Ukrainarnas yrkeskunnande är en resurs – språkutbildning främjar placering i arbetslivet

Nyheter

Under det gångna året har det kommit ukrainare till Finland från många olika yrkesgrupper i olika branscher. Nu har arbetsgivarna möjlighet att anställa och utnyttja värdefull kompetens. Ukrainarnas sysselsättning och navigering i arbetslivet underlättas avsevärt av att de behärskar åtminstone grunderna i det finska språket. Det finns grundkurser i finska, men även arbetsgivare kan satsa på att utveckla sina anställdas språkkunskaper.

Tiina Prauda.

Ukrainska flyktingar som får tillfälligt skydd har rätt att arbeta och studera så snart de har registrerat en ansökan om tillfälligt skydd hos polisen eller gränsmyndigheten. Ukrainare som inte hittar arbete självständigt kan anmäla sig som arbetssökande till AN-byrån och få sysselsättningsfrämjande service efter att ha fått ett beslut om uppehållstillstånd. Det finns dock ingen rätt till arbetslöshetsförmåner.

Anna Malanchyna, expert på integrationstjänster vid Egentliga Finlands AN-byrå, tog emot ukrainska arbetssökande vid rekryteringsevenemanget RekryExpo, som arrangerades i Åbo Mässcentrum den 15 november. Malanchyna, som också kommer från Ukraina, har en klar uppfattning om var det lönar sig att börja på vägen mot sysselsättning.

- Om du talar ett främmande språk och söker arbete i Finland är det viktigt att du först börjar studera finska. Visst kan man hitta ett jobb och i vissa fall sköta det också utan kunskaper i finska, men det är betydligt lättare om man kan språket.   

Språkstudier och introduktion till det finländska arbetslivet

På RekryExpo-mässan presenterade sig Galimatias Concept Oy Ab, som erbjuder utbildningstjänster på riksnivå och vars verksamhet omfattar exempelvis integrationsutbildning för invandrare i Helsingfors, Åbo, Kuopio och Joensuu. Galimatias har producerat undervisning i finska för ukrainare i form av webbutbildningen Suomea työtä varten.

- Vi har ordnat vår kurs två gånger, den första i juli–september och den andra i oktober–december. Undervisningen sker tre timmar fyra dagar i veckan och kursens varar totalt tio veckor. Som lärare fungerar kompetenta och erfarna utbildare i finska som andraspråk. Vi använder ryska som hjälp i undervisningen, då det är ett välbekant språk för ukrainarna. Även personer som inte har tillgång till dator eller internet kan delta i studierna, då vi lånar ut de nödvändiga verktygen, berättar utbildningschef Tiina Prauda (på bilden).

Innan kursen inleds utreder Galimatias deltagarnas utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Det är också viktigt att veta om personen som vill delta i kursen kan de latinska bokstäverna, då det inte är möjligt att delta utan denna färdighet.

Bland ukrainare som kommit till Finland är olika yrkesgrupper mångsidigt representerade. Det finns exempelvis läkare, ingenjörer, restaurangchefer, fabriksarbetare, säljare, bokförare och barnträdgårdslärare. En del har precis börjat sin karriär i Ukraina och andra kan ha redan tiotals år av yrkeserfarenhet. En del ukrainare har också snabbt fått jobb som säsongsarbetare efter att de anlänt till Finland, exempelvis som bärplockare.

Ukrainarna är också relativt utbildade. Nästan alla ukrainare i åldern 20–24 år har examen på andra stadiet och exempelvis har två av tre ukrainska kvinnor i åldern 30–34 år också examen på tredje stadiet. 

