Työnhaku Suomessa: viisi vinkkiä kansainväliselle työnhakijalle

Nyheter

Työnhaku uudessa maassa voi olla haastavaa, jos työnhakukulttuuri on vieras ja verkostosi ovat vähissä. Olemme koonneet tähän kirjoitukseen viisi vinkkiä, joiden avulla parannat mahdollisuuksiasi työllistymiseen Suomessa.

Oletko juuri muuttanut tai muuttamassa Suomeen ja to do -listallasi on työpaikan löytäminen? Työnhaku uudessa maassa voi olla haastavaa, jos työnhakukulttuuri on vieras ja verkostosi ovat vähissä. Prosessiin kannattaakin varata aikaa, kärsivällisyyttä ja avointa mieltä. Etenkin suomalaisiin työmarkkinoihin tutustuminen ja verkostojen luominen on hyvä aloittaa ajoissa. Olemme koonneet tähän kirjoitukseen viisi vinkkiä, joiden avulla parannat mahdollisuuksiasi työllistymiseen.

1. Perusasiat kuntoon: hio CV ja työhakemus suomalaisille työmarkkinoille sopiviksi

Suomessa arvostetaan selkeyttä ja suoruutta ja näin on myös työnhaussa. On hyvä aloittaa ensin kirkastamalla itsellesi osaamisesi ja tavoitteesi. Miten kertoisit parilla lauseella, mitä osaat ja mitä haluat tehdä? Räätälöithän CV:n ja työhakemuksen aina haettavan paikan mukaan. Kun löydät kiinnostavan työmahdollisuuden, pohdi miten osaamisestasi olisi konkreettisesti hyötyä juuri hakemassasi työssä ja miksi haluat kyseiseen työpaikkaan.

Suomessa työpaikkailmoituksissa on yleensä eritelty työnhakijaa koskevat toiveet ja vaatimukset. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos täytät ainakin puolet ilmoituksessa mainituista toiveista, kannattaa sinun hakea tehtävään. Vaatimusten suhteen on puolestaan syytä olla tarkempi, sillä Suomessa moni ammatti on säännelty eli ammattiin liittyy laissa säädettyjä vaatimuksia. Lisätietoa sekä listauksen Suomessa säännellyistä ammateista löydät Opetushallituksen sivuilta:

Säännellyt ammatit Suomessa (oph.fi)

Jos olet opiskellut Suomen ulkopuolella, on työnhakuasiakirjoissa hyvä avata lyhyesti suorittamasi koulutuksen sisältöä. Tutkintonimikkeet voivat vaihdella maittain, eikä pelkkä nimike siis välttämättä avaudu työnantajalle. Suomessa arvostetaan koulutusta ja itsensä kehittämistä. Kerro siis myös, millaisia hakemaasi työhön sopivia lisäkoulutuksia tai -kursseja olet käynyt ja miten pyrit kehittämään osaamistasi yhä laajemmalle.

Sopiva pituus työhakemukselle on yksi sivu ja CV:lle yhdestä kahteen sivua. Lisää vinkkejä työnhakuprosessiin löydät Työmarkkinatorilta:

Vinkkejä työnhakuun (tyomarkkinatori.fi)

Tiesitkö, että Työmarkkinatorilla voit myös luoda ja julkaista oman työnhakuprofiilin? Tekemällä niin, annat työntekijöitä etsiville työnantajille mahdollisuuden olla sinuun yhteydessä. Pääset helposti luomaan profiilisi Työmarkkinatorille:

Työnhakuprofiili (tyomarkkinatori.fi)

2. Hyödynnä paikallisia työnhakua tukevia palveluita

Työn etsiminen voi joskus tuntua yksin puurtamiselta. Vaikka työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta, muistathan, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Suomessa työnhaun tukena ovat muun muassa TE-toimistot, kuntien työllisyyspalvelut sekä neuvojat International Houseissa ympäri Suomea.

