Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Automationsmontör

Intervjuer Publicerad

"Jag rekommenderar det här arbetet till en person som vill arbeta självständigt och som vill göra något annat än att sitta vid en dator. Jag bytte bransch i vuxen ålder utan problem och fick arbete genast efter arbetspraktiken."

Automaatioasentaja Hannu Mettänen
  • Hannu Mettänen
  • Automationsmontör i Insta Automation Oy.
  • Utexaminerad som automationsmontör från vuxenutbildningscentret i Tammerfors.
  • 14 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är automationsmontör inom teknologibranschen. Jag arbetar inom industrin på tillverkningssidan, där jag till exempel bygger ihop styrcentraler för automatisering.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag arbetade tidigare inom en annan bransch och behövde byta till ett helt annat yrke. Jag ville arbeta med händerna. Jag tittade igenom utbildningsalternativen vid vuxenutbildningscentret och bestämde mig för att söka till utbildningen för el- och automationsmontör. Till utbildningen söktes i första hand personer som inte hade någon grundutbildning inom branschen. Jag blev antagen till utbildningen.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Jag utför projektarbeten där ett projekt pågår en dag, ett annat två veckor. En typisk arbetsdag kan till exempel vara att plocka ihop en central som används för automatisering, och då börjar dagen med att jag bekantar mig med anvisningarna och samlar de komponenter som behövs. Därefter fästs komponenterna på installationsskivan och kablar monteras. Ibland sker det ändringar då man installerar komponenterna, och det här diskuteras då med planeringsteamet. Arbetsledningen hjälper dig alltid vid behov.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Min arbetsmiljö är en fabrikshall. I arbetet klär man sig i olika arbetskläder enligt arbetsuppgifterna. Jag använder alltid skyddsskor och arbetsbyxor och dessutom skärskyddshandskar, hörselskydd och skyddsglasögon om jag gör installationer på metallsidan.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Jag arbetar vardagar under tjänstetid. Arbetsdagen börjar mellan kl. 6 och kl. 9. Om jag vill kan jag göra längre dagar i början av veckan så att jag på fredag kan åka hem tidigare inför helgen. Vårt företag har en bra flextid, vilket är en stor fördel då man har familj.

Arbetet kräver noggrannhet och entusiasm att arbeta med händerna. Man får anvisningar för projekten men utför arbetet självständigt.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Jag gillar att få arbeta med händerna. Jag tycker också om att jag inte behöver planera vad som ska monteras, utan jag får färdiga instruktioner. På min arbetsplats uppskattar jag flexibla arbetstider och att arbetet är välordnat inomhusarbete som utförs under tjänstetid. Jag arbetar gärna så att jag ofta byter projekt eftersom det gör att arbetet förblir intressant.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Bristen på komponenter har under de senaste åren varit ett globalt problem. Om delar inte finns tillgängliga kan jag inte bygga ihop något, och det gör mig frustrerad. I år har situationen varierat. Ibland har det funnits tillgång till komponenter, ibland har situationen varit mer utmanande.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli automationsmontör?

Jag rekommenderar det här arbetet till en person som vill arbeta självständigt och som vill göra något annat än att sitta vid en dator. Jag bytte bransch i vuxen ålder utan problem och fick arbete genast efter arbetspraktiken.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag tror att det finns tillräckligt med arbete inom den här branschen, så det lönar sig att utbilda sig till det här yrket. Automatisering används och behövs hela tiden mer. *Läs hur Hannu Mettänens arbete som automationsmontör ser ut.

Bild: Katja Lehtinen

Dela artikeln