Jag vill anställa arbetstagare
Det finns ett brett utbud av hjälp för att hitta en ny anställd. Lär dig vad du bör iaktta som arbetsgivare när du anställer en anställd. Logga in på Jobbmarknaden och hitta en person som passar din organisation.
Vill du utvidga din företagsverksamhet eller känner du att din egen tid inte längre räcker till för allt arbete? Då kan det vara en lämplig lösning för dig att anställa en arbetstagare. När du anställer en arbetstagare i ditt företag blir du arbetsgivare. Du kan få rådgivning och stöd i olika skeden av ditt arbetsgivarskap.
Arbetstagarens behov och kostnader
Innan du blir arbetsgivare, fundera på hur många arbetsuppgifter du har som du vill låta en arbetstagare utföra. Behöver du en arbetstagare för kontinuerliga uppgifter, för ett visst projekt eller för att jämna ut arbetsmängden under vissa perioder?
Det är också bra om du på förhand räknar ut uppskattningsvis hur stora utgifter för arbetstagaren du har råd med. Utöver lönen ska du som arbetsgivare betala till exempel försäkringspremier samt ordna företagshälsovård.
Arbetsgivarregistret
Om du anställer flera arbetstagare är det sannolikt att du ska ansluta dig till Skatteförvaltningens arbetsgivarregister. Detta påverkas av antalet arbetstagare du anställt och anställningsförhållandenas varaktighet. På Skatteförvaltningens webbplats kan du kontrollera om du ska ansluta dig till arbetsgivarregistret.
Mer information
Rådgivningstjänsterna hjälper
I början av arbetsgivarskapet finns det mycket information och hjälp att få. Om du söker en lämplig arbetstagare kan du bekanta dig med sidan Rekrytering. Tveka inte att kontakta rådgivningstjänsterna: offentliga aktörer, såsom AN-tjänsternas kundservice, erbjuder kostnadsfri rådgivning.
Läs mer
Behöver du en ny arbetstagare till din personal? När du söker på en specialist som är lämplig för en ledig tjänst kan du använda dina egna nätverk, olika jobbsökningswebbplatser, sociala medier eller en offentlig arbetskraftstjänst.
När du söker en ny arbetstagare bör du först gå igenom dina egna, dina bekantas och dina arbetstagares nätverk. Du kan enkelt hitta rätt person på detta sätt. Den nödvändiga kunskapen finns dock inte alltid i nätverken, så du bör tillkännage den lediga tjänsten offentligt.
Numera finns det många olika arbetssöknings- och platsannonswebbplatser på nätet som gör att du enkelt kan hitta nya arbetstagare. Informera också om den lediga tjänsten på din egen webbplats. Har du redan skickat in din platsannons till Jobbmarknad?
Som arbetsgivare bör du också utnyttja de möjligheter som sociala medier erbjuder. Till exempel LinkedIn har ett brett spektrum av experter inom olika områden som söker nya jobb. Många arbetsgivare rapporterar sina lediga tjänster på Twitter med en #rekry-tagg. Dessutom kan Facebook och Instagram användas för att hitta lämpliga experter. Betald marknadsföring ger mer synlighet åt dina platsannonser på sociala medier. Jobbannonser publiceras fortfarande i tidningar.
Rekryteringsevenemang är ett bra sätt att hitta arbetstagare snabbt, enkelt och effektivt. När du vill anordna ett rekryteringsevenemang kan du använda AN-byråns eller dess samarbetspartners lokaler. Du får också kostnadsfri experthjälp med att planera evenemanget. Kontakta arbets- och näringsbyrån och kom överens om att ordna ett evenemang.
Om en arbetstagare trots försök inte hittas kan du ansöka om stöd från AN-byrån eller den kommunala arbetsförmedlingen.
Om du vill rekrytera en ung arbetstagare eller en talang från utlandet, se vårt relaterade innehåll.