Suomessa julkiset työvoimapalvelut tarjoavat laajan valikoiman maksuttomia palveluita työnhaun tueksi. Palveluista voit saada apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimiseen, neuvoja työnhakutaitojen kehittämiseen tai mahdollisuuden tutustua sinua kiinnostavaan alaan tai jopa kouluttautua uudelle alalle. Voit tutustua julkisten työvoimapalveluiden tarjoamiin palveluihin Työmarkkinatorilla:

Palveluita työnhaun tueksi (tyomarkkinatori.fi)

Huomioithan, että osassa palveluita edellytetään, että olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistossa tai kuntien työllisyyspalveluissa ja sopinut yhdessä vastuuasiantuntijasi kanssa palveluun osallistumisesta. Ole siis rohkeasti yhteydessä paikallisiin työvoimapalveluihin:

Aluesivut (tyomarkkinatori.fi)

TE-live on TE-toimiston palvelu, joka tuottaa kaikille avoimia, työnhakua tukevia suoria lähetyksiä verkossa ja 20.8.2024 on luvassa kansainvälisille työnhakijoille suunnattu lähetys, jonka tallenne on katsottavissa lähetyksen jälkeen:

Informational Talk for International Jobseekers (te-live.fi)

Ota myös selvää onko alueellasi International House -toimintaa. International House Helsinki (IHH) tarjoaa laajan valikoiman viranomais- ja neuvontapalveluita ulkomailta pääkaupunkiseudulle muuttaneiden tarpeisiin. Tiesitkö, että IHH tarjoaa muun muassa kansainvälisille työnhakijoille suunnattua työnhakuneuvontaa? Lisätietoa työnhakuneuvonnasta löydät IHH:n verkkosivuilta:

Työnhakuneuvonta (ihh.fi)

3. Verkostoidu aktiivisesti

Aktiivinen työnhaku on paljon muutakin kuin työhakemusten lähettämistä avoimiin työpaikkoihin. Suomessa verkostoilla on keskeinen merkitys työnhaussa ja ammatillisessa kehityksessä. On mahdollista, että Suomeen muualta muuttava ei tullessaan tunne uudessa ympäristössään vielä ketään. Siksi onkin tärkeää, että lähdet rohkeasti rakentamaan omaa uutta verkostoasi mahdollisimman ajoissa. Aloita olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa, erityisesti Linkedinissä.

Pyri lisäksi tutustumaan ihmisiin kasvotusten. Esimerkiksi aiemmassa vinkissä mainittujen toimijoiden järjestämät palvelut ja tapahtumat ovat oivia tilaisuuksia verkostoitua ja tavata samassa tilanteessa olevia työnhakijoita. Myös monet järjestöt ja korkeakoulut tarjoavat erilaisia mentorointiohjelmia, joissa voit tavata ihmisiä ja saada uusia ideoita työnhakuun ja osaamisesi kehittämiseen.

Sinun kannattaa myös osallistua rekrytointitapahtumiin. Ne ovat hyvä tilaisuus tavata työnantajia, kuulla kiinnostavista uramahdollisuuksista ja jopa löytää työpaikka. Aloita tutustumalla syksyn 2024 tapahtumiin, jotka on suunnattu kansainvälisille työnhakijoille:

Lisää tapahtumia löydät Work in Finlandin sivuilta.

Events (workinfinland.com)

4. Opi löytämään piilotyöpaikat

Tiesitkö, että jopa 75 % Suomen avoimista työpaikoista ei ole julkisessa haussa? (lähde: Sitra) Toisin sanoen, vain pieni osa löytää työpaikkansa lähettämällä hakemuksen löytämänsä työpaikkailmoituksen pohjalta. Moni työllistyykin sen sijaan niin sanottuun piilotyöpaikkaan. Piilotyöpaikat löytyvät usein aiemmassa kohdassa painotettujen verkostojen kautta.

Rekrytointiprosessi voi olla työnantajalle kallis ja aikaa vievä prosessi, joten työtehtäviin etsitään sopiva osaaja usein muuta kautta kuin julkaisemalla työpaikkailmoitus. Työnantajat hyödyntävät kontaktejaan, sosiaalista mediaa ja rekrytointitapahtumia.

