TE-palvelut siirtyvät kuntiin 1.1.2025 - Etelä-Savo jakautuu kolmelle työllisyysalueelle

Nyheter

Ensi vuoden alusta lähtien TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Kunnille siirtyy pääosa nykyisin TE-toimiston vastuulla olevista henkilöasiakas- ja yrityspalveluista. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistyspalvelut.

Kuvituskuva.

Etelä-Savon kunnat jakautuvat kolmelle eri työllisyysalueelle 

Uudet työllisyysalueet ovat kahden hyvinvointialueen ja kahden maakunnan alueilla.

Mikkelin seudun työllisyysalueen muodostavat Mikkeli, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa ja Puumala. Mikkeli toimii vastuukuntana.

Savonlinnan seudun työllisyysalueeseen kuuluvat Savonlinna, Enonkoski, Sulkava ja Rantasalmi. Vastuukuntana on Savonlinna.

Pieksämäki liittyy Keski-Savon työllisyysalueeseen yhdessä Varkauden, Leppävirran ja Joroisten kanssa. Vastuukuntana toimii Varkaus.

Miten uudistus vaikuttaa TE-toimiston henkilö- ja yritysasiakkaisiin?

TE-toimisto tekee yhteistyötä kuntien, ELY-keskuksen, KEHA-keskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa palvelujen ja asiakkuuksien sujuvan siirron onnistumiseksi. Asiakkuutesi siirtyy automaattisesti sinua palvelevalle työvoimaviranomaiselle eikä sinun tarvitse huolehtia palvelujen jatkuvuudesta.

Asiointipaikkoihin ja asiointikanaviin tulee vuoden vaihteessa muutoksia, koska esimerkiksi useat TE-toimiston asiointipaikat lakkautetaan ja sinua palvellaan jatkossa kuntien asiointipisteissä. Työmarkkinatori säilyy jatkossakin keskeisenä verkkopalveluna, jonka kautta esimerkiksi ilmoittaudutaan työnhakijaksi.

Uudistuksesta ja sen vaikutuksista palveluihin, asiointiin ja asiointipaikkoihin tullaan tiedottamaan TE-toimiston verkkosivuilla ja muissa viestintäkanavissa syksyllä ja loppuvuodesta. Myös kunnat tiedottavat uudistuksesta verkkosivuillaan.

Mikä on uudistuksen tavoite?

TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, tukevat palvelut nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.

Olennainen osa uudistusta on rahoitusmalli, joka kannustaa kuntia kehittämään ja tarjoamaan tehokkaita palveluja.

Lue lisää:

Aiheesta muualla: