Vuosi 2024 oli Työmarkkinatorilla suurten muutosten aikaa
Vuosi lähenee kohti loppuaan. Päätimme muistella kulunutta vuotta ja koota yhteen, millä eri tavoilla Työmarkkinatori kehittyi vuoden 2024 aikana.
Työmarkkinatorille tunnistaudutaan pääasiallisesti valtakunnallisen Suomi.fi-tunnistautumisen avulla. Jos käyttäjällä ei ollut aiemmin mahdollisuutta käyttää Suomi.fi- tai eIDAS-tunnistautumista, kirjautuminen hoidettiin Sinuna-tunnistautumispalvelun avulla. Korvasimme Sinuna-tunnistautumisen alkuvuodesta uudella sähköpostiin perustuvalla kirjautumistavalla. Kun Suomeen töihin pyrkivät osaajat kirjautuvat Työmarkkinatorille sähköpostitunnistautumisen avulla, he voivat täyttää ja julkaista työnhakuprofiilin, laatia liiketoimintasuunnitelman sekä tutustua Työmarkkinatorin tekemiin ehdotuksiin sopivista avoimista työpaikoista.
Alkuvuodesta lähtien työvoimakoulutuksiin on voinut tutustua myös Työmarkkinatorilla. Työmarkkinatorilta löytyvä työvoimakoulutushaku on vielä kokeiluversio, ja koulutuksia on voinut selata vuoden aikana myös TE-palveluiden Haussa oleva työvoimakoulutus -verkkopalvelussa. Työmarkkinatorin työvoimakoulutushaku toimii samaan tapaan kuin työpaikkahaku, eli koulutuksia voi hakea erilaisten hakusanojen avulla. Hakukenttään voi lisätä useamman ammattinimikkeen, ja koulutuksia voi etsiä myös koulutusnumeron avulla.
Uudistimme myös Työmarkkinatorin Ammattitieto-osiota. Parannuksia tehtiin ammattikuvausten sisältöihin ja ammattialojen esittelyihin. Lisäsimme ammattikuvauksiin Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaisen palkkatiedon, joka on tehty Tilastokeskuksen ammattiluokituksen mukaisesti. Luokitukset eivät aina onnistu kuvaamaan työelämää täydellisesti, joten palkkatieto on suuntaa antava. Lisäksi uudistimme ammattialojen esittelyitä sekä ulkonäön että sisällön osalta.
Syksyllä Työmarkkinatori laajeni entisestään
Elokuussa julkaisimme Työmarkkinatorin liiketoimintasuunnitelmatyökalun. Sen avulla voit esimerkiksi suunnitella yritystoimintaasi eri näkökulmista sekä tutkia, mitä yrityksen kehittäminen tai työnantajaksi ryhtyminen merkitsisi. Voit myös arvioida yritystoimintasi kannattavuutta monipuolisilla talouslaskelmilla.
Lokakuussa jaoimme kirjautuneen käyttäjän työkalut kahteen eri kokonaisuuteen: Asiointi-osioon ja Oma työpolku -osioon. Asiointi-osiossa voit henkilöasiakkaana hoitaa työvoimaviranomaisen kanssa asioinnin, esimerkiksi työnhakijaksi ilmoittautumisen. Oma työpolku -osiosta löydät omaehtoiseen työnhakuun ja yritystoiminnan suunnitteluun liittyviä työkaluja, kuten työnhakuprofiilin ja liiketoimintasuunnitelman. Lisäksi julkaisimme Työmarkkinatorin Ohjeet ja tuki -sivuston, josta löytyy esimerkiksi käyttöohjeet Asiointi- ja Oma työpolku -osioiden käyttöön sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Työmarkkinatori kehittyi siis huimasti vuoden 2024 aikana. Olemme saaneet paljon palautetta teiltä käyttäjiltä, mikä on erittäin arvokasta, sillä se auttaa meitä jatkokehityksen suunnittelussa. Kiitos, kun olit mukanamme tekemässä Työmarkkinatorista entistäkin parempaa palvelua!