Tjänster
Läs mer
Mer information
- Anställningsguide för arbetsgivare (suomi.fi)
- Bättre möten. TE-live för arbetet och arbetstagarna närmare varandra (te-live.fi)
- Esteetön rekrytointi (esteetonrekrytointi.fi, på finska)
Ekonomiskt stöd till rekrytering och tjänster till att utbilda en ny arbetstagare
Sysselsättningssubventionerna som beviljas av AN-byrån och kommunförsöket, dvs. lönesubvention, sysselsättningsstöd avseende personer som fyltt 55 år och stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen, baseras på både arbetssökandens och arbetsgivares behov. En arbetssökande behöver hjälp med att sysselsättas, och som arbetsgivare behöver du hitta en kompetent person för uppgiften. En ny lämplig arbetstagare kan hittas hos en arbetssökande vars sökning efter arbete stöds. En partiellt arbetsför person, en som har varit arbetslös länge eller en ung person kan också ha användbar kompetens och rätt attityd till arbete och att lära sig nya saker. Det lönar sig att ta reda på om din kommun erbjuder sysselsättningspremier.
Du kan också känna nån som du skulle vilja anställa men som inte har krävda kunskaper.Du kan utbilda kunniga arbetstagare i din organisation genom till exempel läroavtal, RekryteringsUtbildning, arbetsmarknadsutbildning eller lönesubvention. I vissa situationer kan du testa en persons lämplighet för arbete med hjälp av en arbetsprövning.
Läs mer
Tjänster
- Lönesubvention för arbetstagarens lönekostnader
- Sysselsättningsstöd avseende personer som fyllt 55 år
- Stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen
- RekryteringsUtbildning
- Arbetskraftsutbildning
- Anordnande av arbetsprövning på en arbetsplats
Mer information
- Läroavtalsutbildning (oppisopimus.fi)
- TE-live: Ohjaaja Vilain tarina (youtube.com, på finska)
- TE-live: Kahvilatyöntekijä Antin tarina (youtube.com, på finska)
- TEMvideot: Työtä osatyökykyisille, yritysesimerkit (youtube.com, på finska)
- Vanliga frågor om lönesubventionsreformen (tem.fi)
Samordnaren för arbetsförmåga till stöd för arbetsgivaren
Samordnaren för arbetsförmåga har som uppgift att skapa rutiner och en verksamhetsmodell för att främja partiellt arbetsföra arbetssökandes och arbetstagares situation. Samordnaren samarbetar med arbetsgivare och andra regionala nätverk på ett målinriktat och utvecklingsinriktat sätt.
Samordnaren för arbetsförmåga hjälper dig att hitta lösningar på din organisations arbetskraftsbrist och erbjuder som ett alternativ att anställa partiellt arbetsföra arbetssökande. Samordnaren hjälper dig att förstå möjligheterna i att anställa partiellt arbetsföra arbetssökande och vilka uppgifter som är lämpliga för dem.
Samordnaren för arbetsförmåga hjälper dig också att hitta de rätta lösningarna för arbetsförmågan hos din redan befintliga partiellt arbetsföra personal.
Samordnaren för arbetsförmåga informerar dessutom arbetsgivarna om olika stödtjänster i samband med anställning av partiellt arbetsföra personer.
Läs mer
Mer information
Erbjuder du en arbetsuppgift som kräver sällsynta eller speciella färdigheter?
När du letar efter specifik kompetens i din organisation kan det vara svårt att hitta lämplig arbetstagare. Ta dig tid att fundera över vilka färdigheter som krävs för att lyckas på jobbet och vid vilka färdigheter du kan vara flexibel om det behövs. Gör en platsannons noggrant för att säkerställa bästa möjliga rekrytering. Var beredd på att inte hitta en lämplig kompetent person på ett ögonblick. Istället för färdig specifik kompetens kan du betona sökandens färdigheter att lära sig och tillägna sig nya färdigheter i rekryteringen.
Följande tips kan vara till hjälp vid rekrytering av specifik kompetens.
- Håll listan över krav lagom lång. En alltför lång lista kan driva bort bra sökande. I en stor grupp kandidater är det mest sannolikt att du hittar en skicklig och engagerad arbetstagare.
- Se till att rekryteringsprocessen blir en smidig och trevlig upplevelse för kandidaterna. En förlängd process kan driva bort bra sökande. För närvarande lider vissa sektorer av brist på arbetskraft, vilket har lett till en generell ökning av rekryteringshastigheten.
- Se även möjligheterna i de yngre arbetssökandena. Bland dem kan du hitta en arbetstagare som är villig att utveckla sina yrkeskunskaper.
