Tjänster som stöder jobbsökning hjälper dig att identifiera kompetens, definiera mål och hitta en arbetsplats
Jobbsökarcoachning, karriärträning och arbetsträning är tjänster som främjar din sysselsättning på ett understött sätt. I coachningen är det viktigt att identifiera den egna kompetensen, definiera målet och rikta jobbsökningen i enlighet med målet.
När man har utrett hur verkningsfulla tjänsterna som stöder jobbsökning är har man konstaterat att de främjar och påskyndar sysselsättningen. Tjänster som stöder jobbsökning är exempelvis jobbsökarcoachning, karriärträning och arbetsträning.
Även om du har tidigare erfarenhet av jobbsökning kan det löna sig att delta i tjänsterna när du söker jobb.
– Du kanske undrar vad du skulle ha för nytta av tjänsten när du redan har ett modernt CV. Men vi tror att ett CV bara är en del av jobbsökningsprocessen. Effekten av de tjänster som stöder jobbsökning minskar inte av tidigare erfarenhet av jobbsökning, påminner servicedirektör Tiia Kantanen från Eezys sysselsättningstjänster.
Jobbsökningsprocessen börjar med att identifiera den egna kompetensen
Jobbsökarcoachning och karriärträning sker i grupp. I arbetsträningen träffar du din coach i enrum. I alla dessa tjänster beaktas den arbetssökandes individuella situation.
– Vi skräddarsyr tjänsten efter dina behov. Du kanske exempelvis redan har ett CV, men mindre erfarenhet av att söka jobb. Då börjar vi utveckla dina färdigheter i att söka jobb. Coachen ger dig individuellt stöd, och om du deltar i gruppträning får du dessutom kamratstöd av andra deltagare. Vi definierar ett mål för din jobbsökning och utreder på vilka sätt vi ska gå mot målet, berättar Tiia Kantanen.
En central och första del av serviceprocessen är att identifiera den arbetssökandes kompetens och styrkor. Enligt Kantanen har alla människor ett enormt kunnande, men det kan ibland vara svårt för en arbetssökande att förstå omfattningen av sitt kunnande.
– Du kanske exempelvis håller på att byta bransch och tror att du bara har kunskaper om ditt tidigare yrke och att det inte är till någon nytta i den bransch du söker till. I verkligheten finns det en hel del kunskap som kan överföras från ett yrke till ett annat. Hobby- eller organisationsverksamhet kan ha gett dig interaktions-, samarbets- eller kundbetjäningsfärdigheter. Du kanske har varit koordinerare för något sällskap. Du ska inte se dina kunskaper alltför snävt. Coachens uppgift är att hjälpa dig att förtydliga ditt kunnande och skriva om det i din jobbansökan. Övergången till arbetslivet går snabbare när vi identifierar ditt kunnande, dina styrkor och dina intressen.
Håll ditt mål klart i minnet
Vid jobbsökning är det viktigt att definiera ett tydligt mål, det vill säga idén om vilket yrke du vill sysselsätta dig med. Det lönar sig att rikta jobbsökningen enligt detta mål.
– Att söka jobb är nästan som att arbeta, då du skickar in ansökningar till många olika jobb. Vi strävar också efter aktivitet och regelbundenhet i vår coachning. För aktiv kan man egentligen inte vara, men det är viktigt att komma ihåg den eftersträvade karriärinriktningen. Det lönar sig alltså inte att slumpmässigt skicka ansökningar till både butiker, bibliotek och expertuppgifter, utan att rikta jobbsökningen enligt kompetens och mål, påpekar Tiia Kantanen.
Beakta också allokeringen i din arbetsansökan och ditt CV.
– Formulera ansökningsdokumenten utifrån dina kunskaper och styrkor. Det kan finnas bra tips på vad man kan skriva i en jobbansökan på webben, men du måste formulera texten så att den passar din egen mun. Det är bra att komma ihåg att om du får en jobbintervju borde du på sätt och vis se ut som om du skrivit om dig själv i ansökningshandlingarna. Kom också ihåg att rikta din ansökan till just den arbetsplats du söker.
Servicedirektör Tiia Kantanen berättade om tjänster som stöder jobbsökning på RekryExpo-mässan i Åbo Mässcentrum den 15 november.