Työnhakua tukevat palvelut auttavat tunnistamaan osaamisen, määrittelemään tavoitteet ja löytämään työpaikan
Työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työhönvalmennus ovat palveluita, jotka edistävät työllistymistäsi tuetusti. Valmennuksissa on keskeistä oman osaamisen tunnistaminen, tavoitteen määritteleminen ja työnhaun kohdentaminen tavoitteen mukaisesti.
Kun työnhakua tukevien palveluiden vaikuttavuutta on selvitetty, on todettu, että ne edistävät ja nopeuttavat työllistymistä. Työnhakua tukevia palveluita ovat esimerkiksi työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työhönvalmennus.
Vaikka sinulla olisikin työnhausta aiempaa kokemusta, palveluihin osallistuminen voi olla kannattavaa, kun etsit työtä.
– Saatat miettiä, mitä hyötyisit palvelusta, kun sinulla on nykyaikainen CV jo olemassa. Ajattelemme kuitenkin niin, että CV on vain osa työnhakuprosessia. Työnhakua tukevien palvelujen vaikuttavuutta ei vähennä aiempi kokemus työnhausta, muistuttaa palvelujohtaja Tiia Kantanen Eezy Työllisyyspalveluista.
Työnhakuprosessi alkaa oman osaamisen tunnistamisesta
Työnhakuvalmennus ja uravalmennus ovat ryhmässä tapahtuvaa valmennusta. Työhönvalmennuksessa puolestaan tapaat valmentajaasi kahden kesken. Kaikissa näissä palveluissa huomioidaan työnhakijan yksilöllinen tilanne.
– Räätälöimme palvelun tarpeidesi mukaiseksi. Sinulla saattaa esimerkiksi olla CV jo kunnossa, mutta työpaikkojen etsimisestä voi olla vähemmän kokemusta. Tällöin alamme kehittää työpaikkojen etsimiseen liittyviä taitoja. Valmentaja antaa sinulle yksilöllistä tukea, ja jos olet ryhmävalmennuksessa, saat lisäksi vertaistukea muilta osallistujilta. Määrittelemme työnhaullesi tavoitteen ja selvitämme, millä keinoilla etenemme tavoitetta kohti, Tiia Kantanen kertoo.
Keskeinen ja ensimmäinen osa palveluprosessia on työnhakijan osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen. Kantasen mukaan kaikilla ihmisillä on valtavasti osaamista, mutta työnhakijan voi joskus olla vaikeaa ymmärtää osaamisensa laajuutta.
– Saatat esimerkiksi olla vaihtamassa alaa ja ajattelet, että sinulla on osaamista vain aiemmasta ammatistasi, eikä siitä ole hyötyä alalla, jolle olet hakemassa. Todellisuudessa on olemassa runsaasti osaamista, jota voidaan siirtää ammatista toiseen. Harrastus- tai järjestötoiminnasta olet voinut saada vuorovaikutus-, yhteistyö- tai asiakaspalvelutaitoja. Olet saattanut olla koordinointitehtävissä seuratoiminnassa. Sinun ei pidä nähdä osaamistasi liian kapea-alaisesti. Valmentajien tehtävä on auttaa osaamisesi kirkastamisessa ja sanoittamisessa työnhakupapereihin. Siirtyminen kohti työelämää on nopeampaa, kun tunnistamme osaamisesi, vahvuutesi ja mielenkiinnonkohteesi.
Pidä tavoite kirkkaana mielessä
Työnhaussa on tärkeää määritellä selkeä tavoite eli ajatus siitä, mihin ammattiin on tarkoitus työllistyä. Työnhaku kannattaa kohdentaa tämän tavoitteen mukaisesti.
– Työnhaku on melkein kuin työtä, kun lähetät hakemuksia moniin eri työpaikkoihin. Pyrimme myös valmennuksissamme aktiivisuuteen ja säännöllisyyteen. Liian aktiivinen ei oikeastaan voi olla, mutta on tärkeää pitää mielessä urasuunta, jota tavoitellaan. Ei siis kannata lähetellä hakemuksia summittaisesti sekä kauppoihin, kirjastoihin että asiantuntijatehtäviin, vaan kohdentaa työnhakua osaamisen ja tavoitteiden mukaisesti, Tiia Kantanen huomauttaa.
Huomioi kohdentaminen myös työhakemuksessa ja CV:ssä.
– Muotoile hakupaperit osaamisesi ja vahvuuksiesi pohjalta. Internetistä saattaa löytyä hyviä vinkkejä, mitä työhakemukseen voisi kirjoittaa, mutta sinun täytyy muotoilla teksti omaan suuhusi sopivaksi. On hyvä muistaa, että jos pääset työhaastatteluun, sinun pitäisi tavallaan "näyttää" siellä samalta kuin miten olet itsestäsi hakupapereihin kirjoittanut. Muista myös kohdentaa hakemuksesi juuri siihen työpaikkaan, jota olet hakemassa.
Palvelujohtaja Tiia Kantanen kertoi työnhakua tukevista palveluista RekryExpo-messuilla Turun Messukeskuksessa 15. marraskuuta.