Du kan söka efter en specialist inom ett visst område när du loggar in på Jobbmarknaden. Du kan skapa en platsannons eller bläddra bland de profiler som publiceras av arbetssökande med hjälp av olika sökkriterier.
Om du inte hittar en lämplig arbetstagare kan du till exempel utbilda en person för att passa din organisations behov, köpa en arbetsprestation av en företagare eller leta efter en lämplig person utomlands.
Logga in på Jobbmarknaden och hitta en lämplig expert till din personal!
I dag träffas ofta arbetssökande och arbetsgivare som söker arbetstagare på nätet. Har du redan försökt hitta en arbetstagare på Jobbmarknaden?
Logga in på Jobbmarknaden och skapa en platsannons. Du kan definiera i annonsen vilken typ av kompetens du söker eller ställa krav på exempelvis den sökandes utbildningsnivå eller språkkunskaper. Via Jobbmarknaden kan du kontakta intressanta arbetssökande. Om du inte hittar lämpliga arbetssökande kan du redigera din platsannons.
Om du vill hitta en arbetstagare för hushållet kan du skapa en platsannons för Jobbmarknaden som hushållsarbetsgivare och hitta en arbetstagare med hjälp av den. Som ett hushåll kan du till exempel anställa en personlig assistent, en städare eller en renoverare.
Behöver du hjälp med att använda Jobbmarknaden som arbetsgivare eller är du intresserad av matchningen som påverkar tjänsten?
Läs mer
Sätten att arbeta förändras. Numera har du olika alternativ och möjligheter att få olika uppgifter gjorda i din organisation.
Du kan anställa en arbetstagare i din organisation, men istället för traditionell rekrytering kan du också köpa eller beställa prestationer från en annan företagare eller professionell. Du kan också skaffa hyrd arbetskraft för din tjänst.
Olika sätt att anställa kvalificerad arbetskraft kommer att ge dig flexibilitet inför förändringar på arbetsmarknaden. Det är viktigt att du förstår vilka dina behov är, vilken yrkeskompetens du behöver från arbetstagaren och hur ofta uppgiften upprepas. På så sätt kommer du att kunna hitta den bästa möjliga arbetstagaren för den lediga tjänsten, även på lång sikt.
Av allt utfört arbete betalas antingen lön eller ersättning för arbete. När du beställer ett jobb har du vanligtvis beställaransvar. Det innebär att du har en skyldighet att ta reda på om avtalsparten har fullgjort sina lagstiftade skyldigheter. Beställaransvaret gäller för tillfälliga arbetskontrakt för hyrd arbetskraft och underleverantörskontrakt, men gäller till exempel inte alla enskilda näringsidkare eller hushåll.
Det kan också vara möjligt att beställa affärsverksamhet som volontärarbete, men skatter och annan lagstiftning som rör volontärarbete måste då beaktas.
Som ett hushåll kan du till exempel anställa en personlig assistent, en städare eller en renoverare.
Om du är intresserad av olika sätt att arbeta från arbetssökandes synvinkel, läs mer om att sysselsätta dig själv.
Läs mer
Mer information
Som arbetsgivare ska du komma ihåg dina vanliga skyldigheter också vad gäller unga arbetstagare. För en ung arbetstagare lönar det sig att ingå ett skriftligt arbetsavtal samt sköta lönebetalningen och semesterdagarna. Om du anställer en ung person under 18 år omfattas du också av vissa tilläggsskyldigheter i anslutning till anställningsförhållandet.
Enligt lagen får du endast låta en ung person utföra ett arbete som inte är oskäligt ansträngande med tanke på hens ålder och som inte stör hens skolgång. Vissa arbeten och uppgifter är begränsade eller helt förbjudna för unga arbetstagare. Det lönar sig att bekanta sig med anställningsförhållandens specialbestämmelser på Arbetarskyddets webbplats.
Om du anställer en arbetstagare under 15 år ska även dennes vårdnadshavare godkänna anställningsförhållandet.
Fäst särskild uppmärksamhet vid introduktionen för unga arbetstagare och säkerställ att arbetsuppgifterna är lämpliga med tanke på arbetstagarens ålder. Du kan vara den ungas första arbetsgivare och påverka mycket hurdan bild hen får av arbetslivet.
