Elektronikmontör

Yrke Publicerad

 

Elektronikmontör installerar och underhåller elektroniska apparater. Inom industrin finns arbetsuppgifter främst inom tillverkning och montering av elektroniska apparater. I serviceaffärerna består uppgifterna av reparation och underhåll av apparater. Andra uppgiftsområden är installation och försäljning av elektronik- och datorutrustning i branschens affärer.

Vid sidan av de tekniska arbetena hör allt mer kundservice till yrket. Arbetsmiljön varierar enligt arbetsplats från produktionsutrymmen till kundutrymmen. I yrket behövs tekniskt kunnande, noggrannhet, initiativtagande, problemlösningsförmåga och färdigheter i kundbetjäning. Den snabba tekniska utvecklingen förutsätter att kunnandet ständigt kompletteras.

I yrkesläroanstalter på andra stadiet kan man avlägga grundexamen inom elektronikbranschen med inriktningen elektronik eller teleteknik. Examen kan även avläggas som fristående examen liksom yrkesexamen för elektronikmontör eller yrkesexamina inom elektronik- och el-industrin samt specialyrkesexamen för elektronikövermontör.

Elektroniikka- ja sähköteollisuus, teleoperaattorit sekä elektoroniikan huoltoon ja myyntiin erikoistuneet yritykset. 

Bläddra bland jobbannonser: Elektronikmontör

Ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista. Elektroniikka-asentajan on hallittava elektroniikan lisäksi sähkötekniikkaa sekä tehtävistä riippuen myös tietotekniikkaa ja automaatiotekniikkaa. Työpaikasta ja tehtävistä riippuen voidaan edellyttää laaja-alaista teknistä osaamista tai johonkin kapeampaan alueeseen erikoistunutta teknistä osaamista.

Työhön kuuluu yhä useammin asiakaspalvelua, jolloin edellytetään palveluhenkisyyttä, vuorovaikutustaitoja ja ryhmätyötaitoja. Elektroniikka-asentajalta edellytetään omatoimisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä huolellisuutta, pitkäjännitteisyyttä ja hyvää keskittymiskykyä. Looginen päättelykyky ja ongelmanratkaisutaidot ovat tarpeen.

Kielitaito on tarpeen, erityisesti englanninkielistä tekstiä on ymmärrettävä. Sähköturvallisuusmääräysten mukaisten työtapojen sisäistäminen on tärkeää. Alan tekniikan nopea kehittyminen edellyttää ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä ja täydentämistä.

Tarkka värinäkö on tarpeen.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon, jossa voi suuntautua elektroniikka-asentajaksi tai ICT-asentajaksi. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinto sekä tieto- ja tietoliikennetekniikan erikoisammattitutkinto. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Sähköturvallisuuslain mukaan sähkötöiden johtajalla on oltava riittävä kelpoisuus. Itsenäisesti töitä suorittavalla henkilöllä on oltava riittävä kelpoisuus tai muuten riittävä ammattitaito.

Sähkötöiden johtajan/Käytön johtajan pätevyys (suomi.fi)

Medianlön

3058 €/m

Privata sektorn

3104 €/m

Offentliga sektorn

2845 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken