Konstnär

Yrke Publicerad

Konstnärer är bildkonstnärer som huvudsakligen uttrycker sig genom att måla. I arbetet behövs konstnärlig och visuell begåvning samt en önskan om att uttrycka sig och en förmåga att arbeta med händerna. Konstnärer arbetar som fria konstnärer. Utöver det konstnärliga arbetet utför konstnärer ofta undervisnings- eller illustrationsarbete för att få en bättre utkomst.

Bildkonstnärer arbetar som fria konstnärer. Ateljén är en typisk arbetsmiljö. Bildkonstnären målar på ett behandlat tyg eller annat botten till exempel med pensel, färgkritor, sprutmålningsteknik eller till och med händerna. Tillvägagångssätten och materialen varierar stort. Färgämnen som används är olje-, akryl-, akvarell-, tempera-, gouache- och pastellfärger samt olika slags kritor.

Vid sidan av det konstnärliga arbetet arbetar bildkonstnärer ofta med undervisning eller illustrering för att stödja sin utkomst. I yrket behövs konstnärlig och visuell begåvning samt en önskan om att uttrycka sig och handfärdighet. Man kan studera målarkonst vid bildkonstakademin. Den högre högskoleexamen benämns magister i bildkonst. Man kan avlägga en yrkeshögskoleexamen inom kultur (bildkonstnär, YH) med inriktning på målning.

Taidemaalarit työskentelevät vapaina taiteilijoina. Osalla taidemaalareista on jokin toinen ammatti toimeentulon lähteenä. Myös ne, joilla toista ammattia ei ole, tekevät usein taiteellisen työn ohella jotain muuta työtä.

Sivutöistä enin osa on opetustyötä, sen jälkeen kuvitustyötä. Opetustyötä taidemaalari voi saada esimerkiksi työväenopistoista ja kansanopistoista sekä eriasteisista taideoppilaitoksista. Kuvitustöitä tehdään lehdille ja muihin painotuotteisiin, joskus myös televisioon.

Bläddra bland jobbannonser: Konstnär

Kuvataiteilijalta vaaditaan taiteellista ja visuaalista lahjakkuutta sekä kädentaitoja. Keskeinen edellytys taiteilijana toimimiselle on ilmaisun halu. Kuvataiteilijan ammattiin tullaan nykyisin pääasiassa taidekoulujen kautta ja sieltä saatujen taiteen käytännöllisten ja teoreettisten tietojen hallinnasta on hyötyä taiteilijan työssä.

Taiteilijan on hyvä tietää mitä hänen alallaan tapahtuu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kuvataiteilijan työhön on perinteisesti kuulunut luomisen vapaus, mutta ympäröivä yhteiskunta saattaa usein korostaa taloudellista tulosvastuuta. Itse työn on palkittava tekijänsä, sillä alkuvaikeudet saattavat kestää vuosia ja tunnustus tulla hitaasti.

Taiteilijana menestymisessä on kysymys taiteen laadusta, ei rahasta eikä julkisuudesta.

Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa voi opiskella maalaustaidetta. Alempi korkeakoulututkinto on kuvataiteen kandidaatti, ylempi kuvataiteen maisteri. 

Kuvataiteen opetusta järjestetään myös Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, jossa voi valmistua taiteen kandidaatiksi tai maisteriksi. 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tutkinnon kuvataiteilija (AMK). 

Kuvataiteita voi opiskella myös muissa taidekouluissa ja kansanopistoissa ympäri maata. 

Koulutuksen arvostus on Suomessa kaikilla aloilla suuri, joten taidekouluja käymättömän voi olla vaikea luoda uraa taiteilijana. Kuvataiteilijan ammattiin tullaankin nykyisin pääasiassa taidekoulujen kautta. Taiteilijakunnassa on silti aina ollut itseoppineita. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

3304 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde

Intervjuer