet fördelas arbetsuppgifterna och vi går igenom sådant som är överenskommet på förhand, såsom gränskontroller av flyg eller sampatruller med andra myndigheter. Därefter säkerställer vi att fordonen och utrustningen är startklara.

Resten av dagens uppgifter beror på årstiden. På sommaren fortsätter dagen oftast med övervakning av sjötrafiken. Uppdragen kan avbrytas om vi får ett larm. Ju finare väder desto livligare sjötrafik, vilket oftast innebär flera uppdrag för oss. Arbetsskiftet avslutas med att vi underhåller och tankar fordonen samt registrerar dagens aktiviteter i rapporteringssystemen.

På vintern är arbetsdagarna vanligtvis lugnare än på sommaren. En vanlig arbetsdag kan då innebära till exempel övervakning av terrängtrafiken med snöskotrar. Övervakningen görs ofta i samarbete med polisen. Vi räddar också människor som gått genom isen eller letar efter människor som tappat bort sig på isen, särskilt i början av vintern och på våren när isarna är svaga.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Arbetsmiljöerna varierar, men arbetet utförs oftast utomhus. Man får uppleva alla årstider och väderförhållanden. På sommaren rör vi oss oftast till sjöss och på vintern oftast på snöskoterleder och istäckta områden. Gränskontroller utförs året runt på flygplatser och i hamnar.

Vårt arbete är oregelbundet skiftarbete. Vi arbetar 114 timmar på tre veckor, dvs. i genomsnitt 38 timmar per vecka, men timmarna fördelas inte jämnt mellan vardagarna, eftersom arbetsskiftens längd varierar mellan 8 och 12 timmar.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

En sjöbevakare ska trivas utomhus och även tåla utmanande väderförhållanden. Man träffar hela tiden olika slags människor och behöver därför också ha sociala färdigheter. I det här yrket möter man död, sjukdomsattacker samt våld och hot om våld. Därför behövs också mod och stresstålighet i lämplig mängd. Uppgifterna kräver ofta problemlösningsförmåga. Man behöver ändå inte vara någon övermänniska.

Det finns vissa krav för det här yrket, såsom god fysisk och psykisk kondition samt god syn och hörsel. Dessa testas regelbundet. Dessutom ska det kännas naturligt att köra olika fordon, eftersom sjöbevakarna själva kör båtar, snöskotrar, bilar, fyrhjulingar och svävare. Tekniskt kunnande underlättar underhållet och reparationen av fordonen.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med sjöbevakaryrket är att man får vara mycket ute och röra sig på havet året runt. Andra goda sidor är den starka sammanhållningen inom yrkeskåren, den så kallade sjöbevakarandan, och de fordon som vi använder i vårt arbete. Under min karriär har jag aldrig stött på dålig arbetsgemenskap. Eftersom våra uppdrag kan gälla människoliv måste fordonen vara av hög kvalitet och ändamålsenliga så att vi är snabbt och säkert på plats.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Nackdelar med yrket är nattskiftena, som känns allt tyngre ju äldre man blir. Förändringen i vår kundkrets känns oroväckande. Under årens lopp har mängden olika rusmedel ökat och det syns i vår vardag. Å andra sidan upplever jag att det på det hela taget finns väldigt få dåliga sidor med sjöbevakaryrket.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli sjöbevakare?

Jag rekommenderar att satsa på språkstudier, eftersom arbetet kräver kunskaper i finska, svenska och engelska. Om man har gått i grundskolan på finska krävs ett språktest i svenska, och om man har gått i grundskolan på svenska krävs ett test i finska. Matematik behövs också. Den fysiska konditionen ska vara god och den testas redan i ansökningsskedet. Det är en bra idé att satsa på militärtjänstgöringen, eftersom utbildningen till underofficer och reservofficer ger goda färdigheter för det här yrket.

Som arbetsgivare erbjuder staten en trygghet som många andra branscher inte har. Under min karriär har det inte funnits något behov av att minska antalet sjöbevakare och det gör det knappast heller i framtiden. Staten erbjuder också god företagshälsovård, tjänstekläder samt utrustning för sjöbevakningspatruller. Sjöbevakare omfattas dessutom av militärpensionen, vilket innebär att man går i pension i relativt ung ålder.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Betydelsen av sjöbevakare samt uppskattningen för vårt yrke kommer sannolikt att öka ytterligare, eftersom vårt arbete har varit mycket synligt på sistone. År 2023 delade Gränsbevakningsväsendet och Nödcentralsverket på första platsen som de mest välrenommerade organisationerna inom den offentliga förvaltningen. De internationella uppdragen kommer att öka. Redan nu uppmuntras sjöbevakare allt oftare att delta i Frontex-operationer på Medelhavet och vid EU:s yttre gränser.

Dela artikeln