Miten siis löytää piilotyöpaikat? Alla muutama vinkki:

  • Kerro avoimesti verkostollesi, että etsit työtä. Kuten sanottu, verkostot ovat avainasemassa työnhaussa ja niin myös piilotyöpaikkojen löytämisessä.
  • Jos sosiaalinen media tuntuu luontevalta alustalta, kerro työnhaustasi myös siellä. Yksi hyvä tapa herättää rekrytoijien kiinnostus on parin minuutin pituinen työnhakuvideo.
  • Lähetä kiinnostavaan yritykseen avoin hakemus tai ota suoraan yhteyttä rekrytoinnista vastaavaan yhteyshenkilöön. Usein sinulla on mahdollisuus jättää avoin hakemus yrityksen verkkosivujen kautta. Vaikka juuri nyt yrityksellä ei olisikaan tarjota sinulle soveltuvaa tehtävää, avoin hakemus voi avata ovia tulevaisuudessa.
  • Osallistu oman alasi tapahtumiin. Verkostoituminen näissä tapahtumissa voi johtaa arvokkaisiin kohtaamisiin ja työmahdollisuuksiin.
  • Seuraa oman alasi uutisia ja työmarkkinatilannetta. Alakohtaista tietoutta jakavat esimerkiksi eri alojen ammattiliitot. Talousuutisia toimittaa muun muassa Kauppalehti.

Work in Finland-sivustolle on koottu kansainvälisille osaajille suunnattuja vinkkejä piilotyöpaikkojen löytämiseen:

Discovering Finland's Hidden Job Market (workinfinland.com)

5. Huomioi vuokratyöpaikat

Moni löytää ensimmäisen työnsä henkilöstöpalvelualan yrityksen kautta työllistymällä niin kutsuttuun vuokratyöhön. Vuokratyöhön työllistyminen on Suomessa yleistä. Vuokratyöyritykset palkkaavat usein hiljattain Suomeen muuttaneita ja etsivät uusia työntekijöitä jopa suoraan ulkomailta. Ne tarjoavat joustavia uramahdollisuuksia, joiden avulla voit hankkia monipuolista työkokemusta.

Vuokratyöhön sovelletaan samaa Suomen työlainsäädäntöä kuin muihinkin työsuhteisiin. Tiesithän myös, että Suomessa työnvälitys on aina ilmaista työntekijälle? Älä siis koskaan maksa työnvälityksestä. Voit lukea lisää hyödyllistä tietoa työskentelyssä Suomessa sekä maassa noudatettavista työehdoista Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta:

Työskentely Suomessa (tem.fi)

Voit tutustua Henkilöstöala Helan jäsenyrityksiin:

Jäsenyritykset (henkilostoala.fi)

Rekrytoivien yritysten kotisivut ovat pääsääntöisesti suomeksi, mutta monilla sivuilla on myös englanninkielistä sisältöä. Monet rekrytointiyritykset tarjoavat myös mahdollisuuden jättää avoimen hakemuksen.

Bonusvinkki: Paranna työllistymismahdollisuuksiasi oppimalla suomen tai ruotsin kieltä

Yllä listattujen vinkkien lisäksi on tärkeä huomioida muutama asia työnhaun ja työnteon kielistä Suomessa. Noin 87 % Suomen asukkaista puhuu suomea äidinkielenään. Ruotsia puhuu äidinkielenään noin 5 % ja ruotsin kielen vaikutus näkyy erityisesti maan länsi- ja etelärannikolla.  Suomessa kommunikointi englannin kielellä on usein mahdollista, sillä noin yhdeksän kymmenestä suomalaisesta puhuu englantia.

Englannin käyttö myös työkielenä lisääntyy jatkuvasti suomalaisissa työyhteisöissä. Työkieli on kuitenkin yleisimmin edelleen suomi tai paikoin ruotsi. Useimmissa työtehtävissä työnantajat edellyttävät, että tehtävään hakenut puhuu suomea ja/tai ruotsia ainakin välttävästi.

Tutki työpaikkailmoituksia ja tarkastele sinua kiinnostavien tehtävien kielivaatimuksia yleisellä tasolla. Opiskele suomea tai ruotsia, jos alasi tehtävissä niiden osaamista edellytetään.

Vaikka hakisitkin tehtäviin, joissa pärjäät esimerkiksi englannin kielellä, on paikallisen kielen opiskelusta varmasti muuten hyötyä. Kieltä oppimalla edistät kotoutumistasi Suomeen huomattavasti.

Tutustu suomen ja ruotsin kielen oppimisen tieto- ja materiaalipankkiin Kielibuustin kotisivuilta. Suomen ja ruotsin kielen kurssitarjontaan voit tutustua Finnishcourses.fi-palvelussa.