Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Spelartist

Yrke Publicerad

En spelartist skapar ett visuellt utseende av digitala spel, vilket är av stor betydelse för både spelupplevelsen och framgången med spelet. Spelartisten designar och implementerar grafiken i spelet genom 2D och 3D-konst. Uppgifterna omfattar att skapa bilder, bakgrunder och ytstrukturer, samt spelkaraktärer, miljöer och animeringar. En spelartist kan också kallas en spelgrafist, 2D-artist, 3D-modeller eller spelanimatör. Arbetet kräver visualitet, kreativitet, samarbetsförmåga och behärskning av grafikprogramvara.

Peliteollisuuden yritykset sekä alan koulutusta tarjoavat oppilaitokset.

Bläddra bland jobbannonser: Spelartist

Peligraafikoiden osaamisvaatimukset vaihtelevat. Yleisosaajat tekevät kaikenlaista graafista suunnittelua ja toteutusta, toiset ovat erikoistuneet jollekin osa-alueelle. Peligraafikon on hallittava pelihahmojen, pelin taustojen ja ympäristöjen sekä käyttöliittymän graafinen suunnittelu ja toteutus sekä mallinnus, animointi ja efektien toteutus.

Työssä tarvitaan piirustustaitoa sekä sommittelun, perspektiivien, anatomian, arkkitehtuurin, värimaailmojen ja valaistuksen tuntemusta. Kuvataidealan koulutus tai tuntemus on työssä etu. Ammatti edellyttää visuaalista taiteellisuutta, luovuutta ja mielikuvitusta.

Työssä on hallittava grafiikkaohjelmistot 2D- ja 3D -ohjelmistoista kuvankäsittely- ja piirrosohjelmistoihin, joita ovat esimerkiksi Photoshop, Illustrator ja Flash. Työssä käytettävät pelimoottorit, kuten Unity, on myös tunnettava. Ohjelmointiosaamista vaaditaan usein grafiikan toteutuksen puolella.

Työssä on tunnettava eri käyttöjärjestelmät ja pelialustat eli laitteet, joilla pelaaminen tapahtuu. Työ edellyttää myös peligenrejen ja niihin kuuluvien pelien tuntemusta sekä kiinnostusta pelaamista ja pelejä kohtaan. Peligraafikon on tunnettava digitaalisten pelien kehitysprosessi sekä pelisuunnittelua.

Hyviä viestintätaitoja tarvitaan esimerkiksi ongelmien kuvaamisessa ja muussa raportoinnissa. Työ edellyttää oma-aloitteisuutta, huolellisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Yhteistyötaidot ja vuorovaikutustaidot ovat tarpeen tiimityössä. Markkinointiosaaminen on työssä eduksi. Kielitaitoa, erityisesti englannin kielen taitoa, tarvitaan kansainvälisellä ala. Oman alan kehityksen ja teknologioiden jatkuva seuraaminen sekä täydennyskouluttautuminen tai itseopiskelu ovat tarpeen.

Peligraafikolla voi olla graafisen suunnittelun tai kuvataiteen koulutus tai tietotekniikkaan liittyvä koulutus. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon osaamisalalla (pelituotannon toteuttaja). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto datanomi ohjelmistotuotantoon (pelialan) suuntautuen.  

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK) graafiseen suunnitteluun suuntautuen. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa tai sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskellen. Media-alaa opiskellen voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK). 

Graafista suunnittelua voi opiskella myös yliopistossa. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti, ylempi taiteen maisteri. Alempi korkeakoulututkinto voi olla yliopistosta ja tiedekunnasta riippuen myös humanististen tieteiden kandidaatti, tekniikan kandidaatti tai taiteen kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri, diplomi-insinööri tai taiteen maisteri. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

4600 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde

Intervjuer