Badvakt

Yrke

Badvakter övervakar kundernas säkerhet i simhallar eller badinrättningar och ser till den allmänna ordningen och renheten. Strandvakter i sin tur ser till säkerheten på allmänna badstränder. Badvakter har ett ansvarsfullt arbete som förutsätter vakenhet, bra simkunnighet och vattenräddningsförmåga samt lugn och beslutsförmåga i situationer där första hjälpen behövs.

Uimavalvojien työpaikkoina ovat uimahallit, kylpylät ja vastaavat paikat. Rantavalvojat työskentelevät yleisillä uimarannoilla.

Bläddra bland jobbannonser: Badvakt

Uimavalvojan ja rantavalvojan työ edellyttää tarkkaavaisuutta, rauhallisuutta ja päätöksentekotaitoa ensiaputilanteissa sekä hyvää uima- ja vesipelastustaitoa.

Ulospäin suuntautunut luonne on eduksi asiakaspalvelussa. Uimavalvojan tulee suoriutua muun muassa testiuinnista. Fyysinen kunto kartoitetaan lääkärintarkastuksessa työnantajan toimesta.

Rantavalvojan tulee olla tehtävään koulutettu henkilö.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ry järjestää muun muassa uinninvalvojakursseja. Lisätietoja löydät SUH.fi -sivustolta. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Uimahallien ja kylpylöiden turvallisuutta on määritelty erikseen viranomaisohjeissa Kuluttajaviraston ohjeet uimahallien ja kylpylöiden turvallisuuden edistämiseksi Dnro 2002/52/3709).

Uimarantojen turvallisuudesta ja valvonnasta on erikseen määritelty Opetusministeriön liikuntapaikkajulkaisu 90/2006: Uimarantaopas opaskirjassa.

Uinninvalvojan ja rantavalvojien palkka on yleensä kuukausipalkka. Palkan lisänä voidaan maksaa erilaisia lisiä, kuten esimerkiksi epäsäännöllisen työajan lisä ja pätevyyslisä. Rantavalvojia palkataan yleisesti kausiluontoisesti.

Yleisesti uinninvalvojat kuuluvat Kunnallisen yleisen työ- ja virkaehtosopimuksen piiriin, uinninvalvojan ammattinimikkeellä tai liikuntapaikkatyöntekijän nimikkeellä.