TE-palvelut siirtyvät ensi vuoden alussa kuntien vastuulle – Kainuu-Koillismaan työllisyysalueella panostetaan lähipalveluun

Nyheter

Vuoden 2025 alussa TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja.

1.1.2025 työllisyyspalvelut siirtyvät kuntiin. Vuoden alusta saat palvelua kotikunnastasi.

Uudistuksen myötä Suomeen muodostuu yhteensä 45 työllisyysaluetta, jotka ovat vastuussa työvoimapalveluiden hallinnollisesta järjestämisestä. Tulevaan Kainuu-Koillismaan työllisyysalueeseen kuuluvat Kainuun kuntien lisäksi Kuusamon kaupunki ja Taivalkosken kunta. Kajaanin kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana.

Kajaanin kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö Milla Tikkasen mukaan uudistuksen valmistelu on alueellamme edennyt varsin mallikkaasti ja etupainotteisesti.

- Yhteistyö niin kuntien kuin TE-toimistojen kanssa on ollut luontevaa. Lähtökohtana on ollut asiakaslähtöinen ja työhönvalmennuksellinen ote.

Vuodenvaihteen jälkeen jokaisen kotikunta on se paikka, jonka puoleen voi kääntyä kaikissa työvoimapalveluihin liittyvissä kysymyksissä.

- Tämä koskee sekä henkilö-, työnantaja- ja yrittäjäasiakkaita kuin myös kotoutumisen palveluja, Tikkanen toteaa.

Hänen mukaansa kuntien tahtotila on ollut, että henkilöasiakaspalvelu toteutetaan jatkossa lähipalveluna työllisyysalueen jokaisessa kunnassa. Kaikki asiakkaat palvellaan kuntien omissa toimipisteissä. TE-toimiston henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen periaatteilla vanhoina työntekijöinä työllisyysalueen kuntiin sekä vastuukunta Kajaanin keskitettyihin palveluihin.

- Resursseja tullaan kohdistamaan mahdollisimman paljon suoraan henkilöasiakastyöhön. Tavoitteena on asiakkaiden nopea eteneminen kohti työmarkkinoita.

Uudistus ei vaadi nykyisiltä asiakkailta toimenpiteitä. Etuuksien maksamisesta vastaavat jatkossakin Kela ja työttömyyskassat. Työmarkkinatori säilyy sähköisenä asiointikanavana niin henkilö- kuin yritysasiakkaille. Uudistuksen myötä esimerkiksi työllisyysasiantuntijoiden ja -palveluiden sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot muuttuvat, mutta tällaisetkin tiedot tullaan päivittämään jokaisen kunnan verkkosivuille.

- TE-palvelujen nykyiset asiakkaat saavat tietoa muutoksesta hyvissä ajoin myös omalta työllisyysohjaajaltaan tai TE-asiantuntijaltaan, Tikkanen kertoo.

Työllisyysalueen toiminnan kehittäminen jatkuu aktiivisesti myös vuonna 2025. Työllisyysalueen toimintaa seuraa ja päätöksiä yhteisistä toimintatavoista ja palveluista tekee johtokunta, jossa jokaisella kunnalla on edustus. Jokainen työllisyysalueen kunta voi itse vaikuttaa tuottamiinsa TE-palveluihin.

Yrityspalveluita kehitetään paikalliset tarpeet huomioiden

Henkilöasiakkaiden lisäksi myös yrittäjät ovat tärkeä kohderyhmä uudistuksessa. Työnantaja- ja yrityspalvelut sovitetaan yhteen kuntien yrityspalveluiden kanssa.

Tikkanen kertoo, että tulevana tavoitteena on kuntalisän ja yrityspalvelusetelin käytön nostaminen palkkatuen ja starttirahan sijaan. Lisäksi kunnilla on kiinnostusta kehittää uusia avustuksia työllistämisen ja yrittäjyyden tukemiseksi korvaamaan nykyiset valtakunnalliset avustukset.

- Kuntien myöntämät avustukset pystyvät huomioimaan paikallisten yrittäjien tarpeet ja kohdentamaan paremmin avustusta juuri oikealle kohderyhmälle.

Kansainvälisen rekrytoinnin kehittäminen koko työllisyysalueella on myös nostettu yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi. Kaiken kaikkiaan TE-palveluiden uudistuksessa ei ole kyse pelkästään työllisyyden hoidosta, vaan myös alueen elinvoiman vahvistamisesta.

- Kuntiin syntyy ensi vuoden alussa paikallisten työmarkkinoiden erityispiirteet ja yritysten osaajatarpeet huomioiva palvelukokonaisuus, joka tuo meille uudenlaisen mahdollisuuden edistää yhteistyössä alueemme elinvoimaa ja samalla vahvistaa kuntiemme veto- ja pitovoimaa, Tikkanen toteaa.

Lisätietoja

Milla Tikkanen, työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö
milla.tikkanen@kajaani.fi
p. 044 421 4049

Aiheesta muualla: