Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Gruvarbetare

Intervjuer Publicerad

"Framtiden ser positiv ut. Man har prövat att automatisera borrvagnar, och det tycker jag är bra, eftersom man med hjälp av robotar kan göra farliga arbetsskeden säkrare. Jag tror att det finns tillräckligt med arbete inom detta område, eftersom industrin även i fortsättningen behöver till exempel guld, silver och koppar."

Kaivostyöntekijä Mika Kummunmäki
  • Mika Kummunmäki
  • Gruvarbetare i Tapojärvi Oy.
  • Har avlagt utbildning inom jordbyggnads- och brytningsbranschen vid Pohjois-Karjalan aikuisopisto.
  • 10 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar i gruvan med laddningsuppgifter, såsom borrning av hål för sprängämnen och montering av sprängämnen. Borrningsarbetet utför jag ensam och laddar tillsammans med ett arbetspar. Dessutom biträder jag andra laddare och sprängare vid gruvan enligt behov, såsom transporterar arbetsredskap och övervakar att sprängningsområdet töms på arbetstagare. Till mina uppgifter under sommarsäsongen hör också att pumpa och avlägsna vatten från borrplatsen om det har samlats vatten i området.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag var fredsbevarare i Libanon 2012–2013 då jag började fundera på mitt framtida yrke. Jag läste i lokaltidningen att en vuxenutbildning inom brytningsbranschen inleds i Outokumpu. Jag sökte till utbildningen och blev antagen. Jag fick arbetspraktik i Polvijärvi gruva i närområdet, där jag fick jobb genast efter att jag hade slutfört utbildningen.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Veckan börjar med att arbetsledaren skickar mig en arbetslista med den planerade arbetsordningen. Planen kan ändras snabbt om något arbetsredskap går sönder eller om gruvans övriga arbetsordning ändras.

När vi utför laddning tillsammans med ett arbetspar borrar en av oss hålen färdigt, och den andra följer efter och sätter sprängkapslarna på plats. På dagbrottsfältet kan det behövas flera hundra hål på ett stort område och det tar flera arbetsdagar att ladda och spränga. Jag utför gärna olika arbetsuppgifter även om det skulle kräva att jag lär mig nytt.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag jobbar utomhus, så jag måste klä mig enligt vädret. Borrningsarbetet orsakar buller och sommartid orsakar borrning av berget damm. Vid borrning använder jag hörselskydd och om jag arbetar vid kanten av ett stenbrott använder jag också säkerhetssele.

Min arbetsvecka är alltid lika lång. Det börjar på tisdagen och pågår till nästa måndag. Jag inleder arbetet på tisdag morgon klockan 6 och arbetar till klockan 18 på kvällen, dvs. mitt arbetsskift varar 12 timmar. Jag arbetar 80 timmar i veckan, varefter jag har en vecka ledigt. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Gruvarbetet är fysiskt tungt, så det är viktigt att vara i gott skick. Till exempel kan en sprängämneslåda väga 20–25 kilo och en stor borrkrona över 10 kilo.

Arbetssäkerheten måste iakttas noga. Man ska vara noggrann och lugn med explosiva varor och när man hanterar dem måste man veta vad man gör. Det finns olika kurser för laddning och hantering av explosiva varor, såsom eldarbetskurs eller kurs för överladdare. Även i gruvtunneln ska man vara uppmärksam, eftersom stenar kan falla eller rasa från berget.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är att arbetsuppgifterna är mångsidiga och att arbetsgivaren ger mig möjlighet att lära mig nya saker. Jag tror att det också är till fördel för arbetsgivaren.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Det är tungt att arbeta 80 timmar varannan vecka. Det är svårt att passa in ett parförhållande i en sådan livsrytm.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli gruvarbetare?

Om arbetet intresserar dig på basis av den här presentationen, kan jag rekommendera det här yrket. Med hjälp av studierna får man arbeta inom gruvbranschen, varefter man kan utbilda sig mer och lära sig nya arbetsuppgifter.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Framtiden ser positiv ut. Man har prövat att automatisera borrvagnar, och det tycker jag är bra, eftersom man med hjälp av robotar kan göra farliga arbetsskeden säkrare. Jag tror att det finns tillräckligt med arbete inom detta område, eftersom industrin även i fortsättningen behöver till exempel guld, silver och koppar. I dag måste utvinningen planeras tillsammans med experter inom miljöskydd och beakta båda parternas synpunkter. 

Kuva: Ilona Savitie

Fler intervjuer

Dela artikeln