SMF-företagsbarometern: Den avtagande inflationen och de sjunkande räntorna höjer konjunkturförväntningarna i små och medelstora företag

Nyheter

Konjunkturförväntningarna i små och medelstora företag har blivit klart bättre sedan förra våren. Detta har berott på att inflationen avtagit och räntenivån sjunkit.

Den ekonomiska utvecklingen beror i stor utsträckning bland annat på att den privata konsumtionen återhämtar sig och att räntenivån sjunker. Båda dessa faktorer är förenade med viss osäkerhet och deras utveckling följs upp med viss förväntan. Små och medelstora företag räknar med att den ekonomiska situationen förblir oförändrad under nästa år.

De små och medelstora företagens investeringsvilja ligger fortfarande på en anspråkslös nivå. Inom alla huvudbranscher finns det fler företag som minskar sina investeringar än sådana som förväntas öka investeringarna. Jämfört med vårens barometer ser rekryteringsplanerna för små och medelstora företag emellertid ut att ha stärkts. Av de små och medelstora företagen har 14 procent för avsikt att öka sin personal, medan 11 procent förväntar sig att personalen kommer att minska. Den största gruppen, 74 procent av de små och medelstora företagen, har emellertid för avsikt att behålla sin personalstyrka. 

De små och medelstora företagens tillväxtorientering har länge minskat, men nu börjar siffrorna stabiliseras. Över en tredjedel av de små och medelstora företagen är antingen starkt eller i den mån det är möjligt tillväxtorienterade. Det positiva är de goda framtidsutsikterna för företag med 20–49 anställda. Dessa företag driver tillväxten och sprider nya innovationer.

Mer information