Lassis berättelse: Företagande är det bästa skedet i min karriär

Jag har avlagt studentexamen vid Jurva gymnasium. Dessutom har jag yrkesexamen för restaurangkock och receptionist, specialyrkesexamen för restaurangchef och restonomexamen. Jag inledde restaurangarbetet som sex år gammal år 1989. Officiellt har jag utexaminerats som kock 2005. Jag har arbetat som kock, skiftchef, köksmästare, kökschef, receptionist, servitör och barpersonal.

Jag har arbetat både i privata företag och inom kedjesektorn. Mina arbetsgivare har varit till exempel Ravintola Fondis, Kivitippu, Rantasipi Tropiclandia, Cumulus, Huviretki, Sokos Hotel Vaakuna, Best Western, Härmän Kylpylä, Sorsanpesä och Vaasan Ravintolat. Under skoltiden fick jag också göra intressanta praktiker i Cantina West och Glaspalatset i Helsingfors samt i Sharm El Sheik och Sonesta Beach Resort i Egypten.

Jag grundade Jyrkkänen Investment i januari 2018. Min avsikt var att göra det till ett investeringsbolag. Våren 2018 inträffade dock en revolutionerande vändning, då man på min arbetsplats reducerade personal av produktionsmässiga och ekonomiska orsaker. Det gav mig möjligheten att tänka på nya mönster. Jag höll en sommarsemester med familjen i två månader och på hösten hittade jag mig själv på en lokal yrkesläroanstalt för att lära dem som studerar till kock att laga restaurangmat samt närvårdarstuderande att laga basmat.

Under hösten fick jag fundera på mitt eget företag och vad jag egentligen skulle vilja göra. I januari 2019 gjorde jag upp planer för att omsätta det egna företaget i praktiken. Jag kontaktade det lokala närings- och utvecklingsbolaget VASEK, som gav mig information om startpeng och om att starta företagsverksamhet. I mars 2019 inledde jag ett fyra månader långt företagsförsök och i början av juli 2019 var jag företagare på heltid.

Företagets idé och verksamhetsmodeller har förändrats flera gånger under årens lopp – till exempel har coronapandemin blandat ihop affärsverksamheterna flera gånger. Ibland arbetade jag som kock och genomförde utvecklings- och konsulteringsprojekt för restauranger. Dessutom transporterade vi närproducerad mat till hemmen och genomförde cateringverksamhet, tjänsten Kokki kotiin, pop up-restauranger och marknader.

Min utmaning har alltid varit att jag är för snäll

Jag upplever att jag har lyckats med människor i arbetslivet, eftersom jag har skött mig på ett elegant sätt tidigare. Som företagare har jag haft ett mycket bra nätverk redan i början. Som chef har jag varit som bäst eftersom det utmanar mig att göra mitt bästa varje dag.

Min utmaning har alltid varit att jag är snäll, lojal och flexibel. Det är svårt att säga nej. Jag har övat på detta redan i några år som företagare.

Jag råder dig att utmana dig själv. Vissa är nöjda med en arbetsplats där man stannar hela karriären. För mig har detta aldrig varit ett alternativ. Det har inte varit fråga om att jag inte skulle trivas, utan om att jag behöver se, uppleva och lära mig nytt. I allmänhet är människan själv sitt värsta hinder. Lita på dig själv, försök och gör, var inte rädd för misslyckanden!

Mina drömyrken som barn var ishockeyspelare (Teemu Selänne var då den största idolen), polis och brandman.

Den bästa och mest inspirerande arbetsuppgiften under min resa är det nuvarande företagandet. Jag njuter mer av det än av något annat hittills, eftersom jag får fatta mina egna beslut (naturligtvis också ta ansvar) och vi har en toppgrupp som bygger upp företaget.

I arbetslivet har jag lärt mig mycket om mänsklighet, brådska, stresstålighet och hur mycket en bra arbetsgemenskap påverkar allas motivation att utföra tungt arbete dag efter dag.

Mina fritidsintressen är badminton, jogging, rullskridskoåkning, skridskoåkning, ishockey, cykling och fiske.

Jag sörjer för mitt välbefinnande så att jag också försöker hålla mig fri och röra på mig regelbundet. Sömn är den viktigaste resursen, så man måste komma ihåg att sova ibland!

Lassi Jyrkkänen
Företagare & Köksmästare
Grundare i företagen Keikkakokki Ammattilaiset Oy & Jyrkkänen Investment Oy