År 2024 var en tid av stora förändringar på Jobbmarknaden
Året närmar sig sitt slut. Vi beslöt oss för att tänka tillbaka på det gångna året och sammanställa på vilka olika sätt Jobbmarknaden utvecklades under 2024.
På Jobbmarknaden identifierar man sig i regel med hjälp av den riksomfattande Suomi.fi-identifikationen. Om användaren inte tidigare hade möjlighet att använda Suomi.fi- eller eIDAS-identifikation har det gått att logga in i tjänsten med hjälp av Sinuna-identifieringstjänsten. I början av året ersatte vi Sinuna-identifieringen med ett nytt inloggningssätt som grundar sig på e-post. När experter som söker arbete i Finland loggar in på Jobbmarknaden med hjälp av e-postidentifiering kan de fylla i och publicera en jobbsökningsprofil, göra upp en affärsplan samt bekanta sig med Jobbmarknadens förslag om lämpliga lediga arbetsplatser.
Från och med början av året har man också kunnat bekanta sig med arbetskraftsutbildningar på Jobbmarknaden. Ansökan till arbetskraftsutbildning som finns på Jobbmarknaden är ännu en testversion och under året har man också kunnat bläddra bland utbildningarna i arbets- och näringstjänsternas webbtjänst Aktuell arbetskraftsutbildning. Jobbmarknadens ansökan till arbetskraftsutbildning fungerar på samma sätt som en jobbsökning, dvs. man kan söka utbildningar med hjälp av olika sökord. I sökfältet kan man lägga till flera yrkesbeteckningar och man kan också söka utbildningar med hjälp av utbildningsnumret.
Vi förnyade också avsnittet Yrkesinfo på Jobbmarknaden. Förbättringar gjordes i innehållet i yrkesbeskrivningarna och presentationerna av yrkesområdena. I yrkesbeskrivningarna lade vi till löneuppgifter enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik som har gjorts enligt Statistikcentralens yrkesklassificering. Klassificeringarna lyckas inte alltid beskriva arbetslivet fullständigt, så löneuppgifterna är riktgivande. Dessutom förnyade vi presentationerna av yrkesområdena både vad gäller utseende och innehåll.
På hösten utvidgades Jobbmarknaden ytterligare
I augusti publicerade vi Jobbmarknadens affärsplansverktyg. Med hjälp av dem kan du till exempel planera din företagsverksamhet ur olika synvinklar samt undersöka vad det skulle innebära att utveckla företaget eller bli arbetsgivare. Du kan också bedöma lönsamheten i din företagsverksamhet med mångsidiga ekonomiska kalkyler.
I oktober delade vi in den inloggade användarens verktyg i två olika helheter: Till avsnittet E-tjänster och avsnittet Min karriärstig. I avsnittet E-tjänster kan du som privatkund sköta ärenden med arbetskraftsmyndigheten, till exempel anmäla dig som arbetssökande. I avsnittet Min karriärstig hittar du verktyg för frivillig jobbsökning och planering av företagsverksamhet, såsom jobbsökningsprofilen och affärsverksamhetsplanen. Dessutom publicerade vi Jobbmarknadens webbplats Anvisningar och stöd, där det till exempel finns bruksanvisningar för användningen av avsnitten E-tjänster och Min karriärstig samt svar på vanliga frågor.
Jobbmarknaden utvecklades alltså enormt under 2024. Vi har fått mycket respons från er användare, vilket är mycket värdefullt eftersom det hjälper oss att planera den fortsatta utvecklingen. Tack för att du var med och bidrog till att göra Jobbmarknaden till en ännu bättre service än tidigare!