– På bägge kurserna har det funnits två grupper, varav den ena har ordnats för arbetssökande och den andra för personer som redan arbetar. Målet med kurserna är att lära ut finska för arbetslivet och hjälpa till att hitta en arbetsplats eller att styra deltagarna till vidareutbildning. Vi går igenom arbetssökningskanalerna, dokumenten för arbetsansökan och förfrågningar till arbetsgivarna samt övar på arbetsintervjuer. Dessutom bekantar vi oss med arbetsmarknadsläget, det finländska arbetslivets spelregler, utbildningssystemet, samhällets basfunktioner och myndighetsärenden. För dem som redan arbetar förbättrar vi deras förutsättningar att arbeta på sin nuvarande arbetsplats eller söka nytt jobb om de exempelvis säsongsarbetar, berättar Prauda.

Varje deltagare får dessutom individuell handledning under kursen och behöver inte bli ensamma efter att kursen avslutats. Den grupp som avslutade kursen i september har haft möjlighet att vid behov få ytterligare handledning, då tjänsten fortfarande pågår.

Målet en arbets- eller studieplats

Som bäst pågår Galimatias andra webbutbildning i finska för ukrainare, men hur fortsatte vägen mot arbetslivet för de 29 studerande som deltog i den första kursen?

– Tio deltagare avbröt utbildningen, då fem av dem fick jobb och fem andra en fortbildningsplats. Av de 19 studerande som slutfört utbildningen har sju fortsatt att arbeta eller fått jobb inom exempelvis handels-, logistik- och förpackningsarbete. Tre deltagare söker ännu arbete inom el-, städ- och teaterbranschen. Åtta söker till fortsatta studier i finska och en inleder högskolestudier. På vår kurs uppnådde deltagarna den högre grundnivån i finska språket. På skalan 1–5 låg studeranderesponsen från vår kurs på 4,67, det vill säga utmärkt, säger utbildningschef Prauda. 

På RekryExpo-mässan i Åbo hade ukrainska arbetssökande möjlighet att delta i guidade turer på olika avdelningar. Den ena rundan fokuserade på utbildning och den andra på arbetsplatser. Antalet deltagare översteg arrangörernas förväntningar, och man var tvungen att dela upp gruppen i två delar.

– Det finns gott om utbildningar och ukrainarna fick genast kontakt med läroanstalterna. Om de vill kan de kontakta utbildningshandledarna och begära mer information. Även arbetsgivarna verkar intresserade av ukrainarnas kunnande. Ukrainarna är motiverade att arbeta och intresserade av olika arbetsuppgifter. Till exempel städ- och restaurangbranschen är populär. Män är särskilt intresserade av transport- och logistikbranschen, berättar expert på integrationstjänster Anna Malanchyna.

Få ut det mesta av kompetensen genom att satsa på språkutbildning

Ukrainarna lär sig alltså grunderna i finska på kurser såsom de som genomförs av Galimatias på webben.

– Om arbetsgivarna beslutar sig för att satsa på att utveckla arbetstagarens språkkunskaper kan de utnyttja ukrainarnas kunnande ännu mer. NTM-centralens och AN-förvaltningens projekt Arbetsplatsfinska, där också Galimatias fungerar som ramavtalsleverantör, erbjuder en möjlighet till detta. Via projektet kan företagen stöda anställda med invandrarbakgrund genom att erbjuda stödd utbildning i finska eller svenska, berättar Tiina Prauda.

Alternativa genomförandeformer för Arbetsplatsfinska eller Arbetsplatssvenska är Precisions-, Förändrings- och RekryUtbildning. PrecisionsUtbildningen är avsedd för anställda som redan har anställts vid företaget. FörändringsUtbildningen riktar sig däremot till arbetstagare som har permitterats eller sagts upp, men vars fortbildning företaget vill stödja. RekryUtbildningen är avsedd för företag som vill rekrytera arbetstagare som redan har kunskaper i branschen i hemlandet men saknar språkkunskaper.

Enligt Tiina Prauda är det en fördelen med Arbetsplatsfinska och Arbetsplatssvenska att de engagerar arbetstagaren, stöder kompetensen, hjälper i arbetet och vardagen samt främjar samarbetet.

Läs mer

Mer information

Webinaari: Mitä ottaa huomioon ukrainalaisia työntekijöitä työllistettäessä? (på finska)