Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Teaterregissör

Intervjuer Publicerad

"Teater är världens äldsta konstart. Det är att berätta en historia från en människa till en annan. Teaterkonsten kommer att bestå, men konkurrensen i branschen är hård. Ny teknologi, såsom virtuell scenografi, blir allt vanligare i branschen och planeringen av det visuella befinner sig i ett visst brytningsskede. Regissörens roll som upphovsman till det övergripande konstverket kommer att framhävas."

Teatteriohjaaja Erika Hast
  • Erika Hast
  • Teaterregissör, skådespelare och dramatiker, frilansare.
  • Utexaminerad som filosofie magister från Tammerfors universitet och tradenom (YH) från Jyväskylä yrkeshögskola.
  • 20 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar professionellt inom scenkonst. I huvudsak är jag regissör och manusförfattare för teaterproduktioner, men vid behov är jag också skådespelare, musiker och lärare.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag började spela teater redan som barn och bestämde mig för att studera för arbete inom teaterbranschen.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

På förmiddagarna utför jag vanligtvis skriftligt arbete och på kvällarna regisserar jag på teatern. Ingen dag är likadan och min arbetstid är inte bunden till veckodagar eller alltid ens klockslag. I regel gör jag själv upp min tidtabell med teatern och gruppen som jag leder och jag fastställer min arbetstid tillsammans med min grupp och min chef.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar både hemma och på teatrar. Arbetet på teatrarna är främst på kvällarna. Även veckoslut är arbetstid. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

En viktig del av mitt arbete är kommunikationen med både ledningen och arbetsgruppen. Det är också bra om man behärskar verktyg för digital marknadsföring. Ofta planerar jag också scenografin för pjäser som jag regisserar, så visuell kompetens är till nytta. En teaterföreställning är ett helhetskonstverk och därför behövs studier i musik, litteratur, talteknik, scenteknik och sångteknik.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Mångsidighet och möjligheter att hela tiden lära sig nytt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ekonomisk osäkerhet och oregelbundna arbetstider.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli teaterregissör?

Du behöver långsiktighet och kanske också envishet. Böj dig inte för någon och hitta din egen väg och din egen röst. Det är nödvändigt att tåla osäkerhet och för det behöver du hög stresstålighet.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Teater är världens äldsta konstart. Det är att berätta en historia från en människa till en annan. Teaterkonsten kommer att bestå, men konkurrensen i branschen är hård. Ny teknologi, såsom virtuell scenografi, blir allt vanligare i branschen och planeringen av det visuella befinner sig i ett visst brytningsskede. Regissörens roll som upphovsman till det övergripande konstverket kommer att framhävas.

Dela artikeln