Mer information
I arbetsavtalet kommer du överens med arbetstagaren om arbetsuppgifter, arbetstid, lön och eventuella andra förmåner och villkor.
När en ny arbetstagare börjar, gör upp och underteckna arbetsavtalet före den första arbetsdagen. Ett muntligt arbetsavtal är giltigt, men det rekommenderas att arbetsavtalet ingås skriftligt. Det är lättare för både dig och dina arbetstagare att kontrollera överenskomna arbetsuppgifter, löner och andra villkor i ett skriftligt avtal.
Om du vill ingå ett tidsbundet avtal ska du ha en godtagbar orsak till det. De vanligaste skälen är vikariat, säsongsarbete och projektarbete.
Dessutom ska du beakta minimibestämmelserna i ett eventuellt kollektivavtal. Bekanta dig med kollektivavtalet i din bransch om ett sådant gäller.
Om du vill läsa mer om ämnet, bekanta dig med Arbetarskyddsförvaltningens webbplats, där du hittar heltäckande information om arbetsavtal och lagstiftningen i anslutning till det.
Mer information
Har du anställt en ny arbetstagare i din organisation? Som arbetsgivare är det viktigt att du satsar på introduktionen så att din arbetstagare kan komma igång bra i sitt arbete. Fundera också på vad som bör beaktas för att den nya arbetstagaren ska känna sig välkommen den första arbetsdagen.
Ge ett bra första intryck och erbjud så mycket information och hjälp som möjligt i början av anställningsförhållandet, eftersom din nya arbetstagare säkert är nervös. På så sätt kan arbetstagaren bra inleda sitt arbete och lättare bli en del av arbetsgemenskapen.
Berätta om organisationen, presentera arbetslokalerna och säkerställ att det finns lämpliga arbetskläder för den första arbetsdagen om arbetet kräver det.
Det lönar sig att satsa på introduktionen så att arbetstagaren vet vilka arbetsuppgifter hen har och vad som förväntas. Planera introduktionen omsorgsfullt och säkerställ att arbetsplatsen har både en introduktionsplan och ett introduktionsmaterial.
Genom att komma ihåg åtminstone följande punkter ger du garanterat en god bild av dig själv som chef:
- Var på plats då arbetstagaren anländer till arbetet för första gången.
- Gör introduktionen till en del av arbetsuppgifterna: en lämplig blandning av självstudiematerial och praktiska övningar är ofta en fungerande kombination.
- Det kan vara nyttigt att i arbetsgemenskapen välja en person som hjälper nykomlingen att komma igång i den nya miljön.
- Diskutera fritt och bekanta er med varandra till exempel med lunch eller eftermiddagskaffe.
Mer information
Kollektivavtalet som tillämpas i branschen och arbetstagarens personliga arbetsavtal begränsar arbetsgivarens ensidiga rätt, dvs. arbetsledningsrätten.
Som arbetsgivare ska du dock iaktta följande principer.
- Direktionsrätten gäller endast arbetstiden.
- Bestämmelser som strider mot lag eller god sed är förbjudna.
- Arbetstagarens fysiska och yrkesmässiga förutsättningar att klara av uppgiften ska beaktas.
- Förhandlingar enligt samarbetsförfarandet ska föras om ändringar som väsentligt påverkar arbetstagarens ställning.
- Arbetstagarens integritetsskydd får inte kränkas.
Dessutom har man i arbetsavtalet kunnat avtala om frågor som begränsar direktionsrätten. Om till exempel arbetstiden eller arbetsuppgifterna inte har antecknats i arbetsavtalet ska du ge en skriftlig utredning till arbetstagaren senast efter den första lönebetalningsperioden.
Kom ihåg att du som arbetsgivare i allmänhet inte ensidigt kan ändra de arbetsvillkor som beskrivs i arbetsavtalet, utan du måste komma överens om dem på nytt med arbetstagaren.
På arbetarskyddets webbplats finns en noggrann förteckning över arbetsgivarens lagstadgade skyldigheter.
Mer information
- Rätt att leda arbetet (tyosuojelu.fi)
- Direktionsrätt, integritetsskydd och varning (tyosuojelu.fi)
- Minneslista om arbetsgivarens skyldigheter (tyosuojelu.fi)